Kommentti: Kevään sulaminen on KalPan DNA:ssa

Unibet tarjoaa vedonlyöntiin uusille asiakkaille 100 € talletusbonuksen

KalPan kausi on ollut pääosin mainio. Kuopiolaisia ei povattu sarjataulukon kärkikamppailuun, mutta niin vain joukkue on sinnitellyt läpi kauden Tapparan ja TPS:n tuntumassa. Pelitapaansa aiempiin vuosiin nähden pykälän nopeuttaneella KalPalla kulki varsinkin syyskaudella lujaa, kun taas keväällä kone on alkanut yskimään. Kyseessä ei ole kuitenkaan seurahistorian ensimmäinen kerta, vaan kevään konttaaminen on muodostunut osaksi KalPan identiteettiä.

KalPa on saalistanut edellisestä 18 ottelustaan vain 24 pistettä, mikä tekee vain 1,33 pinnaa ottelua kohden. Monet alkukaudella loistaneista avainpelaajista eivät ole olleet enää aivan yhtä kovassa iskussa, minkä lisäksi joukkueen maalivahtipeli on hieman yllättäen myös yskähdellyt viime aikoina. Kauden 37 ensimmäisestä ottelusta kuopiolaiset kuittasivat 76 pistettä eli peräti 2,08 pinnaa peliä kohden.

Runkosarjan viimeinen kolmannes on ollut KalPalle haasteellinen läpi edellisen 12 Liigassa vietetyn kauden. Kuopiolaisten kolme ensimmäistä kautta pääsarjassa olivat selviytymistaistelua ja joukkue majaili aivan sarjan häntäpäässä. Paluun jälkeen ensimmäisellä kaudellaan 2005-06 KalPa saalisti viimeisestä 20 ottelusta ainoastaan kahdeksan pistettä.

Edelliset kahdeksan kautta ovat sujuneet runkosarjan suhteen paremmin. KalPa on napannut suoran puolivälieräpaikan peräti kuusi kertaa. Tästä huolimatta runkosarjan loput ovat sujuneet yhtä poikkeusta lukuun ottamatta heikommin kuin syyskaudet.

Kahdeksan viime kauden aikana KalPan pistekeskiarvo on ollut viimeisessä 20 ottelussa peräti seitsemästi huonompi kuin runkosarjan ensimmäisen 40 ottelun aikana. KalPa pystyi parantamaan keväällä tahtiaan ainoastaan kaudella 2010-11, kun joukkue nappasi vahvan loppukirin myötä runkosarjan viidennen sijan. Kauden ensimmäisestä 40 ottelustaan kuopiolaiset nappasivat 1,45 pistettä peliä kohden, kun taas 20 viimeisestä ottelusta pisteitä irtosi keskimääräisesti 2,00 per peli.

Seitsemänä muuna kautena meno on ollut heikompaa, kun pistekeskiarvo on laskenut aina viimeisen kolmanneksen aikana. Eniten keskiarvo laski kaudella 2013-14, kun KalPa saalisti viimeiseltä kolmannekselta keskimäärin 0,68 pistettä vähemmän ottelua kohden. Tällä kaudella kuopiolaiset saattavat tehdä kyseenalaista kunniaa, kevään pistekeskiarvon pudotus saattaa olla jyrkin edelliseen 12 kauteen, mikäli joukkue ei onnistu napsimaan pisteitä kovalla tahdilla loppusuoran aikana. Loivinta lasku oli kaudella 2014-15, kun KalPa saavutti runkosarjan kuudennen sijan pistekeskiarvon laskiessa viimeisellä kolmanneksella vain 0,18 pistettä.

Kevään heikommista otteista huolimatta KalPa on sijoittunut viime vuosina runkosarjassa varsin mainiosti, sillä suora puolivälieräpaikka on irronnut kuudesti edellisen kahdeksan kauden aikana. Tästä huolimatta pudotuspelimenestys on jäänyt vaisuksi. KalPa ei ole voittanut pudotuspelisarjaa edelliseen kuuteen kauteen, vaikka joukkue on viidesti selvittänyt tiensä pudotuspeleihin. Erityisen katkerat muistot kuopiolaisilla ovat varmasti kaudelta 2011-12, kun KalPa tippui puolivälierissä Bluesille johdettuaan sarjaa jo otteluvoitoin 3-0.

Liiga jatkuu lauantaina seitsemän ottelun voimin ja taistelu pudotuspelipaikoista käy kuumimmillaan. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelustaKattavan kerroinvalikoiman Liigaan löydät Unibetiltä.

Kansikuva: All Over Press