Kausitodistus: Tappara – Dominointia ensimmäisestä sekunnista lähtien

Ruutu LogoLiigan kausi päättyi, mutta Pitsiturnaus häämöttää jo kulman takana. Voit seurata maan parasta kiekkoa jälleen ensi kaudella Ruutu+ -palvelun kautta.

Tappara lähti kauteen yhtenä suurimmista mestarisuosikeista. Tamperelaiset pelasivat kuitenkin vielä paremman sesongin kuin suurin osa pystyi edes kuvittelemaan. Joukkue liiti vakuuttavasti runkosarjan voittoon ja nappasi lopulta enemmän kuin ansaitun mestaruuden.

Maalivahdit

Viime kaudella mestaruuden torjunut Tomi Karhunen vaihtoi kesällä maisemaa KHL:ään ja Tapparassa päätettiin luottaa jo neljä sesonkia organisaatiossa kiekkoilleeseen Dominik Hrachovinaan. Lisäksi tamperelaiset hankkivat kokeneen Teemu Lassilan 22-vuotiaan tshekin taustatueksi. Hrachovina osoitti olevansa luottamuksen arvoinen ja torjui läpi runkosarjan erinomaisella tasolla. Lassilalla kertyi minuutteja vain 22 ottelussa, kun taas Hrachovina hoiti kunnialla kaikki muut kamppailut. Tappara lähti hieman yllättäen pudotuspelien avausotteluun laittamalla Lassilan tolppien väliin, Kokenut maalivahti pommitettiin kuitenkin vaihtoon reilun puolen tunnin pelin jälkeen ja Hrachovina torjui lopulta Tapparan mestariksi. Kokonaisuudessaan mestarin maalivahtiosasto pelasi erinomaisen sesongin.

Lassila ja Hrachovina muodostivat tasapainoisen kaksikon. Kuva: AOP

Puolustus

Tapparan takalinjoilla tapahtui kesän aikana muutoksia, kun muutama kokeneempi nimi vaihtui nuorempiin pelaajiin. Tämä osoittautui kuitenkin mainioksi ratkaisuksi. Kun muun muassa Patrik Laine ja Kristian Kuusela lähtivät hyökkäyskalustosta pois, niin Tappara hankki puolustukseen lisää tulivoimaa. Hallitsevan mestarin puolustajat takoivatkin runkosarjassa peräti 30 maalia. Varsinkin Otso Rantakari sekä Valtteri Kemiläinen osoittautuivat mainioiksi hankinnoiksi. Kokonaisuudessaan tamperelaisten puolustus oli mainio sekoitus kiekollista osaamista sekä puolustavampia pelaajia. Alisuorittajia ei takalinjoilta löytynyt, vaikka uransa mestaruuteen päättäneellä Pekka Saravolla olikin ajoittain hieman ongelmia runkosarjassa. Konkari osoitti kuitenkin kokemuksen merkityksen pudotuspeleissä, joissa 37-vuotias puolustaja oli kuin kotonaan. Tapparalle on annettava myös kehut Blake Parlettin hankkimisesta. Helmikuussa Suomeen saapunut puolustaja nousi varsinkin pudotuspeleissä todella isoon asemaan tamperelaisten takalinjoilla.

Pekka Saravon ura päättyi kolmanteen mestaruuteen. Otteluita Liigassa kertyi yli 700. Kuva: AOP

Hyökkäys

Tapparan hyökkäyskalusto oli poikkeuksellisen laaja Liigaan. Jussi Tapola pystyi leipomaan tasaiset neljä ketjua, joista jokainen kykeni ratkaisemaan otteluita. Seitsemän Tapparan hyökkääjää saalisti vähintään 34 pistettä runkosarjassa.

