Liiga-ennakko 2016-17: Uusi ja erilainen HPK

Faneille.comin Liiga-ennakoissa spekuloidaan seuraavaksi Hämeenlinnan Pallokerhoa.

HPK:n kaksi viime kautta ovat olleet surullisia, kun joukkue on laahustanut runkosarjassa ja jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle. Kerho ei ole edelleenkään suursuosikki sarjassa, mutta kaivattuja uusia tuulia on saapunut organisaatioon, mikä enteilee hyvää. Mutta tuottavatko muutokset saman tien tulosta?

Ehkäpä tärkein muutos on tapahtunut valmennuksessa, kun Antti Pennanen saapui Hämeenlinnaan. Pennanen on nuori valmentaja, joka ymmärtää peliä paremmin kuin hyvin. Hän saattaa yksinään muuttaa Kerhon kelkan tyystin.

Pennanen toi mukanaan luottopelaajiaan Mikkelistä, ja Kerho on onnistunut nappaamaan markkinoilta pari erittäin kovaa hankintaa. Joukkueessa on mukava sekoitus nuoruuden intoa ja kokemusta, ja etenkin hyökkäyspää on erittäin kelvollinen.

Miten maalivahti- ja puolustusosasto suoriutuvat, lienevät tällä hetkelle ne suurimmat kysymykset.

Siirrot

SISÄÄN:

Nathan Lawson, Vienna Capitals
Emil Larmi, Peliitat
Joel Olkkonen, Jokipojat
Teemu Suhonen, Jukurit
Oskari Manninen, Sport
Niclas Almari, Jokerit U20
Kirill Tulupov, Riviere-du-Loup (USA)
Oula Palve, Jukurit
Jaakko Turtiainen, Jukurit
Juho Keränen, Kärpät
Janne Lahti, Lukko
Philippe Cornet, Stavanger Oilers
Filip Krivosik, KLH Chomutov U20 (Tshekki)
Niko Kapanen, Jokerit
Teemu Turunen, Jukurit
Niklas Friman, TPS

ULOS:

Samu Perhonen, KooKoo
Heikki Liedes, Lukko
Markus Haapanen, LeKi
Joona Karevaara, ESV Kaufbeurun (Saksa)
Antti Miettinen, ura loppui
Jere Myllyniemi, ei seuraa
Santeri Vuoti, LeKi
Joona Monto, SaPKo
Eetu Tuulola, Everett Silvertips

Maalivahti- ja puolustusosasto

HPK:n maalivahtiosasto on jälleen mysteeri, sillä ykkösveskan tontti on aseteltu kanadalaiselle Nathan Lawsonille, joka on pelannut kaksi viimeistä kautta Itävallassa. Lawson on iso maalivahti, joka lukee peliä hyvin, mutta onko hänestä ottamaan tarpeeksi isoja koppeja heikohkon HPK-puolustuksen edessä? Hänellä on kokemusta Euroopasta, mikä on iso asia ja ainakin harjoitusotteluiden perusteella Lawson vaikuttaa kelpo kassarilta.

Lawsonia kirittää kaksi nuorta lupausta: Emil Larmi ja Ukko-Pekka Luukkonen. Heistä ei ole vielä nousemaan tähtimaalivahdeiksi, mutta heidän täytyy pystyä tuuraamaan Lawsonia kelvollisesti. Larmi on nokkimisjärjestyksessä kakkosveska, ja potentiaalinen yllättäjä. Sen verran vakuuttavasti nuorukainen esiintyi viime kaudella Mestiksessä. Larmi on myös esittänyt harjoituskaudella HPK:ssa loistavia otteita.

Hämeenlinnalaisten pakistossa on isoja aukkoja – ainakin lähtökohtaisesti – mutta pakistossa on myös paljon potentiaalia. Joonas Lehtivuoren on noustava odotetulle tasolle, jotta Kerho-puolustus saisi kokeneen johtajan.

Muita vanhempia puolustajia ovat Henrik Forsberg, joka on luotettava oman pään höylä, sekä venäläinen jääkaappi Kirill Tulupov, jonka taso on vielä täysi mysteeri. Lisäksi Mestiksen parhaimpiin offensiivisiin puolustajiin kuulunut Teemu Suhonen on jo 27-vuotias, mutta kokeneeksi häntä ei voi sanoa, sillä miehellä ei ole takanaan yhtäkään Liiga-ottelua.

Katseet kääntyvätkin nuoriin puolustajiin, joita Hämeenlinnassa riittää. Etenkin Joni Tuulolaan kohdistuu isot odotukset, ja hän saattaakin nousta Kerhon ykköspuolustajaksi kauden aikana.

