Kommentti: Pekka Saravo päätti uransa kauneimmalla mahdollisella tavalla – puolustajasta tuli elävä legenda

Ruutu LogoLiigan kausi päättyi, mutta Pitsiturnaus häämöttää jo kulman takana. Voit seurata maan parasta kiekkoa jälleen ensi kaudella Ruutu+ -palvelun kautta.

Tapparan seuraikoni Pekka Saravo kertoi torstaisen mestaruuden ratkaisseen kuudennen finaalin jälkeen lyövänsä hokkarit naulaan ja lopettavansa uransa kahteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen. Se on kunnia, mitä harva saa tehdä uransa päätteeksi. Saravo jos kuka, on kuitenkin tämän ansainnut, niin hieno ura 37-vuotiaalla puolustajalla on takanaan.

Kun Saravo palasi Tapparaan syksyllä 2009 neljän Ruotsi-vuoden jälkeen, niin silloin viimeistään hänelle lyötiin käsivarteen se kuuluisa ”ikonin leima”. Kuuden kauden mittainen sopimus seuran kanssa kertoi siitä arvostuksesta, jonka hän oli jo aiemmin hankkinut. Saravolla on myös sellaisia meriittejä, jotka moni on saattanut aikojen saatossa jo unohtaa. Rovaniemellä syntynyt puolustaja pelasi kolme kevättä (2005-2007) putkeen Leijona-paidassa MM-kisoissa. Noista kisoista palkintokaappiin irtosi yksi hopea ja yksi pronssi. Saravo oli nykyisestä Tapparan joukkueesta ainoa, joka oli voittamassa SM-kultaa jo keväällä 2003.

Saravo kuuluu seurauskollisuutensa puolesta harvalukuiseen porukkaan. Jykevä puolustaja edusti uransa aikana Liigassa vain Tapparaa, ja se on tämän päivän lätkämaailmassa harvinaista. Nykyisestä Tappara-joukkueesta Aleksi Elorinne, Henrik Haapala, Jukka Peltola ja Otto Rauhala ovat käytännössä ainoita pelaajia, jotka voivat yltää Saravon suoritukseen. Heilläkin on matkaa tähän kuitenkin yli kymmenen vuotta ja satoja satoja otteluita, paitsi Peltolalla, joka on ”jo” 29-vuotias. Peltola onkin nyt Saravon selkein manttelinperijä, kun ihmiset miettivät, kuka on Tapparan Herra ja Hidalgo.

Saravon viimeinen kausi ei ollut läheskään helpoimmasta päästä miehen uralla ja puolustaja sai kuulla kritiikkiä pitkin runkosarjan. Kun kevään tosipelit kuitenkin alkoivat, Saravo oli jäällä varma vaihdosta toiseen. Etenkin finaalisarjassa KalPaa vastaan Saravo oli loistava. Mies osasi sijoittumisensa ansiosta peittää heikkoutensa, eli kangistuneen liikkeen. Saravo pelasi sanalla sanoen riskitöntä peliä. Ikitaistelijan peliaika ei ollut enää viime vuosien tasolla, kun pudotuspeleissä sitä tuli reilut 15 minuuttia peliä kohden. Minuutit, jolloin Saravo oli jäällä olivat kuitenkin usein varsin merkityksellisiä ottelun kannalta. 187-senttinen pakki sai paljon vastuuta alivoimalla sekä ottelun lopuissa, kun Tappara taisteli johtoasemiensa puolesta.

Nyt 845 ottelua (joista 143 pudotuspeleissä) kestänyt Liiga-ura on lopullisesti ohi. Uskon, että Saravosta voidaan kuitenkin kuulla jo pian uudelleen, enkä nyt tarkoita viime kevään hittibiisiä, vaan sitä, että kaiken järjen mukaan Tappara tulee jäädyttämään Saravon ”kutospaidan” Hakametsän kattoon. Sen hän on kertakaikkisesti ansainnut.

Kansikuva: All Over Press