Kommentti: Kärppien pudotuspelien hahmon valinta MM-kisoihin pitäisi olla selviö

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan pudotuspelit Ruutu+ -palvelun kautta.

Jyvät erottuvat akanoista kauden kovimmissa otteluissa. Pudotuspelit ovat osoittaneet, että yhden Kärppien pelurin kisapassin voisi leimata jo nyt.

Kärppien kausi on ollut erinomainen. Viime kaudella pudotuspelien avauskierroksella pudonnut joukkue voitti Mikko Mannerin alaisuudessa runkosarjan ja on nyt selvittänyt tiensä finaaleihin, joissa oululaiset ottivat jo ensimmäisen kiinnityksen mestaruuteen. Runkosarjassa valokeilassa olivat erityisesti Mikael Ruohomaa, Charles Bertrand ja Julius Junttila, jotka muodostivat Liigan vaarallisimman hyökkäyspään trion. Kolmikko teki hurjaa jälkeä illasta toiseen ja takoi yhteensä peräti pisteet 65+87. Runkosarja oli kokonaisuudessaan melkoista ilotulitusta oululaisilta, vaikka loppusuora menikin astetta vaisummin panoksettomien pelien myötä.

Pudotuspelitkään eivät ole olleet Kärpiltä varsinaista ilotulitusta. Joukkue kaatoi alkukankeuksien jälkeen puolivälierissä Ässät kliinisesti otteluvoitoin 4-1. Tämän jälkeen Mannerin suojatit kävivät äärimmäisen raastavan, mutta hienon sarjan HIFK:ta vastaan, mikä päättyi oululaisten juhliin seitsemännen kamppailun päätteeksi. Esimerkiksi runkosarjassa loistanut Ruohomaan johtama trio ei ole ollut yhtä kovassa liidossa, vaikka Junttila nousikin kotijoukkueen sankariksi ensimmäisessä finaalissa.

Kärppien kevään hahmo löytyykin joukkueen takalinjoilta. Jani Hakanpää on ollut huimassa liidossa läpi pudotuspelien ja noussut Kärppien tärkeimpien palasten joukkoon.

Hakanpää murtautui Liigaan Bluesissa ja lähti yrittämään läpimurtoa Pohjois-Amerikkaan keväällä 2013. Näyttöpaikkaa NHL:n puolella ei kuitenkaan irronnut ja Kiekko-Vantaan kasvatti palasi Lauri Marjamäen alaisuuteen Kärppiin kaudeksi 2015-16. Debyyttisesonki oululaisten riveissä oli mainio, mutta viime kausi Kai Suikkasen alaisuudessa meni Hakanpäältä pahasti penkin alle.

Tällä kaudella kaukalossa on nähty kuin uudesti syntynyt puolustaja. Hakanpää tuplasi runkosarjan piste-ennätyksensä, kun 58 ottelun saldona oli tehot 6+18. Myös tehotilasto jäi komeasti 28 astetta plussan puolelle, mikä oli Liigan toiseksi paras lukema.

Hakanpää on päässyt todellisiin elementtiinsä pudotuspeleissä, joissa ottelut ovat fyysisempiä. Lähes kaksimetrinen puolustaja on ollut kiivaissa kamppailuissa kuin kotonaan eikä vastustajille ole ollut mukavaa oululaisten maalilla. Tämän sai kokea muun muassa HIFK:n kapteeni Lennart Petrell, jonka kanssa Hakanpää kävi useasti tiukkoja vääntöjä.

Kuluvalla kaudella Hakanpää on päässyt näyttämään osaamistaan myös hyökkäyspäässä, ja kokoisekseen erinomaisesti luisteleva puolustaja onkin noussut aktiivisesti tukemaan hyökkäyksiä ja kookas peluri on ollut iso apu esimerkiksi maskipelaamisen suhteen.

Hakanpää on kehittynyt vuodessa valtavasti ja itseluottamuksen ollessa tapissaan mies on jatkuvasti pelin keskipisteessä kaukalossa. Väkevät puolustuspään otteet tuskin tulivat kenellekään yllätyksenä, mutta kuluvana kautena mukaan on tullut aktiivinen hyökkäyksiin osallistuminen, mikä tekee 26-vuotiaasta puolustajasta äärimmäisen monipuolisen pelaajan.

Hakanpää debytoi Leijonissa joulukuun Channel One Cupissa. Pudotuspelien otteiden perusteella miehen pitäisi löytyä myös Tanskaan matkaavasta kisakoneesta. Eikä vähiten sen takia, että Leijonien päävalmentajana toimii Lauri Marjamäki, joka on monesti turnauksiin luottopelaajiaan. Hakanpää nousi Liigaan Marjamäen alaisuudessa Bluesissa, minkä lisäksi sama mies hankki hänet pari vuotta sitten Kärppiin.

Hakanpään kisapaikka olisi tosin muutenkin täysin ansaittu. Leijonien takalinjoilla ei ole ollut liikaa fyysisyyttä harjoitusleirityksessä, vaan takalinjoilla on juuri Hakanpään mentävä suuri aukko. Elämänsä kiekkoa pelaava puolustaja toisi monipuolisuudellaan valtavan lisän Leijoniin.

Vaikka kutsua Leijoniin ei jostain syystä tulisi tai mahdollinen loukkaantuminen estäisi kisamatkan, niin Hakanpään tulevaisuus on Oulua kirkkaammissa valoissa. Puolustajan sopimus Kärppiin kattaa vielä ensi kauden, mutta ei olisi lainkaan yllätys, mikäli valtavasti kehittynyt peluri lähtisi hakemaan paikkaa NHL:stä ensi kaudeksi.

Kansikuva: All Over Press