TOP 10: Sopimuksettomat Liiga-pelaajat

Ruutu LogoVoit seurata Liigaa ensi kaudella tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

2 eurolla VIP-aitiopaikka EM-kotikisojen otteluun Suomi-Kreikka? Osallistu kilpailuun tästä!

Pitsiturnaukseen on enää reilu viikko ja runkosarjan alkuun on reilut kuusi viikkoa, joten Liiga-joukkueiden kokoonpanot alkavat hiljalleen hahmottua. Vapailla markkinoilla on kuitenkin vielä liuta laadukkaita pelaajia, jotka kiekkoilivat viime kaudella Liigassa.

10. Arttu Luttinen, HIFK

Arttu Luttisen viime kausi oli haastavan: HIFK:n kapteenille ei löytynyt oikein sopivaa roolia ja vastuu jäi varsin pieneksi. 33-vuotias laituri on tästä huolimatta edelleen mainio pelimies, mistä on osoituksena kolmen edellisen kauden aikana tehdyt 42 maalia. Kyseessä ol myös ensimmäinen kausi kahdeksan kauden jälkeen, kun Luttinen jäi alle 24 tehopisteeseen.  Nyt edessä on maisemanvaihto, mikä tekee varmastikin hyvää vaisun kauden päätteeksi. HIFK-kippari nakutti 41 ottelussa pisteet 6+6.

9. Jerry D’Amigo, Ilves

Jerry D’Amigo liittyi Ilvekseen viime vuoden lokakuussa, mutta pääsi hyvin joukkueeseen sisään. Amerikkalainen oli kovassa liidossa varsinkin keväällä ja saalisti 48 ottelussa tehopisteet 13+20, millä irtosi Ilveksen sisäisen pistepörssin kärkipaikka. Liukasliikkeinen laituri osoitti olevansa mainio pelimies Liigaa, vaikka kärsikin ajoittain epätasaisuudesta.

8. Terry Broadhurst, KooKoo

KooKoon kausi oli vastoinkäymisiä täynnä, mutta Terry Broadhurst oli yksi kouvolalaisten synkän vuoden positiivisia tuulahduksia. Amerikkalaislaituri oli varsinkin keväällä Juha-Pekka Haatajan kanssa joukkueen kantavia voimia, kun moni avainpelaajista oli vaihtanut maisemaa. Jossain toisessa ympäristössä jälki olisi voinut olla vieläkin kovempaa. Monipuolinen Broadhurst olisi mainio lisä useampaankin joukkueeseen.

7. Niklas Hagman, HPK

Niklas Hagmania kohtaan oli kovat odotukset viime kaudella, olihan laituri tehnyt hurjaa jälkeä edellisellä visiitillään Liigassa kolme vuottta aiemmin. Konkarille ei kuitenkaan löytynyt sopivaa roolia Kärpistä, joten tie vei loppukaudeksi HPK:n paitaan. Hämeenlinnassa nähtiinkin jo viitteitä tutummasta Hagmanista, kun 37-vuotias laituri saalisti HPK:ssa runkosarjassa 17 ottelussa pisteet 4+5. 770 ottelua NHL:ssä tahkonnut laituri olisi edelleen mainio täsmävahvistus jollekin Liiga-joukkueelle, mutta roolin pitää olla sopiva.

6. Jesse Saarinen, Kärpät

Kohtalaisesti sujuneen KHL-vuoden jälkeen Liigaan palannut Jesse Saarinen kärsi loukkaantumisista lähes läpi kauden ja vyölle kertyi lopulta vain 34 ottelua runkosarjassa, joissa laituri nakutti tehot 6+17. Loukkaantumiset kolahtavat erityisen pahasti Saarisen kaltaiselle pelaajalle, joka elää nopeudestaan. Pelisilmä ja kädet ovat kuitenkin tallessa, joten 31-vuotiaalla laiturilla olisi edelleen saumoja naputtaa isoja tehopisteitä Liigassa.

