TOP 10: Liigan syyskauden parhaat pelaajat

Liiga-kausi on jo ylittänyt puolivälinsä, joten jyvät alkavat erottua akanoista. Nyt onkin sopiva aika tehdä pientä katsausta, että miten syyskausi sujui yksilöiden tasolla. Vaikka eri pelipaikkojen pelaajien vertaileminen keskenään on haastavaa, niin tässä alkukauden kymmenen parasta peluria kaikki paikat mukaan lukien. 

10. Anrei Hakulinen, KooKoo

Anrei Hakulisen aiemmat kaudet Liigassa olivat rikkonaisia eikä hän päässyt aivan parhaaseen liitoon. Kuluvalla sesongilla jälki on ollut erittäin väkevää: 29 ottelun saldona on 27 pistettä, mikä on jo Hakulisen uusi piste-ennätys Liigassa. Tämä huomattiin myös Leijonissa ja 28-vuotias peluri pääsi debytoimaan maajoukkueessa joulukuussa, ja viimeistelikin heti täysosuman. Monipuolinen hyökkääjä on malliesimerkki siitä, miten kiekkoilijana voi kehittyä vielä varttuneemmallakin iällä.

9. Teemu Turunen, HPK

HPK:n syyskausi on kokonaisuudessaan ollut erinomainen ja hyökkäyksen kapellimestarina on toiminut Teemu Turunen. 23-vuotias hyökkääjä on antanut edellisten kausien aikana viitteitä potentiaalistaan varsinkin kiekollisessa pelissä, mutta on puhjennut todelliseen kukkaan kuluvan sesongin aikana: viime kausien pistemäärä on käytännössä kasassa jo ennen joulua. Hakulisen tavoin myös Turunen debytoi A-maajoukkueessa syyskauden aikana.

8. Iikka Kangasniemi, HIFK

Iikka Kangasniemien syksyä jarrutti mystinen flunssa, joka piti kiekkoilijan kaukalosta sivussa useamman viikon ajan. Terveenä ollessaan jälki on kuitenkin ollut tuhoisaa: 19 ottelun saldona on peräti 14 täysosumaa. Erityisen kovassa iskussa hyökkääjä on ollut joulun lähestyessä, sillä viimeisen kymmenen ottelun saldona on tehot 10+5. Liukkaasti liikkuva laituri on tehnyt maalin joka neljännellä laukauksellaan, mikä on todella kova prosentti.  

7. Emil Larmi, HPK

Kolmatta kauttaan Kerhossa torjuva Emil Larmi on ollut kuluvalla kaudella jälleen tutulla eirnomaisella tasollaan ja taannut tasaisilla otteillaan hämeenlinnalaisten mainion syksyn. Larmi on kantanut tuttuun tapaan päävastuun torjuntatöistä ja pelannut sarjan maalivahdeista eniten. Vaikka sesonki alkoi hieman haastavasti, niin Larmi paransi nopeasti otteitaan. 22-vuotiaan maalivahdin otteissa on vielä toisinaan hieman epätasaisuutta, vaikka tämänkin suhteen on tapahtunut parannusta. 

6. Oula Palve, TPS

Oula Palve on jatkanut siitä, mihin viime kaudella jäi. Kiekollisesti äärimmäisen taitava hyökkääjä tekee toisinaan kaukalossa mitä tahtoo ja erinomaiset otteet TPS-paidassa siivittivät Palveen molempiin EHT-turnauksiin. 26-vuotias hyökkääjä tulee tuskin enää montaa kautta Suomessa pelaamaan, vaan ottajia lienee paljon jo kuluvan kauden jälkeen. Viime kaudella syntynyt piste-ennätys (13+31) mennee uusiksi, mikäli Palve säästyy loukkaantumisilta. 

