Silmukka kiristyy, mutta Blues vain parantaa otteitaan

Mitä kireämmälle silmukka Bluesin kaulalla kiristyy, sitä paremmin espoolaiset pelaavat. Joukkue on noussut taistelemaan tosissaan jopa pudotuspelipaikasta.

Blues nappasi eilen maukkaan voiton Kärpistä voittomaalikilpailun jälkeen. Kovin moni ei espoolaisten voittoon uskonut, kun kokoonpanot tulivat julki. Ennen ottelua Bluesin kokoonpanon pelaajien yhteenlasketut pisteet olivat 21+51. Kärppien vastaava lukema oli 75+136.

Blues osoitti jälleen kerran ettei pelejä ratkaista paperilla. Espoolaiset kukistivat hallitsevan mestarin avauserässä osuneen Jussi Makkosen ja voittomaalikilpailun ainoan onnistujan Iikka Kangasniemen maaleilla. Suuri kiitos voitosta kuuluu 36 kertaa kiekon eteen venyneelle Christian Engstrandille.

Pelaajakato Espoosta pois päin on sujunut vauhdilla. Syksyn aikana joukkueen ovat jättäneet Roope Talaja, Kim Hirschovits, Ville Korhonen, Eero Somervuori, Siim Liivik, Kai Kantola sekä Olli Malmivaara. Lisäksi eilisestä ottelusta oli sivussa katsomon puolella ottelua seurannut nykyisen kokoonpanon paras maalintekijä Samson Mahbod. Vastaavasti Joonas Niemelä, Kalle Moisio ja Nico Friman pelasivat Kärppiä vastaan ensimmäisen ottelunsa Bluesissa, mutta kolmikosta on turha odottaa varsinaisia sateentekijöitä.

Voitto oli Bluesille toinen peräkkäinen Liigassa. Espoolaiset ovat nousseet sarjataulukossa sijalle 12 ja eroa viimeiseen pudotuspelipaikkaan on vain kuusi pistettä. Bluesilla on lisäksi kaksi ottelua vähemmän pelattuna kuin kymmenentenä majailevilla Ässillä.

Blues on Liigan vähiten maaleja tehnyt joukkue, kun vastustajan maaliverkko on heilunut 28 ottelussa ainoastaan 53 kertaa. Kurssiin ei ole odotettavissa järisyttävää muutosta, vaan espoolaiset nojaavat jatkossakin tiiviiseen joukkuepeliin ja erinomaisesti pelaaviin maalivahteihinsa. Blues on tehnyt kuluvalla kaudella vain kaksi kertaa enemmän kuin kolme maalia ottelussa. Sen sijaan espoolaiset ovat tehneet korkeintaan yhden maalin ottelussa yhdeksän kertaa.

Mainion alkukauden pelanneen Lukon otteissa on ollut viime aikoina paljon parantamisen varaa. Lukko onnistui kääntämään kurssin kuuden ottelun tappioputken jälkeen ja kahdesta edellisestä ottelusta irtosi voitto, mutta perjantaina HPK oli kotikaukalossaan vahvempi maalein 1-4. Numerot olivat lopulta varsin oikeutetut, sillä HPK rokotti armotta raumalaispuolustuksen virheistä ja Eetu Laurikainen nappasi voiton virkaveljestään Ryan Zapolskista.

Lukolla onkin ollut kuluvalla kaudella hieman ongelmia vieraskaukalossa. Tappio oli matkapeleissä jo neljäs peräkkäinen ja varsinkin maalinteko on tökkinyt. Raumalaiset ovat viimeistelleet peräti 11 vierasottelussa korkeintaan kaksi maalia. Yhteensä matkapelejä on takana 15.

Myös Lukko on nojannut kuluvalla kaudella tiiviiseen puolustuspeliin ja loistavasti pelanneeseen Zapolskiin. Raumalaiset ovat tehneet vasta yhdeksänneksi eniten maaleja, kun vastustustajan verkko on heilunut 69 kertaa. Tilastoa johtava HIFK on onnistunut maalinteossa 97 kertaa. Lukko on vastaavasti KalPan jälkeen sarjan vähiten maaleja päästänyt joukkue, kun raumalaisten verkkoon on tehty 59 osumaa.

Lukko on edelleen hyvissä asemissa sarjataulukon viidennellä sijalla, vaikka eroa piikkipaikkaan on jo 13 pistettä. Liigan ylempi keskikasti on tosin todella tasainen, sillä neljännen ja yhdeksännen sijan välillä on ainoastaan kaksi pistettä eroa.

Arvio

Lauantaina ei ole odotettavissa erityisiä pelillisiä hienouksia. Kahden tiiviisti puolustavan joukkueen välillä nähdään todennäköisesti vähämaalinen kamppailu, joskin Bluesin nuoren joukkueen selkäranka voi murtua helposti, mikäli kotijoukkue saa ottelun alussa maalin tai pari. Bluesia rasittaa myös kapea materiaali ja perjantain tiukka taistelu painanee vielä pohkeissa. Kaikki muu kuin Lukon voitto olisi iso yllätys. Betsson tarjoaa Lukon voitolle 1,5 maalin tasoituksella kertoimen 1,64.

Kierros alkaa kello 17.00. Voit seurata otteluita tuttuun tapaan Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu -palvelussa.

Lauantain muut ottelut

KooKoo – HPK

Kärpät – KalPa

SaiPa – JYP

Sport – Tappara

Kansikuva: All Over Press