Liiga-ennakko 2016-17: Rajusti uudistunut Kärpät rakennusvaiheessa

Viime kauden pronssimitalisti Oulun Kärpät lähtee alkavaan Liiga-kauteen haastajana. Pohjoisen seura uusi kauden alla käytännössä koko joukkueensa, ja viime kauden kärkinimistä käytännössä vain Mika PyöräläLasse Kukkonen ja maalivahti Sami Aittokallio ovat enää mukana.

Kestomenestyjä Kärpät on totuttu näkemään oletusarvoisesti yhtenä mestarikandidaattina, mutta nyt Oulussa lähdetään kauteen selkeästä haastajan asemasta. Muutoksen tuulet puhalsivat pelaajiston lisäksi myös valmennusjohdossa, kun hyvää työtä Kärpissä kolmen kauden ajan tehnyt Lauri Marjamäki siirtyi Leijonien päävalmentajaksi ja tilalle saapui seuran oma kasvatti Kai Suikkanen.

Siirrot

Sisään

John Albert, Manitoba Moose (AHL, USA)
Nicolai Bryhnisveen, Timrå (Allsvenskan, Ruotsi)
Shaun Heshka, MODO Hockey (SHL, Ruotsi)
Toni Kähkönen, Karlskrona (SHL, Ruotsi)
Ville Leskinen, Sport
Mikko Lehtonen, Örebro (SHL, Ruotsi)
Ilkka Mikkola, Lukko
Aleksi Mäkelä, Hokki
Niklas Olausson, Biel-Bienne (NLA, Sveitsi)
Mikael Ruohomaa, KalPa
Jussi Rynnäs, Ak Bars Kazan (KHL)
Jesse Saarinen, Medvescak Zagreb (KHL) 

Ulos

Miro Aaltonen, Vityaz Podolsk (KHL)
Sebastian Aho, Carolina Hurricanes (NHL)
Kim Hirschovits, Espoo United
Ivan Huml, KLH Chomutov (Tšekki)
Juuso Ikonen, Djurgårdens IF (Ruotsi)
Julius Junttila, Luleå HF (Ruotsi)
Juho Keränen, HPK
Janne Kuokkanen, London Knights (OHL, Kanada)
Arto Laatikainen, Ilves
Adam Masuhr, Severstal Cherepovets
Mika Niemi, Jokerit (KHL)
Markus Nutivaara, Columbus Blue Jackets (NHL)
Atte Pentikäinen, Fischtown Pinguins (DEL, Saksa)
Esa Pirnes, hokkarit naulaan
Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers (NHL)
Sami Rajaniemi, Jukurit
Simon Suoranta, Ässät

Lainalle Hokkiin: Sami Väliharju, Taneli Siikaluoma, Miska Humaloja ja Sami Anttila.

Maalivahti- ja puolustusosasto

Kärpät on perinteisesti panostanut maalivahtiosastoon, eikä alkava Liiga-kausi tee poikkeusta. Lainalla Lahdesta ollut ja hyvät pudotuspelit pelannut Sami Rajaniemi lähti Mikkelin Jukureiden riveihin, tilalle saatiin Kazanissa vähäiselle vastuulle jäänyt Jussi Rynnäs. Rynnäs ja Sami Aittokallio kuuluvat maalivahtiduoista ehdottomasti Liigan kärkikastiin, ja kaksikon on lunastettava heihin kohdistetut odotukset mikäli Oulussa mielitään mitalipeleihin.

Kärppien puolustusoastoa voidaan kutsua leikkisästi kokeneeksi. Isähahmojen, kolminkertaisen olympiamitalistin ja neljä MM-mitalia voittaneen Lasse Kukkonen sekä kahdeksan Suomen mestaruuden miehen Ilkka Mikkolan varaan on hyvä rakentaa peruspeliä, mutta kiekollisessa pelissä Markus Nutivaaran ja Adam Masuhrin aukkoja voi olla vaikea paikata. Arto Laatikainen ja Atte Pentikäinen veivät mennessään ison määrän kaksinkamppailuvoimaa, joten odotamme Kärppien puolustuksen pelaamista mielenkiinnolla.

Katseet kääntyvät Oulussa kohti Liigaan palannutta Shaun Heshkaa, jolla on allaan todella vaatimaton kausi (1+9) MODO:n riveissä. Ässissä kaudella 2012-13 31 pistettä keränneellä Heshkalla on kuitenkin potentiaalia parempaan, ja tähän Oulussa luotetaan. Heshkan kohtalaisesti sujuneet harjoituspelit herättävät varmasti mukavaa kutinaa vatsassa Liiga-kauden alla.