5. Teemu Eronen, HIFK

Teemu Eronen on kärsinyt viime kausina loukkaantumisista, jotka ovat vieneet otteista parhaan terän. Kuluva sesonki on ollut ehjä, ja se näkyy tuloksessa. 28-vuotias puolustaja on noussut takaisin pelipaikkansa terävimpään kärkeen Liigassa ja tämä toi kutsun myös maajoukkueeseen. Erosella on poikkeuksellisen iso merkitys HIFK:n takalinjoilla, sillä EVU:n kasvatilla on poikkeuksellisen suuri rooli kiekollisen pelin suhteen. Eronen johtaakin Liigan puolustajien pistepörssiä tehoin 6+15.

4. Ville Leskinen, Kärpät

Ville Leskistä kohtaan oli todella suuret odotukset ennen kauden alkua. Sesonki alkoi kuitenkin todella vaisusti: avausmaali näki päivänvalonsa vasta seitsemännessä ottelussa. 24-vuotias hyökkääjä on päässyt kuitenkin erinomaiseen liitoon kauden edetessä ja toistaiseksi saldona on tehot 12+16. Loistavien hyökkäyspään taitojen lisäksi Leskinen tekee kovasti töitä myös puolustussuuntaan. Laituri on ollut jäällä ainoastaan kuudesti, kun vastustaja on onnistunut tasakentällisin maalinteossa. Näistä kolme takaiskua tuli kauden kolmessa ensimmäisessä ottelussa, joten viimeisessä 28 ottelussa vastustajat ovat tehneet tasakentällisin vain kolme maalia Leskisen ollessa jäällä. Teholukema onkin komeasti 18 pykälää plussan puolella.

3. Erik Thorell, HIFK

HIFK:n hyökkäyskalusto käytännössä nousee ja kaatuu Erik Thorellin myötä. Helsinkiläiset kyykkäsivät välittömästi, kun ruotsalainen loukkaantui. Monipuolinen Thorell viimeistelee tehokkaasti, mutta luo myös paljon maalipaikkoja ketjukavereilleen. 26-vuotiaan hyökkääjän tehotilasto on myös 11 astetta plussalla, mikä on HIFK:n paras lukema. Thorell käänsi alkukaudella yksin HIFK:lle pelejä, kun helsinkiläisillä oli suuria pelillisiä haasteita. Ruotsalainen on ehdottomasti yksi joukkueelleen tärkeimpiä pelaajia Liigassa. 

2. Veini Vehviläinen, Kärpät

Veini Vehviläinen on ollut kuluvallakin kaudella rautaa. 21-vuotias torjuja on kaikkien maalivahtitilastojen piikkipaikalla ja ollut konemaisesti toimineen Kärppien viimeinen lukko. Nuorukainen on pelannut kuluvalla kaudella 21 ottelussa, ja Kärpät on jäänyt näissä pisteittä ainoastaan kahdesti. Vehviläinen ei tule nykyisillä otteillaan enää pitkään Liigassa torjumaan, vaan tulevaisuus on ehdottomasti kirkkaammissa valoissa. Vehviläinen osoitti kylmäpäisyyttään myös maajoukkueessa pelaamalla kaksi nollapeliä Karjala-turnauksessa. 

1. Malte Strömwall, KooKoo

Syksyn komeetta numero yksi. Malte Strömwall tekee erittäin tuhoisaa jälkeä illasta toiseen. Kausi on puolessa välissä, mutta ruotsalaisella on kasassa jo 17 täysosumaa. Tulinen laukaus tekee tuhojaan varsinkin ylivoimalla: Strömwall on tykittänyt ylivoimalla jo 12 häkkiä. Vaikka vastustajat yrittävät vartioida ruotsalaista poikkeuksellisen tarkasti, niin Strömwall löytää silti ne sopivat pienet raot, joista laukaus lähtee vastustamattomasti maaliin. Käytännössä koko kauden maali- ja pistepörssin kärjessä keikkunut hyökkääjä on KooKoolle kaikki kaikessa. Kouvolalaisilla on käynnissä nousun jälkeen neljäs kausi Liigassa, ja tässä ajassa paras yksittäisen pelaajan lukema on Juha-Pekka Haatajan 20 osumaa kaudella 2016-17. Strömwallilla on lähes sama määrä kasassa jo kauden puolivälissä. 

Kansikuva: All Over Press