Liiga-ennakko 2018-19: KalPan kiikarissa on suora puolivälieräpaikka

Faneille.com LogoFaneille.com – Hieman erilainen urheilumedia

KHL-kausi käynnissä: Nappaa 10€ ilmaisrahaa helposti talteen!

Sami Kapanen ei pystynyt johdattamaan KalPaa viime kaudella mitalipeleihin, kuten Pekka Virta johdatti keväällä 2017. Kapasen debyyttikausi päävalmentajana oli kuitenkin lupauksia herättävä, kun hän johdatti kapealla ja nuorella materiaalilla operoineen joukkueen suoraan puolivälieriin, mikä oli kova saavutus. Tämän vuoksi KalPaan kohdistuukin tulevalla kaudella isoja odotuksia, vaikka joukkue ei vieläkään taistele samoista sijoista suurimpien joukkueiden kanssa.

Viime kausi

Kapasen projekti lähti odotetusti yskähdellen käyntiin, mutta kuopiolaiset löysivät nopeasti hyvän draivin, joka kannatteli joukkueen hyvään loppurunkosarjaan.

KalPan otteet paranivat lokakuun lopulla, josta alkoi 14 ottelun mittainen vahva jakso. KalPa voitti jakson aikana peräti 12 ottelua, mikä nosti joukkueen mukaan kärkikuusikkoon.

Joukkueen kauden toinen vahva jakso nähti keväämmällä, kun kuopiolaiset pelasivat vahvasti helmi-maaliskuun runkosarjaotteluissa. KalPa voitti kauden 11 viimeisestä runkosarjaottelustaan yhdeksän, mikä toi savolaisille suoran pudotuspelipaikan kuuden pisteen erolla seitsemänneksi jääneeseen SaiPaan.

Pudotuspeleissä KalPa kohtasi finaalivastustajansa vuoden takaa, Tapparan, joka pystyi tälläkin kertaa lyömään kuopiolaisnipun. KalPa tarjosi hallitsevalle mestarille oivan vastuksen, ja kirvesrinnat joutuivat venyttämään ratkaisun kuudenteen otteluun.

Kokonaisuudessaan Kapasen debyyttikausi oli hyvä niin tuloksellisesti kuin pelillisestikin. KalPa pelasi tuttua kiekkokontrolliin perustuvaa peliään, ja ero Pekka Virran kiekkoon tuli suoraviivaisuudessa. Kapanen toi KalPaan suoraviivaisuuden lisäksi aktiivisempaa karvauspeliä sekä nopeampaa suunnanmuutospeliä. Toisin sanoen KalPa pelasi modernia kiekkoa.

Kuopiolaisten ero kärkipään joukkueisiin syntyi materiaalin laadussa: KalPan hyökkäystä johtivat Balazs Sebok, Jerry D’Amigo, Alexander Ruuttu, Mikko Nuutinen, Janne Tavi, Tommi Jokinen, Kai Kantola, Alexandre Texier ja Eetu Luostarinen. Leveyttä löytyi, mutta kärkiosaaminen ei yltänyt isojen seurojen tasolle.

Siirrot

Ulos:

 • Juuso Riikola (Pittsburgh Penguins)
 • Tatu Kokkola (Jokipojat)
 • Juuso Nevalainen (IPK)
 • Mathew Maione (Riian Dinamo)
 • Santeri Lukka (TPS)
 • Janne Tavi (Jukurit)
 • Jerry D’Amigo (ERC Ingolstadt)
 • Tuomas Ahtonen (Jokipojat)

Sisään:

 • Jaakko Rissanen (Kunlun Red Star)
 • Lasse Lappalainen (SaiPa),
 • Ari Gröndahl (Örebro HK)
 • Saku Vesterinen (Charlottetown Islanders)
 • Toni Hyvärinen (KooKoo)
 • Lauri Taipalus (SaiPa)

Maalivahdit ja puolustus

KalPan pakisto koki viime kauden jälkeen rajuja menetyksiä, kun seuran jättivät Maione, Juuso Riikola ja Santeri Lukka. Maione oli sarjan parhaimpia offensiivisia puolustajia, Riikola oli parhaimpia kahden suunnan puolustajia ja Lukka oli tärkeä tuki kahden kärkipuolustajan takana.

Tällaiset menetykset tuntuvat isosti, mutta KalPan alakerta näyttää silti laadukkaalta. Ensinnäkin maalilla pelaavat Niko Hovinen ja Denis Godla, jotka muodostavat todella laadukkaan veskariduon. Maalivahtipeli onkin KalPan yksi suurimmista valteista.

