Liiga-ennakko 2016-17 – Kestääkö Lukko muutokset?

Faneille.comin Liiga-ennakot rantautuvat läntiseen merenrantakaupunkiin.

Rauman Lukko muuttuu alkavaksi kaudeksi enemmän kuin viime vuosina yhteensä. Nelivuotisen taipaleensa Raumalla viettänyt Risto Dufva luottosotilaineen on väistynyt, ja apuvalmentajana ollut Juha Vuori ottaa käskytysvastuun. Muutos on lukematta ja näkemättä suuri, sillä Dufva otti mukaansa Mikkelin Jukureihin kaikkiaan seitsemän viime kaudella Lukkoa edustanutta pelaajaa.

Pelaajavaihdosten myötä haasteita raumalaisilla on erikoistilannepelaamisen pitämisessä kunnossa. Dufvan pelaaminen perustui osaltaan tasakentällisin pelattavaan nollanollaan, tiiviiseen alivoimapeliin ja muutaman tehokkaan kuvion hyödyntämiseen ylivoimapelissä.

Dufva ei himoittua kannua Ganalim barttaalle tuonut. Odotukset ovat joka vuosi korkealla. Juhaan luotetaan kuin vuoreen.

Siirrot

SISÄÄN:
Kaapo Kähkönen, Blues
Atte Mäkinen, Tappara
Simo-Pekka Riikola, SaiPa
Steven Seigo, Dinamo Riga
Sameli Ventelä, SaPKo
Aleksi Saarela, Ässät
Joonas Niemelä, Blues
Joose Antonen, JYP
Valentin Claireaux, KeuPa
Heikki Liedes, HPK
Ilmari Pitkänen, Blues
Lauri Tukonen, TPS
Janne Väyrynen, Jokipojat

ULOS:
Risto Dufva, Jukurit
Ryan Zapolski, Jokerit
Rasmus Rinne, Sport
Sheldon Brookbank
Ville Hyvärinen, Jukurit
Antti Jaatinen, Jukurit
Miika Koivisto, Jukurit
Ilkka Mikkola, Kärpät
Juho Tommila, Ässät
Turo Asplund, Jukurit
Eetu Koski, SaiPa
Filip Riska, Sport
Janne Lahti, HPK
Nestori Lähde, Jukurit
Teemu Nurmi, Tappara
Jesper Piitulainen, Jukurit
Olli Sipiläinen, Jukurit
Olavi Vauhkonen, Sport

Maalivahti- ja puolustusosasto

Pitsikaupungissa lähdetään alkavaan kauteen alakerran osalta sellaisista asetelmista, ettei olla vähään aikaan nähty ja koettu. Muutama kausi sitten Raumalla saapunut Ryan Zapolski oli tietyllä tavalla kääntämätön kortti, mutta alla oli mainio kausi ECHL:ssä. Maalivahdeissa noin muuten on luotettu Petri Vehasta lukuun ottamatta viime kausina ulkomaiseen ostovoimaan. Omat juniorit eivät ole saaneet kiekkoyleisön mielestä tarpeeksi näyttöpaikkoja ja lopulta reitit ovat vieneet heidät kaupunginrajojen ulkopuolelle.

Vasta 20-vuotias Kaapo Kähkönen on eittämättä valmis tulevaan haasteeseen. Nuorten maailmanmestaruuskisoissa Veini Vehviläisen syrjäyttäneen Kähkösen täytyy nyt pitää tasoa yllä huomattavasti kauemmin kuin kultahuuruisissa kisoissa. Notkahduksia tulee, ja silloin kysytään Antti Karjalaiselta, että mitä kuuluu.

Puolustuksen TOP-4 on loistava. Kapteenin natsat napannut Janne Niskala saattaa hyvin töräyttää pelivälinettä verkkoon 15 kertaa. MM-leirityksessä lähes loppuun asti olleet Jesse Virtanen ja Rony Ahonen sekä KHL:stä saapunut Steven Seigo kestävät vertailun kotoisessa Liigassa.

Lukon alakerran kiekollinen taitoa on silmiä hivelevää, sillä jokainen edellä mainituista puolustajista pystyy iskemään vähintään 20 tehopisteen kauden.

Raumalaispakiston suurin ongelma on oman pään pelaaminen, sillä Lukko-alakerrassa häärii useita hyökkäyspään taitajia. Kärkinelikon takaa pitäisi löytyä luotettavia taistelijoita, mutta ne ovat vähissä. Ahonen, Niskala ja Virtanen ovat toki hyviä myös puolustusalueella, mutta lihaosasto on tällä hetkellä hyvin vaatimaton.

Kolmosparin paikat ovat menemässä Atte Mäkiselle ja Simo-Pekka Riikolalle. Heistä Mäkinen edustaa kovuutta ja oman pään taitamista, mutta nuori mies ei ole ainakaan vielä noussut kovin isoksi tekijäksi Liiga-kartalla. Riikola on taas offensiivinen puolustaja, jolle ei ole tarjolla paljoakaan ylivoimavastuuta, minkä vuoksi hänen hyötynsä joukkueelle uhkaa jäädä pieneksi.