Kaiken kaikkiaan Kärpissä saadaan rakennettua kaksi ehjää pakkiparia, mutta tilausta olisi yhdelle kiekolliselle puolustajalle ja yhdelle fyysiselle peruspakille. Uusista tulijoista Nicolai Bryhnisveen on ollut harjoitusotteluissa heikko, ja nuoret Aleksi Mäkelä ja Taneli Ronkainen ovat vielä suhteellisen katsomattomia kortteja. Puolustus on heikentynyt, mutta vahva pelillinen identiteetti ja hyvät maalivahdit pelastavat paljon. Toivottavasti papat Kukkonen ja Mikkola jaksavat heilua ja loukkaantumisilta vältyttäisiin.

Hyökkäysosasto

Kärppien viime kauden 12 parhaasta pistemiehestä 11 vaihtoi maisemaa kauden jälkeen. Lähtijöiden täysimittainen korvaaminen ei ole mahdollista, ja suurimmat kysymysmerkit Oulussa leijuvat hyökkäyspelaamisen yllä. Kärpät saa rakennettua kaksi varsin hyvää ketjua uusien miesten Niklas Olaussonin ja Mikael Ruohomaan ympärille, ja kaiken mennessä nappiin molemmat ovat Liigan kärkipään senttereitä ja nakuttavat yli 40 pisteen kaudet.

Materiaali on merkittävästi kapeampi kuin menneinä vuosina. Kärppien kolmonen ja nelonen ovat täynnä haalaripuolen pelureita (mm. Toni Kähkönen, Mikko Lehtonen), joten paineet ykköskorin hyökkääjien harteilla ovat valtavat. Hyökkäyksen kärkipään hankinnat ovat kuitenkin pienoisia kysymysmerkkejä. Jesse Saarinen on lähtökohtaisesti laadukas hankinta, mutta vauhdista elävän hyökkääjän sopeutuminen Suikkasen alaisuuteen on iso kysymysmerkki. John Albert nakutti AHL:ssä varsin mukavia tehopisteitä, mutta ensimmäinen kausi Pohjois-Amerikan ulkopuolella on aina oma lukunsa. Muutokset eivät myös voi olla näkymättä hyökkäyspelaamisessa alkusyksystä, joten Suikkasen peräänkuuluttamaa kärsivällisyyttä tarvitaan.

Hyvää taloudellista tulosta tehneellä Kärpillä on varaa lähteä pelaajaostoksille tarvittaessa, mutta urheilutoimenjohtaja Harri Aho ja Suikkanen ovat puhuneet Kärppien rakennusprojektista, joten voi olla että ilman loukkaantumisia näillä mennään.

Seuraa heitä

Mikael Ruohomaa

26-vuotiaan Ruohomaan urakehitys on ollut huima. Vielä kolme kautta sitten Mestiksen Jokipojissa hurjat tehot 22+43 iskenyt sentteri nousi kahdessa vuodessa ryminällä kiekkokansan tietoisuuteen nappaamalla KalPa:n ykkössentterin roolin itselleen. Tällä kaudella Ruohomaa joutuu aivan uudenlaisten paineiden eteen pelatessaan suuremman mediahuomion alla kestomenestyjän kärkisentterinä. Kestääkö Ruohomaa paineet ja tekemään vierellä pelaavista ketjukavereista parempia?

Saku Mäenalanen

22-vuotiaalle Mäenalaselle on tarjolla iso rooli Kärppien hyökkäyksessä. Isokokoinen laituri on väläytellyt ajoittain osaamistaan ja nyt Mäenalasella on loistava paikka ottaa urallaan seuraava askel. Nashvillen viidennen kierroksen varaus vuodelta 2013 voi yllättää monet alkavalla Liiga-kaudella. Luistelee isoksi mieheksi poikkeuksellisen hyvin ja omaa suoraviivaisuuden lisäksi hyvän laukauksen.

Faneille.comin arvio: Runkosarjan 4. sija

Miehet vaihtuvat, menestys pysyy. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan Kärpät ei ole mestarisuosikki, eivätkä edes kolmen suurimman mestarisuosikin joukossa. Tämä sopii oululaisille varsin hyvin. Rakennusvaiheessa oleva seura voi kehittää peliään rauhassa kohti kevättä, ja mikäli hyökkäysketjujen kemiat loksahtavat paikalleen, löytyy Kärpät jälleen tappelemassa runkosarjan kärkipään sijoista. Kerää runkosarjassa ison kasan pisteitä hyvän maalivahtikaksikon avulla. Pienet kysymysmerkit puolustus- ja hyökkäyspelaamisessa tiputtavat Kärpät niukasti runkosarjan kolmen parhaan joukosta.

Kevään ratkaisupeleissä Kärpät on yllätysvalmis joukkue.

Liiga-kausi alkaa 16. syyskuuta. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.