Kommentti: SaiPa on ollut syyskauden jättiyllättäjä – potentiaalia jopa kevään mustaksi hevoseksi

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki SaiPan ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Kovinkaan moni ei varmasti osannut ennen kauden alkua ennustaa, että SaiPa on marraskuun lopulla pisteen päässä sarjataulukon neljännestä sijasta. Lappeenrantalaiset osoittivat jälleen luonnettaan päättämällä kolmen ottelun tappioputken nappaamalla komeat vierasvoitot Raumalta ja Turusta. Tero Lehterän suojateilla on potentiaalia olla jopa pienoinen musta hevonen keväällä.

SaiPa aloitti kautensa synkästi. Yksi voitto varsinaisella peliajalla sekä murskatappiot KooKoolle, HPK:lle, Pelicansille ja Kärpille ensimmäisen yhdeksän ottelun aikana olivat jopa vielä heikommin, mitä viime kauden jumbojoukkueelta odotettiin. Lappeenrantalaisten pelissä ei toiminut yksikään osa-alue ja kokemattoman joukkueen selkäranka katkesi usein otteluiden aikana, mikä johti isoihin tappioihin.

Lokakuun alusta lähtien SaiPa on kuitenkin ollut yksi sarjan parhaista joukkueista, ainakin tuloksellisesti, mikä on tietysti se tärkein mittari. SaiPa on kerännyt edellisestä 18 ottelustaan 36 pistettä, mikä on Liigan toiseksi kovin lukema yhdessä Tapparan kanssa. Kärpät on 44 pisteellään kuntopuntarin piikkipaikalla.

Lappeenrantalaisten peli ei ole vieläkään mitään taidetta, mutta ei sen tarvitsekaan olla. Lehterällä ei ole käytössään sarjan paras materiaali, minkä päävalmentajatulokas tiedostaa erittäin hyvin itsekin. SaiPa pelaakin ottelusta toiseen äärimmäisen kurinalaisesti ja sitoutuneesti. Avainasemassa on tiivis puolustuspelaaminen sekä maalipaikkojen tehokas hyödyntäminen.

Erinomainen maalivahtipeli on SaiPan menestymisen elinehto. Tämä osa-alue joukkueella onkin poikkeuksellisen hyvin kunnossa. Frans Tuohimaa kannatteli joukkuetta läpi syksyn, kun Jussi Markkanen oli loukkaantuneena. Konkarivahti palasi tositoimiin viikonloppuna ja osoitti olevansa tutulla tasollaan, kun kahdessa peräkkäisessä pelissä taakse upposi vain yksi osuma. Tuohimaa on saanut samalla ansaittua lepoa, mikä ei ole lainkaan pahitteeksi syksyn ottelusuman jäljiltä. Tasainen maalivahtiduo antaa SaiPalle mahdollisuuden taistella illasta toiseen.

SaiPan murskavoitto Turussa oli todella komea suoritus, mutta kotijoukkue oli toisaalta luvattoman heikko. Tämä ei ole kuitenkaan yhtään lappeenrantalaisilta pois. Lehterän suojatit saivat kaivattuja hyökkäyspään onnistumisia, kun esimerkiksi Topi Nättinen katkaisi 15 ottelun maalittoman putkensa ja Peter Quenneville iski ensimmäiset osumansa joukkueen riveissä. Varsinkin koeajalla pelaavalle Quennevillelle onnistumiset tulivat tarpeeseen, sillä kanadalainen oli ensimmäisessä viidessä ottelussaan näkymätön.

Vaikka SaiPa takoi kuusi osumaa turkulaisten verkkoon, niin hyökkäysosasto on joukkueen suurin kysymysmerkki kevättä ajatellen. Lauantai oli vasta kauden viides kerta kuluvalla kaudella, kun SaiPa teki enemmän kuin kolme maalia ottelussa. Tämän takia esimerkiksi Quenneville on erittäin tarkan suurennuslasin alla, sillä SaiPa kaipaisi hyökkäyspäähän tehokasta maalintekijää. Seuraavat ottelut näyttävät, että avasivatko lauantain onnistumiset sen kuuluisan ketsuppipullon Quennevillellä. Mikäli ei, niin SaiPa joutunee vielä vahvistamaan hyökkäystään.

SaiPan pelaaminen on kehittynyt syksyn edetessä, mikä on toki luonnollista nuoren joukkueen ja tuoreen päävalmentajan kohdalla. Esimerkiksi lappeenrantalaisten erikoistilannepelaaminen on nyt jo siedettävällä tasolla, kun taas alkukaudesta se oli varsinkin ylivoiman osalta luokatonta. Mikäli joukkueen kehityskäyrä jatkaa kasvuaan ja hyökkäyspäässä viimeisetkin palaset loksahtavat kohdilleen, niin SaiPa ei ole varmasti tiiviin puolustuksen ja maalivahtiensa myötä toivottu vastustaja keväällä.

Kansikuva: All Over Press