Liiga-ennakko 2016-17: Uskottavuuden palauttanut TPS jatkaa nousukiitoaan

Faneille.comin Liiga-ennakoissa aletaan lähestyä kärkeä ja seuraavana on TPS:n vuoro.

TPS on kokenut viime vuosina isoja muutoksia, tosin ihan aiheestakin. Ennen viime kautta turkulaiset olivat jääneet runkosarjan toiseksi viimeiseksi peräti neljästi viiden kauden aikana. Uuden projektin vetäjäksi pestattiin Ari-Pekka Selin, jonka avauskausi TPS:n peräsimessä sujui varsin mainiosti. TPS selvitti ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen tiensä puolivälieriin, jossa tie nousu pystyyn Kärppiä vastaan. Kauden tärkein anti oli kuitenkin uskottavuuden palauttaminen TPS:n ympärille.

Siirrot

Sisään:

Fredrik Groenstrand, HIFK u20

Jesse Dudas, Jegesmedvek (Unkari)

Teemy Väyrynen, Blues

Erik Thorell, Karlskoga (Ruotsi)

Jasper Lindsten, TUTO

Topi Taavitsainen, TUTO

Timi Lahtinen, Blues

Ilkka Heikkinen, Växjö (Ruotsi)

Ulos

Teemu Lassila, Tappara

Niklas Friman, HPK

Lauri Tukonen, Lukko

Niklas Salo, SaPKo

Francis Pare, Medvescak (KHL)

Patrik Moisio (?)

Ville-Vesa Vainiola, KalPa

Jussi Makkonen, Ässät

Matias Pulli, SaPKo

Petteri Nummelin, Storhamar (Norja)

Olli Malmivaara (?)

Kalle Kaijomaa, Schwenningen (Saksa)

Maalivahti- ja puolustusosasto

TPS:n maalivahtiosasto uusiutui alkavalle kaudelle, kun kaksi viime viime vuotta joukkueen ykkösvahtina torjunut Teemu Lassila siirtyi Tapparaan. Turkulaisten maalilla jatkaa viime kaudella hieman vajaa 30 ottelua torjunut Oskari Setänen, jonka suurimmaksi ongelmaksi muodostui epätasaisuus. Toisinaan 22-vuotias oli kuin muuri, kun taas ajoittain selän taakse upposi luvattoman helppoja laukauksia. Myös viime kaudella kymmenen ottelua pelannut Aleksandar Georgijev jatkaa taistelua peliajasta Setäsen kanssa.

TPS:n maalivahtiosasto on pienoinen kysymysmerkki. Lassila oli varma suorittaja, johon pystyi luottamaan ottelusta toiseen. Setänen ja Georgijev ovat parhaimmillaan laadukkaita maalivahteja, mutta tietynlainen rutiinin ja kokemuksen puute voi maksaa TPS:lle pisteitä kauden mittaan. Kahden tasaisen maalivahdin kilpailuasetelma on kuitenkin mainio ja potkii molempia eteenpäin. Parikymppiset maalivahdit kehittyvät nopeasti, joten TPS:n maalivahtikaksikossa on myös suuria mahdollisuuksia.

Turkulaisten puolustus on sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Viime kaudelta tutut Henrik Tallinder ja Harri Tikkanen muodostavat peräpään kivijalan yhdessä Växjöstä saapuneen Ilkka Heikkisen kanssa. Kiekollisesti taitavan ja kovan laukauksen omaavan Heikkisen merkitys varsinkin ylivoimapelissä on valtava. Toinen mielenkiintoinen hankinta puolustukseen on viime vuonna unkarilaisessa Jegesmedvekissä pelannut Jesse Dudas. Kookas puolusta teki viime kaudella 36 ottelussa 52 tehopistettä, mutta sai yli 160 jäähyminuuttia. 28-vuotias Dudas on pelannut nuoruutensa Pohjois-Amerikan sarjoissa, mutta sopeutuminen kovatasoiseen Liigaan on kuitenkin kysymysmerkki. Dudas kävi kuitenkin jo vuosi sitten näytillä Turussa, joten luultavasti TPS:n toimistolla ollaan luottavaisia miehen suhteen. Puolustaja kuitenkin loukkaantui CHL-ottelussa ja on peleistä sivussa noin puoli vuotta.

Edellä mainitun nelikon lisäksi paikkansa pelaavasta kuusikosta ottanee Elmeri Eronen ja Jani Forsström. Nuoret Mirko Keskitalo, Markus KojoTarmo Reunanen ja Martin Berger kärkkyvät myös peliaikaa ja ovat varmasti valmiita hyppäämään askiin milloin tahansa.

