Liiga-siirrot: KooKoo on tehnyt varmoja hankintoja

Faneille.comin Liiga-siirrot-juttusarjassa tarkastellaan Liiga-joukkueiden nykyistä pelaajatilannetta. Millaisia hankintoja joukkueet ovat tehneet, ja millaisia hankintoja pitäisi vielä tehdä? Näihin kysymyksiin saadaan vastaukset juttusarjan aikana, ja seitsemännessä osiossa tarkastellaan KooKoon tilannetta.

Voit lukea juttusarjan aiemmat artikkelit täältä.

Lähtijät:

KooKoo ei ole kokenut viime kauden jälkeen erityisen suuria menetyksiä, vaikka Kouvolan jättivätkin muun muassa Siim Liivik, Robin Jacobsson ja Henrik Koivisto. Sen sijaan joukkue koki isoja menetyksiä kesken viime kauden, kun se päästi lopputalvesta Jake Newtonin, Michael Keräsen ja Patrick Bjorkstrandin lähtemään. Tämä kolmikko johti kouvolalaisten peliä, ja heidän menetyksensä tuntuu.

Newton oli sarjan parhaita puolustajia, ja Keränen-Bjorkstrand-kaksikko teki loistavaa tulosta hyökkäyspäässä. Etenkin Newtonin korvaaminen on hankalaa, sillä KooKoon resurssit ovat hyvin rajalliset, ja Newton ei ollut loppupeleissä kovin kallis mies esityksiinsä nähden.

Lisäksi muutaman viime kauden pelaajan kanssa tilanne on vielä auki: Eetu Pöysti, Toni Hyvärinen ja Niko Tuhkanen ovat edelleen ilman sopimusta. Tässä kolmikossa olisi KooKoolle tarvittavaa syvyyttä ja myös arvokasta kokemusta, mutta he etsivät toistaiseksi rahakkaampaa sopimusta.

Lähteneet: Eero Savilahti, Jyri Niemi, Ville Vainikainen, Veeti Vainio, Robin Jacobsson, Siim Liivik ja Henrik Koivisto.

Hankinnat:

Uusista pelaajista kovin haku on ennakkoon Juha-Pekka Haataja, joka palaa HIFK:sta mustaoransseihin. Haataja on edelleen 40 tehopisteen kunnossa, joten hänellä on päärooli KooKoon joukkueessa. Haatajaa voi myös tituleerata Bjorkstrandin korvaajaksi, ja hän lienee myös arvokkaampi lisä kuin tanskalaishyökkääjä.

Keräsen ja Newtonin korvaaminen on osoittautunut hankalaksi, koska molemmat heistä pelasivat suhteellisen pienellä palkalla. Ruotsalaisen Erik Karlssonin odotetaan ottavan isoa roolia, mutta hänen näyttönsä ovat ohuet. AHL:stä tullut puolustaja Ed Wittchow saa niin ikään ison roolin, ja hän vaikuttaakin lupaavalta pelaajalta. Newtonin tasoista johtajaa ei kuitenkaan kannata odottaa.

KooKoo on hankkinut riveihinsä myös arvokkaita syvyyspelaajia, kuten Kimi Koiviston, Toni Suurosen ja Alexander Bonsaksenin. Jokainen heistä on Liiga-tasolle kelpo pelimies, ja he hoitavat oman roolinsa moitteitta. Puolustukseen ovat tulleet myös Martin Berger ja Kalle Valtola, joissa piilee potentiaalia. Etenkin huipputaitava Valtola on mielenkiintoinen tapaus, sillä hän oli viime kaudella Mestiksen tehokkain puolustaja. Valtola ei ole pakosta kokonaisvaltaisesti erityisen valmis Liiga-pelaaja, mutta hän voi osoittautua tärkeäksi ylivoimapelaajaksi.

Kokonaisuudessaan mustaoranssit ovat tehneet paljon varmoja hankintoja, joista tiedetään mitä saadaan. Se on jättänyt isot riskit tekemättä, sillä uusista pelaajista ainoastaan Haataja maksoi Liigan mittarilla paljon. Hänet kuitenkin tunnettiin paremmin kuin hyvin, joten riski on pieni.

Uudet pelaajat: Erik Karlsson, Toni Suuronen, Kimi Koivisto, Martin Berger, Kalle Valtola, Juha-Pekka Haataja, Alexander Bonsaksen, Kasperi Ojantakanen ja Ed Wittchow.

Mitä tarvitaan?

Kokonaisuudessaan KooKoon tilanne on kelvollinen. Etenkin kun jatkajien joukossa ovat muun muassa Malte Strömwall, Miikka Pitkänen, Tomi Leivo, Toni Kähkönen, Anrei Hakulinen ja Emil Kristensen. Jokainen heistä oli tärkeässä roolissa viime kaudella. Myös maalinsuulla lepää kelpo kaksikko, Juha Järvenpää ja Samu Perhonen.

Kouvolalaisten suurimmat puutteet ovat alakerrassa, jossa sillä on paljon potentiaalisia nimiä, mutta ei yhtään todellista huippupakkia. Paljon riippuu siitä, pystyykö Kristensen ottamaan seuraavan stepin urallaan ja sopeutuuko Wittchow hyvin Suomen kaukaloihin. Valtola, Berger ja Arttu Pelli pystyvät parhaimmillaan ottamaan kiekollista roolia, mutta heidän Liiga-näyttönsä ovat joko ohuet tai niitä ei ole. Henrik Forsberg, Miro Keskitalo ja Santeri Salmela tuovat alakertaan kovuutta, ja se puoli KooKoolla onkin melko hyvällä mallilla.

Tarve on kuitenkin kiekollisessa puolustajassa. Sellaisessa, joka pelaa laadukkaasti ympäri kaukaloa. Newton on tällaisesta pelaajasta hyvä esimerkki. Kun otetaan realiteetit huomioon, niin KooKoolla ei ole varaa yhteenkään isoon nimeen, mutta halvallakin voisi löytyä laatua. Esimerkiksi SaiPassa kolme viime kautta pelannut Brett Carson on edelleen vapaana, ja hänestä voisikin saada hyvän johtavan puolustajan. Carson pystyy olemaan parhaimmillaan hyvä viivamies sekä tärkeä palanen omassa päässä, eikä hänen hintalappunsa pitäisi olla kovin suuri.

Kansikuva: All Over Press