Tamperelaisten keihään kärki oli luonnollisesti Henrik Haapalan ja Veli-Matti Savinaisen muodostama duo. Haapala dominoi runkosarjassa ja vei nimiinsä pistepörssin voiton, kun taas valtavasti töitä luistelun eteen tehnyt Savinainen tykitti 30 täysosumaa ja voitti maalipörssin. SMyös Teemu Nurmi ansaitsee kehut loistavasta kaudesta, vaikka meno hieman pudotuspeleissä hiipuikin. Seitsemän vuoden tauon jälkeen kasvattajaseuraansa palannut Nurmi takoi 32-vuotiaana uransa parhaat pisteet, kun 59 ottelussa kertyi tehot 19+23.

Pelicansissa sivuraiteille ajautunut Sebastian Repo oli loistava värväys Tapparalta. 20-vuotias laituri omaa poikkeuksellisen hyvän laukauksen ja nuorukainen sopeutui hallitsevan mestarin riveihin erinomaisesti. Repo oli kuudella osumallaan Tapparan paras maalintekijä pudotuspeleissä.

Sebastian Repo aloitti kauden Pelicansissa, mutta siirtyi jo kahdeksan ottelun jälkeen Tapparaan. Kuva: AOP

Kuten muiltakaan osa-alueilta, niin tamperelaisten hyökkäyksestä ei vapaamatkustajia löytynyt. Hyökkäys oli täynnä laadukkaita pelimiehiä, joista jokainen täytti ruutunsa täydellisesti. Onnistujia löytyi laajalla rintamalla ja Tappara tekikin eniten maaleja runkosarjassa.

Kokonaisuus

Tappara pelasi poikkeuksellisen hyvällä tasolla heti ensimmäisestä ottelusta lähtien. Pelitapa oli iskostettu jokaisen pelaajan selkärankaan täydellisesti, joten hallitseva mestari liiti lopulta selvään runkosarjan voittoon. Kaikki osa-alueet toimivat loistavasti, vaikka syyskaudella Tapparalla olikin ajoittain ongelmia ensimmäisissä erissä. Joukkue kuitenkin useimmiten takoi kahden jälkimmäisen erän aikana voittoihin tarvittavat osumat.

Pudotuspeleissä Tappara joutui ahtaimmalle Ilvestä vastaan, mutta selvisi vaikeuksien kautta voittoon. Ehkäpä tämä oli se vuori, jonka ylittämisen läpi runkosarjan ilman ongelmia seilannut joukkue tarvitsi. Välierissä ja finaaleissa Tappara oli jälleen todella vakuuttava ja nappasi ansaitun mestaruuden.

Arvosana: 10

Ei Tapparalle muutakaan voi antaa. Kaudesta ei löydy käytännössä mitään moitteita. Loistava runkosarja ja erinomaiset pudotuspelit. Ylivoimaisesti kauden paras joukkue.

Tulevaisuus

Kahteen mestaruuteen ja yhteen hopeaan Tapparan johdattanut Jussi Tapola siirtyy päävalmentajan paikalta urheilujohtajaksi. Uudeksi päävalmentajaksi palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Jukka Rautakorpi. Tämä asettaa tietysti hieman kysymysmerkkejä ensi sesongin suhteen, mutta Rautakorpi on suhteellisen varma valinta Tapparalta, sillä 53-vuotias päävalmentaja on osoittanut useaan otteeseen tasonsa Liigassa. Löytyyhän miehen palkintokaapista yksi mestaruus ja peräti viisi hopeaa.

Pelaajistossa tapahtuu väistämättä ainakin hieman muutoksia, mutta huhujen perusteella Tapparaan on valtavasti imua uusien pelaajien suhteen. Eikä ihme, sillä niin moni pelaaja on ottanut viime vuosina valtavia kehitysaskeleita Tapparassa. Joukkueen runko pysyy kuitenkin kasassa, mikä antaa Tapparalle jälleen mainiot lähtökohdat tulevaan kauteen.

Kausitodistukset 2016-17

Tapparan myötä Faneille.com on jakanut jokaiselle joukkueelle kausitodistuksen. Tässä ranking arvosanojen mukaan. Joukkueen nimeä painamalla pääset kyseiseen kausitodistukseen.

Kansikuva: Jesse Karjalainen / All Over Press