Toisekseen kuopiolaisten pakistossa on laatupelaajia joka pariin. Ongelma on se, ettei joukkueessa ole yhtäkään Maionen tasoista kiekkovirtuoosia, joka johtaisi ylivoimapeliä.

Sen sijaan puolustusosastolta löytyvät uudet hankinnat Ari Gröndahl ja Lasse Lappalainen, jotka ovat tänä päivänä erinomaisia yleispuolustajia. Molemmilla on myös kykyä pelata ylivoimassa ja tehdä tulosta hyökkäyspäässä. Uutena kasvona alakertaan liittyi myös Lauri Taipalus, jonka ura on ollut pahasti laskussa. Urallaan kertaalleen 30 tehopisteen rajapyykin ylittänyt 30-vuotias puolustaja on edelleen potentiaalinen nimi, ja jos hän löytää vanhan vireensä takaisin, saa KalPa Taipaluksesta todella laadukkaan offensiivisen puolustajan.

KalPan kesän yksi mieluisimmista uutisista oli Ryan Wilsonin jatkopahvi, joka oli peräti kaksivuotinen. Kokenut kanadalainen on todellinen liideri, joka on koko sarjan yksi parhaimmista pelaajista omassa päässä. Wilson tuo vahvan puolustuspelin lisäksi kovuutta ja johtajuutta, joita Kuopiossa ei ole liikaa.

Jatkajiin lukeutuvat myös Otto Leskinen ja Mikael Seppälä, jotka ovat jo pelanneet hyvällä tasolla Liigassa, mutta heidänkään kehityskäyränsä ei ole vielä tapissaan. Etenkin Leskisestä voi muotoutua tulevalla kaudella tärkeä pelaaja hyökkäyspäässä, sillä nuorukaisen lopullinen läpimurto ei ole enää kaukana.

Jonkinlaista läpimurtoa voidaan odottaa myös Saku Vesteriseltä, joka on pelannut kaksi viime kautta Kanadassa juniorisarja QMJHL:ssä. Vesterinen, 19, on taidokas pelaaja, jolla on edessään kirkas tulevaisuus. Kysymys enää kuuluu, milloin hän on valmis pelaamaan isoja minuutteja Liigassa?

Hyökkäys

KalPan hyökkäysosastolla on hyvä tilanne, kun valtaosa sen viime kauden runkopelaajista pelaa kuopiolaisten riveissä myös tällä kaudella. Kärkipelaajista lähtivät ainoastaan Tavi ja D’Amigo. Lisäksi Texier teki NHL-sopimuksen, mutta hän pelaa tulevalla kaudella lainalla Kuopiossa.

Jatkajiin lukeutuvat muun muassa Kantola, Jokinen, Nuutinen, Luostarinen, Sebok ja Ruuttu. Tämän kuusikon varaan oli helppo lähteä rakentamaan laadukasta hyökkäyskalustoa, sillä jokaisella heistä on aineksia rikkoa runkosarjassa 30 tehopisteen rajapyykki.

Tällä kertaa KalPasta löytyy myös yksi huippunimi, mikä on kevättä ajatellen erityisen tärkeää, kun hyökkäyspäästä on löydyttävä vähintään yksi käänteen tekevä pelaaja. Se pelaaja on Jaakko Rissanen, joka palasi KHL:stä Savoon jopa viisivuotisella sopimuksella. Rissanen on koko sarjan parhaimpia senttereitä, ja hän pystyy yksinäänkin kääntämään ottelun kulun. Tällainen pelaaja KalPalta puuttui viime keväänä.

Jaakko Rissanen tekee vuoden mittaisen KHL-reissunsa jälkeen paluun KalPaan, jonka hän johdatti keväällä 2017 Liiga-finaaleihin. Kuva: All Over Press

On selvää, että KalPan ykkös- ja kakkoskenttä tulevat olemaan laadukkaita, mutta alemmissa kentissä riittää vielä pohdittavaa. Kuten monet muutkin joukkueet, luottaa KalPakin nuorten pelaajien nousuun. Joni Ikonen olisi ollut tärkeä palanen, mutta hänen kautensa alkaa vasta parhaimmillaan joulukuussa, joten nuoren taiturin varaan ei voi laskea mitään.

