Kommentti: Liigan kurinpito testissä – sauma näyttää, että päähän kohdistuvat taklaukset halutaan kitkeä pois

Pelicansin ja Sportin keskiviikkoisesta kamppailusta ei lämpöä puuttunut. Lahden kuumassa illassa jaettiin lähes 100 minuuttia ja kolmen pelaajan ottelu tuli ennenaikaiseen päätökseen ulosajojen myötä, mutta puhuttavimmasta tilanteesta ei tullut lainkaan rangaistuksia.

Sportin Filip Riska taklasi avauserässä kyynärpäällä Pelicansin Taavi Vartiaista suoraan päähän. Tilanne on nähtävissä uudestaan Ruutu-palvelussa.

Kyseessä oli poikkeuksellisen selvä vahingoittamisyritys. Riskalla ei ollut mahdollisuuksia kiekkoon, kontakti tapahtuu vain päähän ja Riska suorastaa metsästää Vartiaisen pään kädellään. Kyseessä oli malliesimerkki täydellisestä kunnioituksen puutteesta vastustajaa kohtaan. Kävi todella hyvä tuuri, että Vartiainen ei loukkaantunut tilanteessa.

Liigan kurinpito joutuu nyt todella isoon testiin. Riskalle kuuluisi tilanteesta iso pelikielto. Mittavia pelikieltoja ei tällä kaudella kuitenkaan ole juuri nähty.

Liigassa on jaettu tällä kaudella pelikieltoa yhteensä 22 tilanteesta. Lusittuja otteluita on kertynyt yhteensä 46, joten keskimääräisesti yhdelle pelikiellolle on tullut pituutta noin kaksi ottelua. 46 ottelusta tosin Antti Tyrväisen osuus on merkittävä, kun Pelicans-hyökkääjälle tuomittiin 12 ottelun kakku lokakuussa.

22 pelikieltoon johtaneista tilanteista valtaosa on ollut päähän kohdistuneita taklauksia, kun seitsemästä eri niitistä on tuomittu yhteensä 23 ottelua pelikieltoja. Tästäkin tosin valtaosa on Tyrväisen pommista, joten kuudesta muusta taklauksesta kieltoja on tullut 11 pelin edestä. Toiseksi eniten pelikieltoa, kolme ottelua, sai Tuomas Pihlman taklauksestaan SaiPan Matti Järviseen.

Pelikieltoihin johtaneista tilanteista lähimpänä Riskan taklausta lienee Miska Siikosen taklaus Otso Rantakariin. Liigan kurinpito ei tosin katsonut Siikosen taklauksen kohdistuvan kiekottomaan pelaajaan, koska molemmat pelaajat tavoittelivat kiekkoa. Riska vastaavasti ei tavoittele kontaktillaan enää kiekkoa, koska Vartiainen on ehtinyt jo luopumaan pikkumustasta. Siikonen sai tilanteesta kahden ottelun pelikiellon.

Liiga haluaa eroon päähän kohdistuneista taklauksista, mutta rangaistukset ovat toistaiseksi olleet Tyrväisen pelikieltoa lukuun ottamatta erittäin maltillisia. Kuudesta muusta päähän kohdistuneesta taklauksesta on tuomittu keskimäärin alle kaksi ottelua pelikieltoa.

Tuomarit eivät nähneet Riskan tilanteessa rikettä. Liigan kurinpidolla onkin nyt sauma osoittaa, että päähän kohdistuvat taklaukset todella halutaan pois kaukaloista. Riskan taklausta selvempää tilannetta ei ole ja kurinpidolla pitäisi olla helppo tehtävä tuomita taklauksesta Tyrväisen tuomion jälkeen kauden toiseksi suurin pelikielto.

Liiga jatkuu tänään kolmen ottelun voimin, kun kiekko putoaa jäähän Mikkelissä, Oulussa ja Turussa kello 18.30. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta tai Ruutu+ -palvelusta.

Unibet tarjoaa vahvan kattauksen kotimaisen kiekkoon ja illan kierroksellekin on tarjolla yli 300 kohdetta.

Kansikuva: All Over Press