Liiga-nousijan otteet lupaavat parempaa huomista

Ensimmäistä kauttaan Liigassa operoiva Vaasan Sport on odotetusti Liigan hännillä, mutta puheet heittopussista heitettiin romukoppaan jo hyvissä ajoin.

Sport on Liigan sarjataulukossa viimeisenä ja pudotuspelipaikka näyttää mahdottomalta, mutta monikaan ei edes uskonut pudotuspelihaaveen toteutuvan, joten pettyneitä Vaasassa ei kannata olla. Liigaan ei tulla kävelemällä menestymään eikä yhdessä kaudessa voi odottaakaan isoja voittoputkia – Tärkeintä ovat viitteet paremmasta.

Sport on heikon alkunsa jälkeen parantanut selvästi ja pystynyt nappaamaan koviakin päänahkoja. Vaasalaiset ovat kaataneet esimerkiksi JYPin sekä Lukon vieraskentillä, mikä ei ole aivan jokapäiväistä Liiga-nousijoille. Jos muistellaan KalPan taivalta, voi huomata, kuinka pitkäjänteisellä työllä luodaan menestystä.

KalPa nousi keväällä 2005 takaisin pääsarjaan, rämpi kaksi vuotta pohjamudissa, nousi neljännellä kaudellaan pudotuspeleihin ja oli viidennellä kaudellaan sarjataulukon kakkonen. Kuopiossa elettiin pitkään tuskallisia aikoja, mutta pitkäjänteisyys tuotti tulosta ja nyt KalPa pystyy vuosittain kasaamaan kovan joukkueen ja taistelemaan kärkisijoista. Tällainen voi olla myös Sportin tie, joten Pohjanmaalla täytyy olla kärsivällisiä. Kliseisesti sanottuna maltti on valttia.

Viitteitä paremmasta

On selvää, että Sport operoi ensimmäisillä kausillaan pienellä budjetilla, joten hankintojen täytyy osua nappiin. Oli fiksu veto hankkia Tomek Valtonen joukkueen päävalmentajaksi, sillä hän on halpa, tuntee pelaajia ympäri Suomen maan ja on osoittanut olevansa vieläpä kelvollinen valmentaja.

Valtonen toi Sportiin mukanaan tuttuja nuoria pelaajia pääkaupunkiseudulta, kuten Aleksi Rekosen, Teemu Henritiuksen, Oskari Mannisen sekä Joel Kivirannan. Ensinnäkin he ovat nuoria ja kehittyviä pelaajia, mutta he ovat jo enemmän tai vähemmän osoittaneet olevansa hyviä pelimiehiä. Puolustaja Manninen on näyttänyt kiekollisia taitojaan ja ollut siinä vaasalaisten parhaimmistoa, Rekonen on puolestaan hyvä alempien kenttien kahden suunnan pelaaja ja porukan lupaavin tapaus, Joel Kiviranta, on hoitanut tonttinsa paremmin kuin hyvin. Tällaisten nimien varaan on hyvä lähteä rakentamaan joukkuetta ensimmäiselle Liiga-kaudelle, sillä kolmen vuoden päästä he ovat jo aivan eri tasolla.

Tietenkään nuoret pelaajat eivät ole vastaus mihinkään vaan he ovat iso osa kokonaisuutta. Ulkomaalaispelaajien hankinta onkin suurin arpa ja sen on onnistuttava, jotta menestyksestä voisi edes haaveilla. Pienellä rahalla olisi saatava vahvistuksia ja tästä paras esimerkki on SaiPa. Kotkapaidat ovat onnistuneetkin tällä rintamalla hyvin ja heidän täytyy onnistua jatkossakin, sillä hyvin pelanneet ulkomaalaiset lähtevät melkein poikkeuksetta isompiin seuroihin kauden jälkeen.

Tällä kaudella Vaasassa on onnistuttu paremmin kuin hyvin ulkomaalaispelaajien suhteen – Ranskalaiset Damien Fleury sekä Charles Bertrandt ovat olleet loistavia kiinityksiä hyökkäyspäähän, mutta myös alakerran Mike Brennan ja Matt Generous saavat puhtaat paperit tässä vaiheessa kautta.

Sportin nuoriso- ja ulkomaalaisosastot ovat hyvällä mallilla ja se luo uskoa tulevaisuuteen. Nuoret pelaajat kehittyvät ja ovat vuosi vuodelta parempia sekä onnistuneet ulkomaalaishankinnat kertovat toimiston väen ammattimaisuudesta – Vaikkakin seuran pelaajakoordinaattorina toimii turhankin paljon parjattu Matti Virmanen.

Taito, Taito, Taito

Sportin perisynnit ovat löytyneet hyökkäyspäästä ja paremmalla tehokkuudella joukkue olisi napannut roimasti enemmän pisteitä. Kotkapaidat ovat pystyneet tuomaan kiekkoa hyökkäysalueelle, pitämään sitä siellä ja luomaan maalintekotilanteita, mutta viimeistely ei ole ollut toivotulla tasolla. Sportin hyökkäyksestä puuttuu yksinkertaisesti taitoa, jolla luodaan ja rakennellaan tilanteita sekä viimeistellään pikkumusta verkon perukoille.

Tällä hetkellä Sportin ainoat taitopelaajat, jotka pystyvät tuloksentekoon ovat Fleury ja Bertrandt. Tämä asiakin korjaantuu vuosien myötä, kun nuoriosasto kasvaa ja alkaa lunastaa potentiaaliaan – Ainakin Ville Leskinen ja Tomi Körkkö kuuluvat kategoriaan, joilta voidaan odottaa tulevaisuudessa tulosta. Toinen ja samalla merkittävin tekijä on tietenkin seuran talouden kasvu, jota tapahtuu seuraavien kausien aikana varmasti – Iso tili tietää laadukkaampia hankintoja, mutta silloinkin Sportin skouttausosaston on pystyttävä tekemään onnistuneita kiinnityksiä.

Vaasalaiset ovat näyttäneet pärjäävänsä puolustuspelissä ja he pystyvät sen avulla pitämään ottelut tasaisina. Myös maalivahtipeli on ollut Hannu Toivosen johdolla loistavaa, joten on sanomattakin selvää, että ero muihin joukkueisiin ole enää niin iso. Kun Sportilla on terävin kärki kunnossa, on joukkueella kaikki eväät olla menestyvä organisaatio – Siihen voi mennä viisikin vuotta, mutta pohjalaisten aika koittaa vielä.