Liiga-siirrot: JYP ei alkanut riehumaan siirtomarkkinoilla

Faneille.comin Liiga-siirrot-juttusarjassa tarkastellaan Liiga-joukkueiden nykyistä pelaajatilannetta. Millaisia hankintoja joukkueet ovat tehneet, ja millaisia hankintoja pitäisi vielä tehdä? Näihin kysymyksiin saadaan vastaukset juttusarjan aikana, ja viidennessä osiossa tarkastellaan JYPin tilannetta.

Voit lukea juttusarjan aiemmat artikkelit täältä.

Lähtijät:

JYP koki viime kauden jälkeen isoja menetyksiä, kun sen riveistä poistuivat muun muassa ykkösmaalivahti ja kolme avainhyökkääjää. Isoimmat menetykset nähtiinkin nimenomaan hyökkäyksessä, josta nimekkäin lähtijä oli Leijonia MM-kisoissa edustanut sekä Liigan runkosarjan pistepörssin voittanut Antti Suomela, joka siirtyi HIFK:n kautta NHL:ään. Suomela iski runkosarjassa 60 tehopistettä, eikä tämän tason seppiä pystytä kovin helposti korvaamaan.

Hyökkäyksestä poistuivat myös Joonas Nättinen ja Juuso Puustinen, jotka lähtivät KHL-jäille. Puustinen iski viime kaudella upeat 30 maalia, ja yhteensä Puustinen-Nättinen-kaksikko latoi 91 tehopistettä, joten menetys on valtaisa. Tähän kun lisätään Suomelan tehot, niin keskisuomalaisilta lähti kertaheitolla 151 tehopistettä. Menetys on jopa niin suuri, ettei kolmikon korvaaminen ole kovinkaan mahdollista.

Jyväskyläläisten pakistosta ei lähtenyt yhtään avaintekijää, mikä oli suuri voitto. Maalinsuulta poistui kuitenkin Juho Olkinuora, mutta lähtökohtaisesti hurrikaanipaitojen veskariosasto on kunnossa.

Alakerrasta lähtevät todennäköisesti myös Jake Newton ja Nolan Yonkman, joilla ei ole vielä sopimusta mihinkään.

Lähteneet: Juho Olkinuora, Miha Verlic, Antti Suomela, Joonas Nättinen, Juuso Puustinen, Jussi Nättinen, Arttu Likola, Riku Tiainen, Joel Sund ja Olli Aitola.

Hankinnat:

Kun otetaan joukkueen menetykset huomioon, niin JYP on ollut erittäin maltillinen siirtomarkkinoilla. Se onnistui naaraamaan Eric Perrinin takaisin, ja kokenut kanadalainen paikkaakin hyvin Suomelan jättämää aukkoa. Perrinin lisäksi tähtihankinnat ovatkin jäänet vähiin. Tshekin liigasta tullut David Tomasek voi nousta tärkeäksi pelaajaksi, mutta miehen taso on vielä täysi mysteeri. Ainakaan Tshekissä tehot eivät ole olleet kovin hirmuisia, mutta kyseessä on 22-vuotias pelimiehen alku, joten kehitysaskeleet voivat olla tässä vaiheessa uraa jättimäisiä.

Olkinuoran paikalle hankittiin nuori Joona Voutilainen, joka on osoittanut potentiaalinsa Pelicansissa. Hän ei ole kuitenkaan pelannut vielä yhtään Liiga-kautta ykkösmaalivahdin roolissa, joten hän lähtenee kauteen kakkosmaalivahtina.

Muuten JYP onkin jättänyt isot hankinnat tekemättä. Hyökkäykseensä se on tuonut leveyttä Markus Jokisen, Henri Tammisen ja Aleksi Rutasen muodossa.

Uudet pelaajat: Joona Voutilainen, David Tomasek, Aleksi Rutanen, Markus Jokinen, Henri Tamminen ja Eric Perrin.

Mitä tarvitaan?

JYPin tilanne on sinänsä hyvä, että sen ensi kauden nippu on ollut jo pitkään kasassa.  Joukkueeseen tuskin tulee uusia pelaajia ennen kauden alkua.

Sentteriosastolle on heittää Perriniä, Jarkko Immosta, Juha-Pekka Hytöstä ja Miika Lahtea, laidoille Ossi Louhivaaraa, Jerry Turkulaista, Jani Tuppuraista, Janne Kolehmaista ja kenties sentterin kasvatuksella operoivaa Tomasekia sekä puolustukseen Mikko Mäenpäätä, Anttoni Honkaa, Ossi Ikosta Mikko Kaltevaa ja Juuso Vainiota. Paketti on niin sanotusti kasassa.

Jos mietitään kuitenkin kauden aikana tehtäviä lisäyksiä, niin tarve voi olla laituriosastolla. Turkulainen ja Tuppurainen ovat erittäin laadukkaita hyökkäyspään pelaajia, mutta kaksikko saattaa vielä tarvita tulitukea. JYP taistelee vain ja ainoastaan mestaruudesta, ja siksi joukkue katsoneekin markkinoita tarkasti. Tällä hetkellä on kuitenkin mahdoton nimetä, kuka voisi siirtyä Jyväskylään kesken kauden. JYPin hankinnat saattavat alkaa vasta keväällä, kun Liigan heikoimmat joukkueet alkavat myydä kärkipelaajiaan. Jos hurrikaanipaidat hakevat kuitenkin uusia johtopelaajia ennen kauden alkua, niin yksi mahdollinen paluumuuttaja voisi olla Max Wärn.

Kansikuva: All Over Press