Kommentti: Liigan irvokas jokavuotinen perinne on jälleen käsillä

Liiga on täydessä vauhdissa ja runkosarjan viimeisen kolmanneksen aikana taistelu pudotuspelipaikoista on kuumimmillaan. Osalla joukkueista katseet on kuitenkin käännetty jo ensi syksyyn.

Runkosarjaa on vielä vajaa kolmannes jäljellä, mutta silti osalla joukkueista panokset alkavat olla vähissä. Tällä hetkellä varsinkin Lukon ja SaiPan osalta näyttää varsin todennäköiseltä, että kaudet päättyvät runkosarjaan. Lukko ilmoitti keskiviikkona purkaneensa Aaron Gagnonin sopimuksen. Tämä uutinen ei tosin yllättänyt, vaan oli vain ajan kysymys. Todennäköisesti muitakin pelaajia on lähdössä ainakin SaiPasta ja Lukosta vielä ennen Liigan siirtorajan umpeutumista 15.2.

Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään uusi ilmiö, vaan sama toistuu vuosittain tammi-helmikuun taitteessa. Heikosti pelanneet joukkueet kauppaavat muualle kelpaavat pelaajat pois paikatakseen talouttaan.

Kaudella 2014-15 nähtiin jopa poikkeuksellisen härskejä tyhjennysmyyntejä. TPS myi tammikuun loppuun mennessä peräti viisi seitsemästä parhaasta pistemiehestään. Myös Pelicans niitti kyseenalaista kunniaa kauppaamalla viidestä parhaasta pistenikkaristaan neljä.

Viime kaudella Blues vei tyhjennysmyynnin aivan uusiin ulottuvuuksiin. Espoolaiset kauppasivat pelaajiaan pitkin kautta eikä sesongin päättyessä joukkueessa ollut käytännössä kuin junioreita. Bluesin surullinen tarina on tosin täysin oma lukunsa, joten perinteisen tyhjennysmyynnin kanssa sillä ei ollut mitään tekemistä. Seuran epävarma tulevaisuus sai pelaajat joka tapauksessa lähtemään eikä Bluesilla olisi ollut todennäköisesti varaa pitää pelaajiaan kauden loppuun. Samaisella kaudella pudotuspelimahdollisuutensa menettänyt HPK kaupitteli kolme viidestä parhaasta pistemiehestään muihin seuroihin Liigassa.

Tammikuun tyhjennysmyyntien trendi on surullista Liigan ystäville. Kautta on vielä lähes kolmannes jäljellä, mutta häntäpään joukkueiden lähes ainoat kauden valonpilkut vaihtavat maisemaa. Yleisön kynnys ostaa pääsylippu on entistäkin suurempi.

Djurgården sijoittui kaudella 2014-15 12 joukkueen SHL:ssä yhdeksänneksi. Tästä huolimatta joukkue nappasi tammikuussa Liigasta kaksi vahvistusta, kun Sportin Damien Fleury ja TPS:n Simon Gyspers loikkasivat länsinaapuriin. Samalla kaudella Pelicansin Jordan Smothermann siirtyi Ruotsin divariin.

On todella surullista, että jopa Ruotsin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta ja pääsarjan alemman kastin joukkueista napataan Liigan tähtipelaajia kauden huipennukseen.

Liigajoukkueita ei pidä kuitenkaan liikaa syyllistää tilanteesta, vaan seurat toimivat omaksi parhaakseen. Kauppaamalla tähtipelaajia muualle joukkue saa taloudellista hyötyä, kun kausi on muuten painumassa pahasti pakkasen puolelle. Uhkaa putoamisesta ei ole, joten on periaatteessa aivan sama, minkälaisella rosterilla kaudet vedetään loppuun. Mikäli Liigassakin olisi uhka putoamisesta, niin myös häntäpään osalta runkosarjan loppu olisi todella mielenkiintoinen. Lukkokaan tuskin tyrkyttäisi tähtipelaajiaan joka puolelle.

Seuroille nykyinen malli on toki lottovoitto, kun taloutta voi huolella paikkailla tyhjennysmyynneillä. Maksavien katsojien osalta tilanne on kuitenkin täysin päinvastainen.

Liigan avaaminen on kuitenkin täysin oma iso kysymyksensä ja oman juttunsa arvoinen aihe. Putoamisuhkan puuttuminen vain mahdollistaa seurojen nykyisen toiminnan.

Pitäisikö siirtoikkunan sitten mennä aikaisemmin kiinni, jotta tyhjennysmyynneille ei jäisi aikaa? Tämä olisi toki yksi vaihtoehto, mutta sekään ei lopulta palvelisi juuri ketään. Ilman motivaatiota olevat ja sopimukset muualle taskussa surffailevat tähtipelaajat eivät olisi häntäpään seurojen etu. Tähtipelaajan istuttaminen katsomossa ei palvelisi ketään, vaan kauppaaminen muualle on kaikkien kannalta parempi vaihtoehto. Vastuuta on parempi antaa nälkäisille nuorille pelaajille, jotka kuuluvat joukkueen runkoon tulevallakin kaudella.

Tilanne on hankala, mutta tällä hetkellä siitä hyötyvät eniten pääosan näyttelijät eli seurat. Tänä päivänä hyvän taloudellisen tuloksen ei ole itsestäänselvää. Ideaalitilanteessa kaikilla riittäisi panosta aivan kauden loppuun asti, mikä taas takaisi paremmat katsojaluvut. Siihen taas yksinkertaisin lääke olisi avoin sarjamalli, mihin on kuitenkin ainakin toistaiseksi vielä todella pitkä matka.

Unibet tarjoaa kattavan kerroinvalikoiman Liigaan – kierroksen kertoimet löydät täältä!

Liiga jatkuu tänään yhden ottelun voimin, kun Pelicans isännöi Ässiä. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press