Kommentti: Mikael Granlundin on onnistuttava

Minnesota Wildin kesän 2010 ykköskierroksen varaus on vakiinnuttanut paikkansa NHL-jäillä, mutta nyt pitäisi vakiinnuttaa paikka NHL:n eliittiin.

Mikael Granlund on poikkeuksellinen pelaaja, sillä hänen pelikäsityksensä ja kiekonkäsittelytaitonsa ovat parasta A-luokkaa. Nuo ominaisuudet tekevät hänestä pomminvarman pistenikkarin sarjassa kuin sarjassa. Nuo ovat ominaisuuksia, joita ei pysty kehittämään vanhemmalla iällä – ainakaan yhtä helposti kuin muita ominaisuuksia.

Näiden taitojensa vuoksi Granlundilla on kaikki eväät nousta NHL-hyökkääjien eliittiin. Hän ei koskaan nouse terävimpään kärkeen, missä ovat Sidney Crosby, Steven Stamkos ja kumppanit, mutta hän voi nousta joukkueessaan kärkikenttien johtajaksi.

Mutta mitä se vaatii?

Miehen suurimmat ongelmat ovat olleet luistelussa ja fysiikassa. Kun vertaa tuloskauden Granlundia ja viime kauden Granlundia, voi huomata ison eron miehen luistelussa. Mutta luistelu on vieläkin se syy, miksi hän ei ole pystynyt nousemaan Wildin johtavaksi sentteriksi.

Fyysisesti Granlund ei tule koskaan dominoimaan kaukaloita, mutta hänen pitäisi pystyä voittamaan kaksinkamppailuja paremmalla prosentilla. Tasapaino ja vääntövoima eivät kuulu ”MG:n” vahvuuksiin, minkä vuoksi hän jää liian usein ilman kiekkoa hyökkäysalueella.

Nämä heikkoudet ovat onneksi sellaisia heikkouksia, joita on helppo kehittää. Granlund on mennyt näillä alueilla eteenpäin, mutta matka on vieläkin pitkä. Mennyt kesä on Granlundin uran kannalta yksi tärkeimmistä, sillä tulevalla kaudella tulostason on noustava, tai muuten Wildissa aletaan miettiä muutoksia sentteririntamalla.

Minnesotassa on pari vuotta odoteltu Granlundin nousevan ykkössentteriksi, joten aikaa alkaa loppua. Wildin keskushyökkääjien taso on kokonaisuudessaan huono, kun verrataan NHL:n kärkijoukkueisiin ja se tulee olemaan myös menestyksen tiellä, jos muutosta ei tapahdu.

Granlund saa jälleen kerran Wild-nutussa ison roolin ja kovan luokan ketjukaverit, joten lähtökohdat ovat otolliset. Loppu on miehestä itsestä kiinni.

Laser HT:n kasvatilla on vielä kaksi vuotta sopimusta jäljellä, mutta Wild-johto ei odota enää kuin korkeintaan vuoden.