Raumalla suorastaan huudetaan parin kokeneen kovan luun perään.

Hyökkäysosasto

Lukon hyökkäyskalusto kokee muutoksia oikeastaan muualla kuin kärkiduon osalta. Aaron Gagnon ja Ville Vahalahti tulevat muodostamaan erittäin todennäköisesti vaarallisen parin sekä tasakentällisin että ylivoimalla. Toisella b-pisteellä pakkopelissä operoiva pelaaja vaihtuu Teemu Nurmesta Lauri Tukoseen. Viime kaudella se nähtiin, että Tukosessa on potentiaali olla edelleen pistepörssin kärkimies. Tukonen tuskin kuitenkaan pelaa täyttä kautta loukkaantumisherkkyydensä vuoksi.

Entä löytyykö Lukosta tällä kaudella tehokasta kakkosviulua? Toni Koivisto, Sami Lähteenmäki ja Aleksi Saarela ovat nimellisesti loistavia kärkikentän pelaajia, mutta esimerkiksi Saarelan osoite saattaa muuttua vakituisesti Pohjois-Amerikkaan. Hän missaa joka tapauksessa NHL:n harjoitusleirien vuoksi alkukauden pelit.

Saarelan lisäksi Lähteenmäki on pieni kysymysmerkki. Häntä ei sentään olla viemässä rapakon taakse, vaan hänen nykykuntonsa aiheuttaa pientä huolta. Ässissä mies oli tärkeä kärkikenttien pelaaja, mutta viime kausi Raumalla ei mennyt kuin elokuvissa. Lähteenmäen on pystyttävä olemaan nyt myös hyökkäyspäässä johtava pelaaja, jotta Raumalle saataisiin oikeasti laadukas top 6 -kalusto.

Kaikesta huolimata suurin muutos tapahtunee alemmissa kentissä. Dufvan luottoratsut Filip Riska ja Olli Sipiläinen pelasivat joka toisen alivoimavaihdon koko kauden sekä merkityksellisiä minuutteja myös tasakentällisin. Nimellinen neloskenttä tuli usein askiin tulosyksiköiden jälkeen rauhoittamaan peliä. Kuka on tämän kauden Riska, kuka Sipiläinen?

Nuorista tähän rooliin ovat vahviten tarjolla Peter Tiivola ja Heikki Liedes, jotka ovat jo kelpo Liiga-tasoa, mutta eivät lähelläkään täyttä potentiaaliaan.

Vuori tulee antamaan rehellisiä näyttöpaikkoja nuorille läpi kauden, joten alemmat kentät elävät viikosta toiseen. Tällöin totta kai kahdelta kärkikentältä odotetaan tasaista naputusta joka ilta.

Seuraa heitä

Heikki Liedes:

Viime kaudella HPK:ta edustanut Liedes pystyy säväyttämään hetkittäin. Mikäli Rauma osoittautuu otolliseksi ympäristöksi, lopputuloksena voi olla stuntteja tulosyksikössä ja vahvaa peliä alemmissa kentissä. Vuori saattaa koulia 23-vuotiaasta laiturista jopa alivoimaspesialistin.

Sami Lähteenmäki:

Viime kausi ei ollut kovin ruusuinen pari kautta sitten Porista siirtyneelle laiturille. Olikohan varakapteeniksi nimittäminen pienimuotoinen boosti valmennuksen osalta? Lähteenmäki on todistanut pystyvänsä maalaamaan melkein 20 kertaa kaudessa, joten on varovaisen optimistista odottaa kasvua viime kauden kuudelle osumalle.

Faneille.comin arvio: Runkosarjan sija 6

Vaikka Lukko on kokenut isoja muutoksia, on joukkue edelleen vahva. Kärkisijoista tai mestaruuksista Raumalla ei tarvitse haaveilla, mutta suoran pudotuspelipaikan nappaaminen on realismia. Raumalaisten alkukaudesta saattaa tulla erittäin hankala, mutta pitkässä juoksussa Lukko asettuu paikoilleen ja ottaa kuudennen sijan haltuunsa. Lukon materiaali on kapean oloinen, mutta Vuoren peluutusideologia kompensoi sitä. Tiivis yhteistyö Mestis-seura KeuPan kanssa mahdollistaa kovan kilpailun pelipaikoista Liigassa, kun taas ”hävinneet” voivat hakea isoja minuutteja sarjatasoa alempaa. Taktiikan epäonnistuessa alempien kenttien touhu on säheltämistä illasta toiseen, ja siinä on tulevan kauden isoimpia kompastuksenpaikkoja.

Liiga-kausi alkaa 16. syyskuuta. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press