Kommentti: Osa joukkueista on jo putoamassa Liigan pudotuspelijunasta

Liigasta on pelattuna noin kolmannes. Osalla joukkueista kausi on käynnistynyt heikosti ja pudotuspelipaikka uhkaa karata jo tässä vaiheessa kautta. Lukko ja KooKoo ilmoittivatkin maanantaina palkanneensa uudet päävalmentajat.

Liigassa on pelattu 60 ottelua kaudesta 2010-11 lähtien. Näiden kuuden kauden aikana viimeiseen pudotuspelipaikkaan oikeuttavaan kymmenenteen sijaan on vaadittu alimmillaan 78 pistettä (kausi 2011-12) ja korkeimmillaan 88 pistettä (2014-15). Suora pudotuspelipaikka eli kuudes sija on irronnut matalimmillaan 93 pisteellä (2013-14) ja korkeimmillaan 101 pisteellä (2011-12). Keskiarvoisesti kymmenes sija on vaatinut 84 pistettä ja kuudes sija 96.

Tiukimmassa paikassa on sarjan jumbona majaileva Rauman Lukko. Joukkue on saalistanut 22 ottelusta vain 17 pistettä ja varsinaisen peliajan voittoja on ainoastaan kolme. Paljoa paremmin ei ole mennyt KooKoollakaan, joka on toiseksi viimeisenä 20 pisteen myötä. Myös Kärppien syksy on ollut tahmea ja 25 pistettä oikeuttavat kolmanneksi viimeiseen sijaan.

Kärpillä on kolmikosta parhaiten pullat uunissa. Mikäli verrataan kuuden eri kauden keskiarvoon, niin oululaisten pitäisi saada lopuista peleistään 1,50 pistettä ottelua kohden, jotta joukkue saavuttaisi kymmenennen sijan kauden päätteeksi. Kärpät on toistaiseksi kerännyt 1,19 pistettä ottelua kohden, joten pieni tahdin kiristys riittää. Alkukaudella seitsemän joukkuetta ovat keränneet pisteitä vähintään 1,50 keskiarvolla ottelua kohden. Sija kuusi vaatisi jo noin 1,80 pistettä ottelua kohden ja tähän ovat toistaiseksi pystyneet vain Tappara, KalPa ja TPS.

KooKoon tilanne on huomattavasti haastavampi. Jo viimeisen pudotuspelipaikan saavuttaminen vaatisi noin 1,64 pisteen keskiarvoa lopuista 39 ottelusta. Näin kovaan keskiarvoon on toistaiseksi päässyt vain viisi joukkuetta. Kouvolalaiset ovat raapineet alkukaudella pisteitä 0,95 ottelua kohden, joten ryhtiliikkeen pitäisi olla radikaali. Sija kuusi vaatisi jo noin 1,95 pistettä loppukauden otteluja kohden.

Ilonaiheet ovat olleet Raumalla vähissä tällä kaudella ja joukkueen pitäisi ryhdistäytyä melkoisesti, jotta pudotuspelipaikka olisi realismia. Sija kymmenen vaatisi Lukolta noin 1,76 pistettä ottelua kohden loppukauden ajan ja toistaiseksi yhtä kovaan lukemaan ovat yltäneet vain Tappara, KalPa ja TPS. Suorasta pudotuspelipaikasta on Raumalla oikeastaan enää turha edes haaveilla, sillä se vaatisi 2,08 pistettä ottelua kohden.

Pistekeskiarvot ovat jopa pahempia miltä ne alkuun kuulostavat. Toistaiseksi vain harva loistavasti pelanneista kärkijoukkueista on yltänyt yhtä koviin keskiarvoihin. Vaatisi valtavaa muutosta sarjataulukon häntäjoukkueilta pelata yhtä kovalla tasolla jäljellä olevat vajaat 40 ottelua runkosarjasta.

Mutta lukemat olivat tosiaan aikaisempien kausien keskiarvoja ja vain aika näyttää, mihin rajat tällä kaudella muodostuvat. Sarja on ollut ainakin syksyllä todella tasainen ja ristiin pelaamisia on ollut paljon, mikä voi hieman madaltaa pudotuspelipaikkoihin vaadittavia rajoja.

Liiga jatkuu tällä viikolla 20 ottelun voimin. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta tai Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press