Muista nuorista isompiin tekoihin pystyvät Petteri Nikkilä, Henri Auvinen sekä try out -sopimuksella vielä pelaava Petteri Friman. Jokaisella heistä on kaikki ainekset olla laadukkaita Liiga-tason pelaajia, mutta kehitystä pitäisi pikkuhiljaa näkyä. Etenkin Nikkilän otteet ovat polkeneet pitkään paikoillaan, mikä on sääli, sillä hänen maksimipotentiaalinsa on korkealla.

HPK:n alakertaa ei voi luonnehtia muuta kuin yllätysvalmiiksi. Mitään muuta se ei tällä hetkellä ole.

Hyökkäysosasto

Hyökkäyksessä Kerholla onkin pullat paremmin uunissa. Kaiken a ja o oli Niko Kapasen hankkiminen kotiin. Kapanen on johtaja niin jäällä kuin jään ullkopuolellakin, ja hän on edelleen Liigan parhaimpia pelaajia. Yksikin tämän tasoinen pelaaja voi tehdä joukkueesta huomattavasti paremman, ja juurikin Kapasen vuoksi Kerho taistelee tänä vuonna tosissaan pääsystä pudotuspeleihin.

Kapasen lisäksi HPK on tehnyt muitekin erinomaisia hankintoja hyökkäykseensä. Muun muassa Janne Lahden ja Juho Keräsen hankinnat olivat erittäin hyviä. Lahti saa pelata suuressa roolissa ja pystyy varmasti nostamaan tasoaan Lukko-vuosista. Keränen on puolestaan mainettaan parempi pelaaja hyökkäyspäässä, eikä kannattaisi yllättyä, jos ex-kärppäratsu nakuttaisi HPK:ssa lähemmäksi 30 tehopisteen kauden.

Viime kauden avainpelaajista mukana ovat muun muassa Sakari Manninen, Otto Paajanen sekä Eero Somervuori. Jo pelkästään näiden kuuden edellä mainitun pelaajan turvin HPK saa rakennettua laadukkaat kärkikentät.

Vielä kun soppaan heitetään Oula Palve ja Philippe Cornet, voidaan Kerhon hyökkäyksen puhua olevan tuntematon suuruus. Cornet on tehnyt urallaan hyviä pistemääriä AHL:ssä ja viime kaudella hän oli Norjan pääsarjan parhaimpia hyökkääjiä. Cornetin pelityyli sopii Liigaan, ja hän voi ollakin erittäin mainio hankinta hintalaatusuhteeltaan.

Samaa voi sanoa Palvesta, joka on ollut Jukureissa Pennasen luottomiehiä. Viime kaudella Palve oli Mestiksen dominoivin pelaaja, ja ainakin harjoituskauden perusteella hän on valmis saman tien tekemään tulosta myös Liiga-jäillä.

Kapanen, Palve ja Manninen takaavat sen, että Hämeenlinnassa on kosolti taitoa. Paajanen, Keränen, Jaakko Turtiainen ja Juha Koivisto takaavat puolestaan sen, että Hämeenlinnassa on kovuutta sekä kahden suunnan osaamista. Lahti ja Somervuori tuovat taas nippuun maalinteon jaloa taitoa.

Seuraa heitä

Oula Palve:

Jos pystyy iskemään 24-vuotiaana pelaajana Mestiksessä 43 ottelussa 71 tehopistettä, on kyseessä aivan poikkeuksellinen pelimies. Palve on viisas, taitava ja nopa sentteri, joka pystyy heti iskemään pääsarjatasolla 30 tehopisteen kauden. Palvelle oli lukuisia ottajia, mutta mies seurasi Pennasta Kerhoon, mikä oli varmasti oikea ratkaisu.

Joni Tuulola:

Nuorten maailmanmestarin debyyttikausi Liigassa oli menestys, mutta viime kausi jätti parantamisen varaa. Nyt Tuulolalta odotetaan kuitenkin suurtekoja, sillä miehen tie saattaa viedä jo vuoden päästä Pohjois-Amerikkaan. Tuulolla on kokoa, näköä ja taitoa, mutta pystyykö nuori mies suoriutumaan tasaisesti? Toivottavasti pystyy, sillä Kerhon pakkitilanne on heikohko ja suorastaan huutaa johtajia.

Faneille.comin arvio: Runkosarjan sija 12

HPK on erilainen kuin aiempina vuosina ja se saattaa näkyä vain positiivisesti. Niko Kapasen johtama lauma on yllätysvalmis, eikä se tule todellakaan jäämään Liigan jumboksi, vaan Kerho taistelee pudotuspelipaikasta kynsin ja hampain. Päävalmentaja Pennanen on taktisesti viisas mies ja hän on saanut joukkueeseen juuri niitä pelaajia, keitä hän halusikin. Maalivahti- ja puolustussektori ovat keskivertoa huonommat paperilla, mutta nimet selässä ei merkitse mitään, jos joukkue suoriutuu ryhmänä hyvin.

Liiga-kausi alkaa 16. syyskuuta. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press