TPS:llä on kokonaisuudessaan kohtalainen puolustus. Kokeneiden avainpuolustajien merkitys on valtava eikä tilanne juurikaan kestä loukkaantumisia, vaikka potentiaalisia nuoria riittää lähes jonoksi asti. Liikaa vastuuta heidän niskaansa ei voi kuitenkaan kaataa, vaan Heikkisen ja Tallinderin on johdettava turkulaisten puolustusta.

Hyökkäysosasto

TPS ei kärsinyt pahoja menetyksiä hyökkäysosaston suhteen, sillä pahimmat lähtijät olivat viime kaudella yhteensä 36 ottelua pelanneet Lauri Tukonen ja Francis Pare. Joukkueen viisi parasta pistemiestä jatkavat Turussa ja katseet kohdistuvat tulevallakin kaudella kolmikkoon Tomi Kallio, Dave Spina ja Eric Perrin, joista joikainen kelpaisi varmasti mihin tahansa Liiga-joukkueeseen. Vanhan liiton miehet Perrin ja Kallio ovat toki jälleen vuotta vanhempia, mutta eivät ne pelitaidot ole mihinkään kadonneet. Oikeilla roolituksilla miehistä saa jälleen paljon iloa irti. Mainiota tulitukea kolmikolle alemmissa kentissä antavat muun muassa Tadas Kumeliauskas, Ilkka Pikkarainen ja Jerry Ahtola.

TPS hankki kesän aikana muutaman vahvistuksen hyökkäyspäähän. Heistä mielenkiintoisin on kolme edellistä kautta Allsvenskanissa kiekkoillut Erik Thorell. 24-vuotias ruotsalainen on nakuttanut koko uransa tasaisesti paljon pisteitä ja häntä kohtaan Turussa onkin kovat odotukset. Pienikokoinen hyökkääjä omaa hyvän pelikäsityksen, mutta tekee myös valtavasti töitä kentällä kaukalossa illasta toiseen. Thorellin lisäksi TPS:n hyökkäys vahvistui hyvät tehot TUTOssa saalistaneilla Topi Taavitsaisella ja Jasper Lindstenillä sekä Bluesista saapuneilla Timi Lahtisella ja Teemu Väyrysellä. Nelikko tuo syvyyttä turkulaisten hyökkäykseen ja varsinkin Taavitaisella sekä Lindstenillä on mahdollisuus lyödä Liigassakin läpi, mikäli oikea rooli löytyy.

Turkulaisten hyökkäys on kohtalaisen vahva. Kärki on todella terävä ja Perrin kumppaneineen löytynee jälleen pistepörssistä hyviltä sijoilta. Avainasemaan nouseekin alempien kenttien rooli. Kuinka paljon ykkösnyrkille löytyy tulitukea? Potentiaalia on paljon, mutta niin on kysymysmerkkejäkin.

Seuraa heitä

Jonne Virtanen: Vielä muutamia sitten pelkkänä nyrkkisankarina tunnettu virtanen on muovautunut hyväksi alempien kenttien raatajaksi ja todelliseksi joukkuepelaajaksi. Väläytteli kiekollista osaamistaan esimerkiksi syksyn CHL-peleissä, ja muistissa on edelleenkin viime kaudella viimeistelty alivoimamaali HIFK:n verkkoon. Oikein roolitettuna kolmen kauden takainen piste-ennätys on vaarassa rikkoontua. Virtanen saalisti tuolloin tehot 7+12.

Topi Taavitsainen: 25-vuotias Taavitsainen tykitti viime kaudella Mestiksessä 41 ottelussa 22 maalia. TPS:n kasvatti pelasi vielä pari vuotta sitten 2-divisioonassa, josta tie aukesi Mestikseen ja nyt aina Liigaan asti. Pystyy sopeutumaan myös pienempään rooliin, mutta ainekset maalitykiksi ja todelliseen läpilyöntiin on olemassa.

Arvio: Runkosarjan sija 7

TPS osoitti viime kaudella olevansa jälleen vakavasti otettava joukkue eikä turkulaisten kausi lopu tulevallakaan kaudella runkosarjaan. Joukkueessa on jälleen paljon potentiaalia, mutta avainpelaajien kuormitus on valtava ja maalivahtiosasto pienoinen kysymysmerkki. Mikäli nuoriso-osasto pystyy vastaamaan huutoon, niin turkulaisilla on mahdollisuuksia myös kuuden joukkoon.

Liiga-kausi alkaa 16. syyskuuta. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press