Kommentti: Tapparan kuohuttanut voittomaali nosti jälleen ilmoille epämiellyttävän puheenaiheen

Ruutu LogoKotimainen kiekkokausi huipentuu nyt. Voit seurata kaikki ottelut Kanada-maljan nostoon asti Ruutu+ -palvelusta.

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – Katso loppukausi ilmaiseksi!

Tappara ja KalPa ovat tarjonneet finaaleissa katsojille kolme huimaa jääkiekko-ottelua. Pelilliset asiat uhkaavat jäädä taka-alalle, kun otsikoihin nousee toistuvasti muita asioita.

Jo avauskohtaamisen jälkeen yhdeksi suurimmaksi puheenaiheksi nousi ottelun tuomaristo. Linja heitteli todella paljon, mutta isoja yksittäisiä virheitä ei sattunut. Toisessa kohtaamisessa päärooliin nousi Veli-Matti Savinaisen mailan hajottaminen ja tempausta seurannut yhden ottelun pelikielto.

Lauantaina valokeilaan nousi jälleen tuomarityöskentely, sillä linjassa olisi ollut kauttaaltaan paljon parantamisen varaa. Molemmat joukkueet kävivätkin poikkeuksellisen kuumina läpi kamppailun, kun pilli soi toisinaan huomattavasti herkemmin.

Tuomaritoiminta nousi jälleen kansan huulille, kun Tappara viimeisteli voittomaalin reilu minuutti ennen ottelun päätöstä. Komean voittomaalin viimeisteli huimalla yksilösuorituksella Otso Rantakari.

Rantakari taklasi ottelun avauserässä erittäin kyseenalaisesti KalPan Alexander Ruuttua. Rantakari ei saanut tilanteesta lainkaan rangaistusta eikä Liigan kurinpito määrännyt taklauksesta jälkikäteenkään pelikieltoa. Ruuttun kausi on vastaavasti mitä todennäköisimmin paketissa. Taklaus on nähtävissä Ruutu -palvelussa.

Taklaus, tuomio ja voittomaali kuohuttivat luonnollisesti kuuman kamppailun jälkeen. Varsinkin KalPan päävalmentaja Pekka Virta kävi täysin ymmärrettävästi lämpöisenä ottelun päättyttyä.

On todella yllättävää, että taklauksesta ei tuomittu lainkaan rangaistuksia. Tilanne on lähes täysin verrattavissa Marcus Fageruddin marraskuiseen taklaukseen, josta kurinpito langetti yhden ottelun pelikiellon.

Nämä tapaukset osoittavat jälleen kerran vain Liigan kurinpidon linjattomuuden. On irvokasta, että Veli-Matti Savinainen oli pelikiellossa mailan hajottamisen jälkeen ja että Pekka Virran puheet menevät tutkintaan (kuten Liigan kilpailutoimenjohtaja YLElle myönsi), mutta vastustajan kauden päättäneestä taklauksesta ei tuomita lainkaan rangaistusta.

On jääkiekon kannalta sääli, että tällaiset aiheet nousevat pääpuhenaiheiksi hienojen otteluiden jälkeen. Tappara ja KalPa pelaavat niin upeaa jääkiekkoa, että pelin pitäisi olla ehdottomasti keskiössä. Nyt varsinaiset pelitapahtumat jäävät paitsioon.

Liigan päätös vaihtaa tuomaristo jokaiseen kamppailuun on kostautumassa. Toistaiseksi parhaiten tehtävässään on suoriutunut toisessa kohtaamisessa viheltänyt päätuomaripari Timo FavorinAnssi Salonen.

Finaalisarjassa pelaa kauden kaksi parasta joukkuetta. Näin pitäisi olla myös tuomareiden osalta. Saman tuomariparin pitäisi viheltää läpi ottelusarjan ja vaihto pitäisi tehdä vain merkittävien virheiden sattuessa. Näin he olisivat ottelusarjassa sisällä eikä linja heittelisi ottelusta toiseen.

Liigan toimistolla pitäisi olla helppo päättää, ketkä pukevat raitapaidat päälleen lopuissa otteluissa.

Maistuisiko matka lätkän MM-kisoihin Pariisiin? Neljä paikkaa jaossa, osallistu tästä.

Kansikuva: Miikka Jääskeläinen / AOP