TOP 10: Liigan alkukauden pahimmat pettymykset

Liiga on saatu vauhdikkaasti käyntiin. Pelikentillä on nähty monia yllättäjiä, mutta alkukauteen on mahtunut myös alisuorittajia. Faneille.com listaa odotuksiin nähden pahimmat pettymykset alkukauden osalta. Toki pelejä ei ole vielä kauheasti takana ja osa pelaajista varmasti parantaa vielä otteitaan, mutta listauksen pelaajilta on odotettu toistaiseksi nähtyä enemmän.

10. Markku Flinck, Ilves

Markku Flinck kantoi viime kaudella ajoittain jopa Ilveksen kultakypärää, kun 48 ottelussa syntyi uran ennätyspisteet 12+15. Tällä kaudella pistetili on karttunut neljässä ottelussa vain yhdellä syöttöpisteellä ja vain aika näyttää, oliko viime kausi yksittäinen suonenveto. Syksyn pelien vähyys selittyy pelikiellolla, jonka sentteri sai taklattuaan törkeästi KalPan Balazs Sebokia pelin ollessa poikki. Kyseessä oli toistaiseksi kauden törkein yksittäinen temppu.

9. Joonas Vihko, Ilves

148 maalia SM-liigassa viimeistellyt Joonas Vihko on rutinoitunut maalintekijä kotimaan pääsarjaan. 35-vuotiaan laiturin alkukausi on kuitenkin ollut haastava. Vastuuta on tullut vähiten pirteästi aloittaneen Ilveksen hyökkääjistä ja pistetilikin on vielä avaamatta. Kentälle päästyään kaukalossa ei ole oikein luistanut, sillä Ilves ei ole tehnyt tasakentällisin maalianaan Vihkon ollessa jäällä, kun taas vastustajat ovat rankaisseet neljästi.

8. Mikko Lehtonen, Kärpät

Kesällä Kärppiin siirtynyt Mikko Lehtonen on kiekkoillut edellisen neljän kauden aikana peräti seitsemässä eri seurassa. Taival Kärpissä ei ole lähtenyt aivan odotettuun liitoon, sillä maalitili on seitsemän ottelun jälkeen edelleen avaamatta. Yrityksestä se ei ole kuitenkaan jäänyt kiinni: Lehtonen on laukonut peräti 49 kertaa. Lehtosen ollessa kentällä Kärpät on onnistunut tasakentällisin vain kertaalleen maalinteossa ja tehotilasto onkin neljä astetta pakkasen puolella.

7. Tommi Taimi, HIFK

Viiem kaudella 43 ottelussa 32 pistettä saalistanut Tommi Taimi ei ole onnistunut avaamaan pistetiliään vielä seitsemän ottelun jälkeen. Viime kauden pisteistä peräti 15 syntyi ylivoimalla. Tällä kaudella tahti ei ole ollut aivan odotettu, sillä HIFK on päässyt pelaamaan lähes puoli tuntia ylivoimalla, mutta ilman ainuttakaan täysosumaa. Taimi on pelannut keskimäärin yli 22 minuuttia ottelua kohden ja kiekolliselta puolustajalta odotetaan tulosta.

6. Tero Koskiranta, SaiPa

Tero Koskiranta palasi Saimaan rannoille suurin odotuksin, mutta alkukausi keltamustassa paidassa on ollut vaisuhko. Koskiranta on kellottanut ylivoimaisesti eniten peliaikaa joukkueen hyökkääjistä, mutta pistepussi on toistaiseksi karttunut vain tehopistein 1+1. Sentterin tehotilastokin on neljä astetta pakkasen puolella. Yhteistä säveltä ykkösketjun laitureiden kanssa ei ole vielä löytynyt eikä Koskiranta ole pystynyt kannattalemaan joukkuettaan vaikeina hetkinä.

5. Janne Niskala, Lukko

Lukon alkukausi on ollut hankala ja samaa voi sanoa myös Janne Niskalan syksystä. Kovia pistemääriä aikaisempina kausina takonut Niskala on saalistanut kauden seitsemässä ottelussa vain yhden syöttöpisteen. Viime kaudella maajoukkueessakin pelanneelta puolustajalta odotetaan luonnollisesti kovempaa pistetahtia.

4. Mikael Ruohomaa, Kärpät

Läpimurtokautensa KalPassa pelannutta Mikael Ruohomaata kohtaan on kovat odotukset rajusti uudistuneessa Kärpissäkin. Vastuuta on tullut reilusti, mutta aivan nappiin syksy ei ole mennyt. Tehotilasto on viisi astetta pakkasen puolella ja pistepussikin on kasvanut vain tehoilla 1+1. Loukkaantumisten takia Ruohomaa on saanut näyttöpaikan jopa ykkösketjussa, jossa tulosta on tultava aivan eri tahtiin.

3. Jussi Rynnäs, Kärpät

Jussi Rynnäksen ja Kärppien alku on ollut haastava. Mukaan on mahtunut toki nollapeli Ässiä vastaan, mutta otteissa on ollut paljon epätasaisuutta. Aallonpohja tuli Tapparaa vastaan, kun viime kaudella erinomaisesti KHL:ssä torjunut maalivahti vaihdettiin pois jo neljän minuutin pelin jälkeen. Kauden kuudessa pelaamassaan ottelussa Rynnäksen torjuntaprosentti on ollut vain kahdesti yli 90. Kopin pitäisi alkaa tarttua, tai muuten päätorjujan vastuu siirtynee Sami Aittokallion harteille.

2. Ilkka Mikkola, Kärpät

Kärppien vahvan edustuksen listalla täydentää kolmen kauden jälkeen Ouluun palannut Ilkka Mikkola. 37-vuotiaalla puolustajalla on ollut ajoittain suuria ongelmia kestää vielä vauhdissa mukana ja tehotilasto onkin jo kahdeksan astetta pakkasen puolella. Kärppien oman kasvatin penkittäminen olisi raju ratkaisu valmennukselta, mutta otteisiin on tultava parannusta. Vaikeina aikoina joukkueen kokeneimpien pelaajien on pystyttävä nostamaan tasoaan eikä alisuorittamiseen ole varaa

1. Juuso Puustinen, HIFK

HIFK on kärsinyt alkukaudella maalinteko-ongelmista eikä tilannetta ole helpottanut Juuso Puustisen märkä ruuti. KalPan kasvatilta odotetaan tulosta, mutta 24 laukauksesta yksikään ei ole ylittänyt maaliviivaa. Puustisella oli samoja ongelmia viime kaudellakin, mutta silloin syksy alkoi räväkästi neljällä maalilla kolmessa ottelussa. Vastaavasti loppuvuodesta olikin peräti 15 ottelun maaliton putki. Apina uhkaa jälleen kiivetä selkään, joten maaleista elävän laiturin olisi syytä saada onnistumisia nopeasti.

Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla sekä Ruutu+ -palvelun kautta.

Kansikuva: All Over Press