Opas kannattajille tulevalle kiekkokaudelle – älä sorru näihin sudenkuoppiin

Jääkiekkokausi on jälleen käynnistymässä Euroopassa. Jokaisella kaudella syntyy omat kriisinsä ja kohunsa. Osa näistä kohuista on kuitenkin keinotekoisia ja valheellisia. Faneille.com kasasi alkavan kauden sudenkuopat mihin kiekkofanin ei tule sortua.

Päähän kohdistunut taklaus

Tässä seisoo kenties vaarallisin sudenkuoppa. Päähän kohdistuvista taklauksista ollaan rakentamassa seuraavaa suurta debattia jääkiekossa. Viime vuosikymmenen tappelukeskustelut rikosilmoituksineen tuntuvat pelottavan läheisiltä, kun aletaan puhua vaarallisista takaluksista. Fani; älä lähde tähän projektiin mukaan. Kyseessä on lähinnä huomiohakuisten kiekkoihmisten ja toimittajien projekti. Kun kauden alla aletaan puhua kuolemista ja raiskauksista samassa jutussa jääkiekon kanssa, ollaan myymässä jotain. Useimmiten myydään lehteä tai kirjaa, välillä jopa ihmistä. Huomio takaa myyntiarvon ja tätä kaikki ammattivalmentajat haluavat. Elämme jo nyt tilanteessa missä tuomarit viheltävät puhtaita taklauksia päähän kohdistuneiksi jälkiseuraamuksien pelossa. Älä lähde tähän mukaan. Se on pelkkää myyntiä.

Kitinä tuomareista

Yksi varmimmista syksyn ja kevään merkeistä kotimaisessa kiekkoilussa on kiihtyvä valitus tuomaritoiminnasta. Syksyllä uudet sääntötulkinnat aiheuttavat hampaiden kiristystä ja epätietoisuutta. Keväällä valmentajien projektit tuomaritoiminnan muuntamiseksi itselleen sopivaksi alkavat muutaman kierroksen ennen runkosarjan loppua. Tarkkakorvainen kiekkofani tunnistaa kuitenkin aitouden. Syksyllä ollaan aidosti ärtyneitä tuomaritoiminnasta ja sääntötulkinnoista. Keväällä valmentajien show menee usein farssin puolelle. Älä siis sorru tulkitsemaan teatteria todeksi.

Älä luota

Jokainen kiekkofani lähtee kauteen luottavaisin mielin. Tänä vuonna on oman joukkueen iskun paikka. Helsingin IFK lähtee jokaiseen kauteen mestaruus mielessä. Seuralla on silti vuoden 1983 jälkeen vain kaksi mestaruutta. Tällä kaudella toivoa ja luottoa on yllättävänkin laajasti. Lappeenrannassa odotetaan Tero Lehterän kautta kuin kuuta nousevaa. Vaasan, Jyväskylän ja Mikkelin uudet projektit herättävät vaarallista innostusta. Kokenut kiekkofani ei kuitenkaan laita liian suurta toivoa uusien projektien varaan. Suomalaisessa kiekkoilussa uusi päävalmentaja tarvitsee ainakin yhden kauden ennen kuin pelitapa iskeytyy joukkueen selkärankaan. Älä siis luota, että tämä olisi se kausi kun oma joukkue ylittää kaikki odotukset. Älä luota edes siihen, että nykyinen päävalmentaja olisi pestissään jouluna.

CHL on vain harjoituspelejä

Heinäkuun kääntyessä elokuulle jääkiekkoa kaipaileva fani huomaa kuinka toinen jalka vetää jo jäähallia kohti. Tähän kiekon kaipuuseen Pitsiturnaus ja CHL tarjoavat paljon kaivattua helpotusta. Moni fani menee kuitenkin miinaan jo ennen Liigan alkua. Jos oma joukkue pelaa heikosti, uskotaan pelaajien selittelyä harjoituspeleistä. Vuosien ajan heikot pelit elokuussa kertovat erittäin paljon tulevasta kaudesta. Kokenut kiekkofani osaa valmistautua kevääseen ilman playoffeja jos oma joukkue kyntää CHL:ssä. Muun Euroopan suurseurat eivät anna armoa, jos joukkueella on heikkouksia pelissään. Keskinkertaiset kotimaiset joukkueen pärjäävät harvoin ulkomaisia vastaa, jos pelitapa ei toimi. CHL kertoo paljon tulevasta kaudesta. Osaava kiekkofani ei putoa selittelyjen sudenkuoppaan.

Tasa-arvo

Viime vuosien klassikkoteema hiljaisille uutisviikoille on ollut tasa-arvo urheilussa. Ei pidä käsittää väärin. On upeaa, että jopa jääkiekossa puhutaan tasa-arvosta. Tässä kohtaa on taas tunnistettava, että kuka puhuu ja mitä puhuu. Suomesta on helppo löytää ihmisiä, jotka suostuvat puhumaan mistä tahansa asiasta, kunhan saavat naamansa johonkin mediaan. Tasa-arvo on helppo aihe. Viimekeväinen möykkä palkka tasa-arvosta kilpaurheilussa kertoo paljon tilanteesta. Kokenut kiekkofani tunnistaa aidon huolen naiskiekon kehittämisestä ja mahdollisuuksien kehittämisestä, ja hän tunnistaa turhanpäiväisen metelin, jonka tarkoitus on ratsastaa maan suosituimman urheilun ja tasa-arvo kysymysten avulla julkisuuteen.

Kansikuva: AOP