Kommentti: Lukon tiimalasista on loppumassa hiekka

Lukon syksy on ollut todella tahmea ja joukkue on ollut alkukauden suurin alisuorittaja Liigassa. Tämä viikko kertoo lopullisen suunnan raumalaisten kaudelle.

Lukko on jämähtänyt tukevasti sarjataulukon jumbopaikalle. Joukkue on voittanut 19 ottelustaan varsinaisella peliajalla vain kaksi ja kymmenen joukkoon on matkaa jo toistakymmentä pistettä. Lukko on myös päästänyt toistaiseksi eniten maaleja: joukkueen verkkoon on tehty keskimäärin 3,1 maalia ottelua kohden, kun taas esimerkiksi TPS:n vastaava lukema on 1,9.

Lukon alkukaudesta saa etsiä positiivisia puolia todella ison suurennuslasin avulla. Siltikään juuri mitään positiivista ei löydy, vaan käytännössä kaikki mahdollinen on mennyt pieleen.

Raumalaisten lumipallo lähti vyörymään väärään suuntaan heti ensimetreistä lähtien ja kasvavaa palloa on ollut vaikea pysäyttää. Lukko on yrittänyt mainioita korjausliikkeitä, mutta toistaiseksi tulokset eivät ole realisoituneet pistesarakkeeseen asti. Raumalaiset vahvistivat maalivahtiosastoaan Jakub Stepanekilla ja puolustustaan Keaton Ellerbyllä. Juuri niitä osa-alueita, joissa suurimmat puutteet olivat.

Stepanek on pelannut maalilla pääosin erinomaisesti, mutta maalivahdin niskoille ei sentään voi sysätä vastuuta maalinteosta. Lisäksi puolustuksen koomailut ovat vaikeuttaneet maalivahdinkin työskentelyä, kuten juuri edellisessä ottelussa Tapparaa vastaan. Lukko johti kamppailua avauserän jälkeen kahdella maalilla, mutta Tappara kiri toisessa erässä rinnalle ja ohi. Päätöserässä Lukko nousi kahdesti tasoihin, mutta tamperelaiset kuittasivat välittömästi ja pisteet eivät tälläkään kertaa jääneet Raumalle. Onnistumiset karttavat tällä hetkellä Lukkoa todella kaukaa ja helpotkin asiat ovat vaikeita.

Joukkueen päävalmentajan Juha Vuoren asemasta on puhuttu paljon. Kohta alkaakin olla viimeisiä hetkiä, jolloin valmentajan vaihtamisesta olisi vielä jotain hyötyä kuluvalle kaudelle. Lukon venyminen pudotuspeleihin vaatisi kurssin selvää kääntymistä ja loppukausi pitäisi pelata todella kovalla pistekeskiarvolla. Toistaiseksi ei ole näkynyt mitään merkkejä, että kurssi muuttuisi Vuoren alaisuudessa, vaikka esitys Tapparaa vastaan ei ollut lähelläkään kauden heikointa Lukkoa. Esimerkiksi joukkueen ylivoima on ollut tahmeaa ja mielikuvituksetonta läpi kauden eikä muutosta ole tapahtunut. Varteenotettavia vaihtoehtoja uudeksi päävalmentajaksi ei tällä hetkellä kuitenkaan ole liikaa tarjolla, joten Raumalla painitaan isojen kysymysten äärellä.

Katseet kohdistuu toki myös joukkueen kokeneeseen kartiin, kuten Toni Koivistoon ja Aaron Gagnoniin. Kaksikko on tehnyt toistaiseksi yhteensä neljä maalia. Gagnonin kauden avausosumat syntyivät tosin edellisessä pelissä ja kanadalainen osoitti viimein heräilemisen merkkejä. Lukko kaipaisi pikaisesti apuja sairastuvalta, sillä varsinkin Janne Niskalan, Lauri Tukosen ja Aleksi Saarelan poissaolot näkyvät selvästi.

Tämä viikko on Lukon kannalta äärimmäisen kriittinen, sillä joukkue kohtaa SaiPan, Jukurit ja Pelicansin. Mikäli tuloksena on kolme tappiota, niin haaveet pudotuspelipaikasta voidaan käytännössä jo haudata Raumalla.

Liigassa pelataan tänään kuuden ottelun kierros. Pelit alkavat tuttuun tapaan kello 18.30 ja voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilla tai Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press