5. Curtis Hamilton, TPS

Curtis Hamilton aloitti kauden SaiPassa räjähtävästi ja dominoi maalipörssiä, mutta vajosi sittemmin muun joukkueen mukana. Laituri siirtyi siirtorajan lopulla TPS:n riveihin, mutta visiitti meni pipariksi loukkaantumisen myötä. 25-vuotias hyökkääjä saalisti 45 ottelussa lopulta kohtalaiset tehot 15+13. Oikein roolitettuna ja sopivien ketjukavereiden vierellä Hamiltonista olisi kuitenkin saatavissa huomattavasti enemmän irti, sillä viime kauden SaiPassa oli haastavaa loistaa.

4. Michael Keränen, Ilves

Kesken viime kauden Jokereista Ilvekseen siirtynyt Michael Keränen oli todennäköisesti sesongin puhutuimpia pelaajia, vaikka pelillisesti jäikin vielä paljon parantamisen varaa. Liiga kun langetti Ilvekselle 100 000 euron uhkasakon, koska joukkue hankki pelaajan Jokereista kesken kauden. Keränen ei päässyt tutussa seurassa aivan odotettuun liitoon, vaan 31 ottelun saldona oli tehopisteet 7+6. Ilveksellä oli 27-vuotiaan hyökkääjän kanssa myös optio tulevasta kaudesta, mutta tamperelaiset eivät ole ainakaan vielä reilut kuusi viikkoa ennen sesongin alkua tiedottaneet option käytöstä.

3. Michel Miklik, JYP

Michel Miklik liittyi JYPiin vasta joulukuun lopussa ja slovakialaisen sesonki oli muutenkin rikkonainen loukkaantumisten myötä. Tästä huolimatta 34-vuotias laituri ehti tehdä vaikutuksen Liiga-kaukaloissa: runkosarjan 11 ottelussa kertyi tehot 7+3 ja pudotuspelien 15 kamppailussa pisteet 6+3. Mainiosti Slovakian paidassa kevään MM-kisoissakin esiintynyt hyökkääjä omaa erittäin terävän laukauksen ja haistaa maalipaikat erinomaisesti, mikä osoittautui vaaralliseksi yhdistelmäksi ainakin Liigaan. Miklik kiekkoili viime kaudella peräti neljässä eri seurassa ja jälki oli silti vakuuttavaa JYPissä, joten ehjällä sesongilla yhdessä joukkueessa voisi syntyä kovaa jälkeä.

2. Dave Spina, TPS

Dave Spina on osoittanut reilun kolmen vuoden aikana olevansa erinomainen pelimies Liigaan, kun laituri on saalistanut 122 tehopistettä 166 ottelussa. Loistavana luistelija tunnettu amerikkalainen omaa erittäin hyvän pelisilmän, mutta ei kolmen kauden aikana viimeistellyt 43 maalia ole missään nimessä huono saldo. Spina on mielipiteitä jakava pelaaja, sillä 34-vuotias laituri keskittyy toisinaan huomattavan paljon pelin ulkopuolisiin asioihin, mikä kääntyy usein omaa joukkuetta vastaan.

1. Vili Sopanen, Pelicans

Vili Sopasen viime kausi oli huima. 46 pistettä 41 ottelussa takonut laituri dominoi ajoittain kaukalossa ja teki käytännössä mitä halusi. Tämä noteerattiin myös KHL:ssä ja 29-vuotias laituri teki sopimuksen kiinalaisen Kunlun Red Star. Italehti uutisoi reilu viikko sitten, että sopimus kuitenkin irtisanottiin terveydellisiin syihin vedoten ja näin ollen tähtipelaaja on jälleen vapailla markkinoilla. Sopanen kertoi tiistaina Radio Voiman haastattelussa, että kyseessä oli hengitystien infektio, mikä on haitannut harjoittelua. Sopanen sanoi haastattelussa myös olevansa lähellä pelikuntoa jo 3-4 viikon kuluttua sekä tähyilevänsä pelipaikkaa ensisijaisesti ulkomailta.

Kansikuva: All Over Press