Muista nuorista odotuksia ovat keränneet Aleksi Klemetti, Leevi Aaltonen, Frank Gymer, Mikko Juusola ja Topi Piipponen. Jokaisella heistä on taitoa ja potentiaalia, mutta onko heistä kukaan vielä valmis ottamaan roolia Liigassa? Todellinen musta hevonen on Klemetti, 19, joka on vain 172-senttinen pelaaja, mutta hän on täynnä taitoa. Klemetti voi hyvinkin tehdä läpimurtonsa jo tällä kaudella, sillä KalPassa vaalitaan nopeutta ja taitoa.

Valttikortit ja uhkakuvat

KalPan alkukauden suurin uhkakuva on tällä hetkellä loukkaantumistilanne, sillä joukkueesta on ollut pahimmillaan puolet sairastuvalla harjoituskauden aikana. Hyvällä tuurilla kauden alkaessa telakalla on enää pari pelaajaa, mutta pahimmillaan sivussa on jopa yli viisi pelaajaa. Loukkaantumissuma on häirinnyt harjoituskautta, ja ei olisikaan ihme, jos kuopiolaisilla olisi edessään raskas syksy.

Muuten KalPan uhkakuvat ovatkin vähissä. Puolustuksessa pientä huolta aiheuttaa johtavan kiekollisen pakin löytäminen. Onko esimerkiksi Taipalus valmis täyttämään Maionen saappaita edes jossain määrin? Kevättä ajatellen uhkakuvana voidaan edelleen pitää materiaalin laatua. KalPan tavoite on mitalipeleissä, mutta kuopiolaisten rosteri kalpenee Kärppien, Tapparan, HIFK:n, TPS:n ja JYPin rinnalla.

KalPalta löytyy kuitenkin mukavasti valttikortteja. Jos KalPan rosteria vertaillaan muihin keskikastin joukkueisiin, voidaan savolaisten ryhmää pitää erittäin laadukkaana. Etenkin veskariosasto on vahva, kun häkkiin on heittää sekä Hovinen että Godla. Harvalta joukkueelta myöskään löytyy yhtä laadukasta ykkössentteriä kuin KalPalta.

Joukkueen suurin valttikortti on kuitenkin joukkueen rakenne sekä pelitapa. Kapanen on jatkanut kuopiolaista linjaa, jossa korostuvat vauhti, taito ja kiekollisuus. KalPa pystyy kaatamaan kenet vain pelaamalla eikä peruuttelemalla, ja se on iso valtti.

Seuraa heitä

Balazs Sebok

23-vuotias unkarilaishyökkääjä on pelannut KalPassa jo kolme vuotta, ja hänestä on tullut Kuopiossa tärkeä palanen. Viime kaudella mies pelasi uransa parhaan kauden, kun hän iski runkosarjassa 31 tehopistettä ollen KalPan tehokkain hyökkääjä. Sentterinä pelaava Sebok on nopea ja taitava pelaaja, joka ei ole vielä saavuttanut täyttä potentiaaliaan. Mikäli hän on pystynyt menemään kesän aikana eteenpäin, voi KalPalla olla käsissään kaksi sentteriä, jotka pystyvät ylittämään 40 tehopisteen rajapyykin.

Lauri Taipalus

Taitava puolustaja säväytti kaudella 2014-15, kun hän iski IFK:n paidassa upeat 33 tehopistettä. Sen jälkeen miehellä onkin ollut vaikeaa, ja viime kaudella APV:n kasvatti takoikin SaiPassa 36 ottelussa vain kymmenen tehopistettä. Fakta on kuitenkin se, että Taipaluksessa piilee edelleen iso potentiaali, ja se saattaa tulla ilmi KalPan kaltaisessa joukkueessa, jossa taitavat pelaajat saavat toteuttaa itseään. Vielä kun Taipalukselle on tarjolla isoa roolia, voi hän hyvinkin palata huipputasolleen. Taipalus on toistaiseksi Kuopiossa tryout-sopimuksella, joten huonoimmassa tapauksessa KalPa potkii hänet lokakuussa menemään. Joka tapauksessa hän on katsomisen arvoinen kortti.

Arvio: sija 7

Kuten todettu, voi KalPan syksystä tulla erittäin haastava lukuisten loukkaantumisten takia. KalPa on kuitenkin erittäin laadukas joukkue, ja pudotuspeleihin yltäminen on hyvin todennäköistä. Suora puolivälieräpaikka voi kuitenkin karata syksyn ongelmien takia, miksi kuopiolaiset jäävät toimituksemme rankingissa 7. sijalle.

Faneille.comin Liiga-ranking 2018-19:

Kansikuva: All Over Press