TOP 10: Potentiaalisimmat Liiga-pelaajat MM-kisakoneeseen

Liigan runkosarja on loppusilausta vaille valmis ja on aika miettiä, ketkä pelaajat vakuuttivat 60 ottelun aikana siinä määrin, että he voivat edes miettiä kevään Ranskan ja Saksan yhdessä järjestämiä MM-kisoja. Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki tulee mitä todennäköisimmin saamaan ison kasan pelaajia KHL:stä sekä NHL:stä, joten montaa Liiga-pelaajaa kisoissa tuskin nähdään. Toimituksemme päätti helpottaa Marjamäen valintaprosessia ja listasi kymmenen potentiaalisinta kisakävijää runkosarjan perusteella.

10. Jesse Virtanen, Lukko

39 pistettä puolustajan tontilta ei synny vahingossa. Virtanen taitaa kiekollisen pelin mainiosti ja 25-vuotias raumalainen olikin Lukon ainoita onnistujia tällä kaudella. Virtanen on hyvä ylivoimapelaaja, mutta vielä on arvoitus riittääkö miehen fyysisyys MM-tasolle. 181-senttinen Virtanen tarvitsisi kisoissa vierelleen ison fyysisen puolustajan. Virtanen todennäköisesti nähdään MM-leirityksessä mukana. Tuo leiri pitää onnistua täydellisesti, mikäli Virtanen haluaa haaveilla kisamatkasta.

9. Aleksi Elorinne, Tappara

195-senttinen Elorinne on pelannut hallitsevan Suomen mestarijoukkueen paidassa puolustajista ehjimmän kauden. Elorinne jatkoi siitä, mihin hän viime kaudella jäi. Joensuulainen on todella vahva oman maalin edessä, mutta myös miehen kiekolliset taidot ovat hyvällä tasolla. Elorinne antoi näyttöjä Marjamäelle yhden EHT-turnauksen verran, joissa pelit sujuivat mukavasti. Kisapaikkaan on kuitenkin vielä matkaa. Tapparan joukkueesta myös Valtteri Kemiläinen ja Otso Rantakari ovat varmasti tyrkyllä joukkueeseen, joskin heidän pelaajaprofiilinsa poikkeavat isosti Elorinteestä.

8. Roope Hintz, HIFK

20-vuotias keskushyökkääjä on Helsingin IFK:n harvoja onnistujia tällä kaudella. Liukas hyökkääjä on tehnyt tehot 19+11 pelaamassaan 44 ottelussa ja etenkin nuorukaisen viime aikaiset otteet ovat herättäneet ihastusta. Oli kauden aikana mukana kahdessa EHT-turnauksessa, joissa syntyi tehot 1+1. Nuoret pelaajat ovat kuitenkin näyttäneet parina viime vuonna, että heissä on tulevaisuus. Kisapaikkaa ajatellen Hintz tarvitsee kuitenkin täyden kympin pudotuspelit tai MM-leirityksen.

7. Jani Lajunen, Tappara

Kevään 2011 maailmanmestari on pelannut tasollaan läpi kauden ja on potentiaalinen nimi Leijona-joukkueen nelossentteriksi. Lajunen on kenties Liigan kokonaisvaltaisin pelaaja pelipaikallaan, mutta kilpailu on kovaa. Lajunen joutuu myös mitä todennäköisimmin antamaan kaikki näyttönsä vain Liigassa, sillä oletuksena on, että Tappara menee pudotuspeleissä pitkälle. Tällöin hän ei enää MM-leiritykseen ehdi. Isokokoinen hyökkääjä pelasi viime keväänä uransa toiset MM-kisat, mutta jäi niissä hieman pieneen rooliin, ja pelasi vain kuudessa ottelussa.

