Kommentti: Voiko HPK venyä ihmeeseen?

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Pitkään näytti siltä, että Liigan keväästä on tulossa poikkeuksellisen tylsä. Kymmenen joukkuetta pääsi karkuun häntäpäältä ja sarjataulukon viiden viimeisen joukkueen tilanteet vaikuttivat todella huonoilta. Tammikuu on tuonut kuitenkin mukanaan uusia vivahteita ja taistelu viimeisistä pudotuspelipaikoista on jälleen auki.

HPK palasi viime kaudella ryminällä pudotuspeleihin ja joukkue sijoittui erinomaisen runkosarjan jälkeen viidenneksi. Antti Pennanen teki erinomaista työtä Hämeenlinnassa, vaikka kausi loppuikin puolivälierissä seitsemän kamppailun jälkeen JYPiä vastaan. Hämeenlinnalaiset palauttivat kuitenkin uskottavuuden parin heikomman sesongin jälkeen.

HPK menetti kesällä muutamia avainpelaajiaan, mutta joukkuetta kohtaan oli silti kovat odotukset kuluvaa kautta kohtaan. Syksy oli kuitenkin Hämeenlinnassa todella synkkä. Joukkue saalisti 35 ottelusta vain 35 pistettä ja pudotuspelipaikka vaikutti karkaavan jo todella hyvissä ajoin.

Hämeenlinnalaiset viettivät joulutauon poikkeuksellisissa merkeissä, kun HPK osallistui Sveitsissä järjestettävään Spengler Cupiin. Tuloksena oli kolme tappiota yhtä monesta ottelusta. Tästä huolimatta reissu on osoittautumassa mainioksi ratkaisuksi.

Kerho on nimittäin ollut erinomaisessa iskussa Sveitsistä paluun jälkeen. Joukkue on pelannut kuusi ottelua eikä ole jäänyt kertaakaan pisteittä. Perjantain otteluun Tapparaa vastaan Pennasen suojatit lähtevät peräti viiden ottelun voittoputkessa. HPK on raapinut isot voitot sarjan kärkipäässä viihtyneistä Kärpistä, JYPistä ja Lukosta sekä samoista sijoista kamppailevista Ilveksestä ja Jukureista.

HPK:n on saalistanut joulun jälkeen keskimäärin 2,33 pistettä ottelua kohden. Syyskaudella pisteitä irtosi keskimäärin tasan yksi peliä kohden.

Yksi iso tekijä on ollut, että Kerhon maalinteko on luistanut erinomaisesti. Edelliseen neljään peliin joukkue on iskenyt peräti 17 täysosumaa. Tästä huolimatta HPK on edelleen Jukurien jälkeen Liigan toiseksi vähiten maaleja tehnyt joukkue, kun vastustajan verkko on heilunut 41 ottelussa 94 kertaa.

Oula Palveen johtama trio on ollut vahva tekijä nousun takana. Kristian Vesalaisen ja Eetu Tuulolan täydentämä kolmikko on takonut viimeiseen neljään otteluun tehot 7+11.

Erinomaisten otteiden myötä HPK on noussut 13 pisteen päähän Ässistä, joka pitää hallussaan kymmenettä sijaa. Kerho on tosin pelannut kolme ottelua porilaisia vähemmän. Hiljattain päävalmentajaa vaihtaneiden porilaisten kurssi osoittaa täysin eri suuntaan. Ässät on kerännyt edellisestä yhdeksästä ottelustaan vain kolme pistettä.

HPK:n kausi onkin herännyt täysin uuteen liekkiin tammikuussa. Pudotuspelipaikka on mahdollinen, mutta se vaatii todella kovaa suoritusta kevään osalta.

Palve ja kumppanit ovat kannatelleet HPK:ta viime aikoina. Jatkossa vastuunkantajia on oltava enemmän. Varsinkin joukkueen kokeneen kaartin on pystyttävä nostamaan tasoaan ja tarjottava nuorille tähdille tulitukea. Varsinkin Ville Viitaluoman, Janne Lahden, Mikko Lehtosen sekä Mathias Porselandin sesongit ovat olleet todella heikkoja. Esimerkiksi Porseland saalisti viime kaudella 39 ottelussa tehot 6+20, mutta kuluvan kauden 29 pelissä pisteitä on kertynyt vain 2+3, minkä lisäksi tehotilasto on rumasti pakkasella. Lahti onnistui maalinteossa lauantaina Kärppiä vastaan, mutta tätä edeltävä täysosuma oli lokakuulta. Lehtonen on vastaavasti tehnyt edellisen maalinsa marraskuussa.

HPK on osoittanut olevansa erinomaisessa iskussa kaatamalla kovia vastustajia. Venyminen pudotuspeleihin vaatisi kuitenkin hurjaa kevättä ja hieman apuja viivan yläpuolelta. Nuorten pelureidenkaan liito ei kestä loputtomiin, joten konkareiden on pystyttävä nostamaan tasoaan. Muuten haaveet voivat kaatua nopeastikin, sillä HPK ei kestä pitkiä tappioputkia, tai muuten viiva karkaa liian kauaksi.

Kansikuva: All Over Press