Kommentti: TPS on kompastumassa viime kaudelta tuttuun kuoppaan

Ruutu LogoVoit katsoa Liigan kaikki ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella

TPS on ollut kuluvalla kaudella erinomainen ja joukkueella on vielä teoriassa mahdollisuudet vielä runkosarjan voittoonkin. Viime aikaisten otteiden myötä monille on kuitenkin palannut ikäviä muistoja mieleen edelliseltä keväältä.

Kalle Kaskisen joukot ovat pelanneet pääosin erinomaisesti ja joukkue on esiintynyt kapteeninsa Tomi Kallion johdolla raikkaasti. Kokemuksen ja nuoruuden sekoitus on toiminut loistavasti. Viime aikoina vanhan pääkaupungin ylle on kuitenkin ilmestynyt tummia pilviä.

TPS on saalistanut edellisestä kuudesta ottelustaan vain yhden varsinaisen peliajan voiton ja yhteensä kuusi pistettä. Tahti on heikko, sillä ennen tätä TPS oli jäänyt kuluvalla kaudella vain kertaalleen pisteittä useammasta kuin yhdestä peräkkäisestä ottelusta. Kuudesta vastustajasta vain Kärpät on sarjataulukon kuuden kärjessä. Vastaavasti sarjataulukon häntäpäästä vastassa on ollut Jukurit, KooKoo ja HPK.

Erityisesti joukkueen ylivoima on tökkinyt. Tämä on ollut TPS:n syömähammas ja joukkue on kääntänyt sen avulla useita kamppailuja edukseen. Edellisessä kuudessa ottelussaan turkulaiset ovat päässeet pelaamaan ylivoimalla lähes 47 minuuttia, mutta täysosumia on syntynyt vain yksi. Näin ollen tämän ajan ylivoimaprosentti on erittäin vaatimaton 3,85. Erikoistilanteet ovat tökkineet jo pidemmän aikaa, sillä esimerkiksi 12 ottelun otannalla turkulaisten ylivoimaprosentti on 12,77, kun taas koko kauden lukema on 20,93.

Yksi iso tekijä on avainpelaajien valtava kuormitus. TPS peluuttaa ykkösmiehiään valtavasti ottelusta toiseen, mikä näkyy väistämättä pitkän kauden aikana.

Esimerkiksi pian 41-vuotias Tomi Kallio on kellottanut kuudessa edellisessä ottelussaan viidesti yli 20 minuuttia peliaikaa. Tiistaina HPK:ta vastaan vastuuta tuli lähes 24 minuutin verran. Myös Eric Perrin on pelannut edellisessä kolmessa pelissään yli 20 minuuttia iltaa kohden. Puolustajista Henrik Tallinder sekä Ilkka Heikkinen tahkoavat valtavia minuutteja ottelusta toiseen.

TPS on sekoitus kokemusta ja nuoruutta, mutta viime aikoina vastuu on painottunut erityisesti kokeneemmalle kaartille, joiden palautuminen otteluista ei välttämättä ole enää nuoruusvuosien tasolle. 33-vuotias Heikkinen on edellä mainitusta nelikosta ylivoimaisesti nuorin. Toiseksi nuorin on 39-vuotias Tallinder.

TPS:n kärki on kapea, mutta tästä huolimatta vastuu jakautuu todella epätasaisesti. Alemmille ketjuille peliaikaa tulee vähän, minkä lisäksi osa potentiaalisista nuoristakin saa maltillisesti vastuuta. Esimerkiksi Olli Juolevi pelasi HPK:ta vastaan vain 12 minuuttia, vaikka iski ottelussa yhden täysosuman. Myös esimerkiksi Petrus Palmulle vastuuta on tullut ailahtelevasti, kuten myös Ilari Filppulalle, jos vertailukohtana on kokeneet peliaikakuninkaat.

Monille onkin tullut mieleen TPS:n viime kausi. Turkulaiset palasivat väkevästi kärkikahinoihin ja sijoittuivat sarjataulukon hopeasijalle. Pudotuspeleissä avainpelaajien bensa oli kuitenkin loppu ja runkosarjassa yhdeksänneksi sijoittunut HIFK eteni puolivälieristä jatkoon voitoin 4-2.

TPS:llä on kasassa laadukas nippu, mutta nykyvire ei lupaa hyvää kevättä ajatellen. Kaskisen suojateilla olisi kaikki mahdollisuudet menestyä tällä kertaa pudotuspeleissäkin, mutta hankinta tai kaksi ei tekisi lainkaan huonoa, koska kokeneet avainpelaajat joutuvat tällä hetkellä niin suurelle rasitukselle. Muuten bensa uhkaa loppua jälleen kauden kriittisillä hetkillä.

Kansikuva: All Over Press