6. Antti Suomela, JYP

22-vuotias hyökkääjä on jatkanut tällä kaudella JYPissä siitä, mihin Bluesissa viime kaudella jäi. Tai tarkemmin sanoen kehitys on jatkunut edelleen räjähdysmäisenä, mistä osoituksena on hienot 44 tehopistettä, joista puolet on maaleja. Sentterillä on hurja lämäri. Suomela tarvitsee kuitenkin onnistuneen kevään, mikäli hän haluaa haaveilla MM-kisoista. Vielä nuoren hyökkääjän näytöt eivät siihen riitä, sillä EHT:lla JYPin kultakypärä jäi ilman tehopisteitä kolmessa pelaamassaan ottelussa.

5. Miika Koivisto, Jukurit

Koivisto on ottanut Jukureissa jääkiekkoilijana aimo harppauksen eteenpäin, josta tuloksena on puolustajalle kovat 37 tehopistettä. Koivisto on osoittanut kahdessa EHT-turnauksessa olevansa pätevä mies myös kansainvälisissä otteluissa. Kiekollista taitoa ei voi tänä päivänä olla ikinä liikaa joukkueen pakkisosastolla. Tätä osaamista Koivistolta löytyy mahdollisesti MM-kisapaikan verran.

4. Henrik Haapala, Tappara

Haapala on ollut kiistatta Liiga-kauden paras pelaaja. Nuori hyökkääjä on ollut kerrassaan häikäisevä ja voittaa sarjan pistepörssin. Haapala lienee lähimpänä kisakonetta niistä hyökkääjistä, jotka eivät ole aiemmin MM-kisoissa esiintyneet. Pelirohkeus ja taitotaso riittävät, mutta Haapalaa pidetään ensisijaisesti kärkiketjujen miehenä. Kisapaikka riippuu siis pitkälti sitä, millaisia apuja Leijonat saa taalajäiltä. Tapparan kultakypärä on pelannut talven aikana kuusi EHT-ottelua, joissa syntyi tehot 2+1.

3. Lasse Kukkonen, Kärpät

Vielä kerran, Kukkos Lasse! 35-vuotias puolustaja kuuluu päävalmentaja Marjamäen todellisiin luottomiehiin. Pelannut tasollaan koko kauden ja on ollut Kärppien ehdottomasti tärkeimpiä pelaajia. Liiga-kaukaloissa tehnyt kovia pistelukemia, mutta Leijonissa päätehtävänä olisi jälleen blokata kiekkoja ja olla herrana oman maalin edustalla. Kukkonen tulee pitämään siitä huolen kymmenensissä MM-kisoissaan, että maalinedustalla on vastustajille vain makuupaikkoja tarjolla.

2. Veli-Matti Savinainen, Tappara

Savinaisella on takana elämänsä kausi ja Liigan maalikuninkuus on sinettiä vaille varma. Hyökkääjä on antanut talven EHT-turnausten aikana tarvittavat näytöt Leijona-paidassa ja olisi suuri ihme, mikäli miestä ei kisoissa nähdä. Savinainen kuuluu myös siihen joukkoon, joka on pätevä ottamaan haltuun roolin kuin roolin missä tahansa hyökkäysketjussa. Miehen itseluottamus on sillä tasolla, että todellinen läpimurto MM-tasolla on realismia. 31-vuotias Savinainen on pelannut kahdet MM-kisat, joissa on syntynyt yhteensä tehot 3+1.

1. Mika Pyörälä, Kärpät

Kärppien konkarihyökkääjä tulee mitä suurimmalla todennäköisyydellä olemaan varma lähtijä MM-kisoihin. Kuuluu Kukkosen tavoin Marjamäen luottoratsuihin, ja hänen kautensa on ollut siinä määrin huikea, että miestä on vaikea sivuuttaa valinnoissa. Kärppä-ikoni pystyy pelaamaan missä tahansa roolissa. Vuoden 2011 maailmanmestari toisi joukkueeseen aimo annoksen kokemusta, sillä takana on jo kuudet MM-karkelot.

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press