Liiga-siirrot: Tapparan kokoonpanossa on vain yksi kysymysmerkki

Faneille.comin Liiga-siirrot-juttusarjassa tarkastellaan Liiga-joukkueiden nykyistä pelaajatilannetta. Millaisia hankintoja joukkueet ovat tehneet, ja millaisia hankintoja pitäisi vielä tehdä? Näihin kysymyksiin saadaan vastaukset juttusarjan aikana, ja kolmanneksi viimeisessä osiossa tarkastellaan Tapparan tilannetta.

Voit lukea juttusarjan aiemmat artikkelit täältä.

Lähtijät:

Viime kauden hopeajoukkueen lähtijälistalla on kovia nimiä, kun avainpelaajia on poistunut sekä maalivahti-, puolustus että hyökkäysosastolta. Etenkin hyökkäyspäästä lähteneen Jukka Peltolan menetys on iso, sillä hän oli yksi avaintekijöistä, kun Tappara nousi Suomen menestyneimmäksi seuraksi. Peltola oli pelillisesti tärkeä palanen, mutta kapteeni johti joukkojaan myös henkisellä puolella, ja hänen jättämänsä aukko on jättimäisen suuri.

Tapparan onneksi hyökkäyspäässä ei ollut ainuttakaan yllätyslähtijää. Henrik Haapala ja Sebastian Repo olivat lainalla Tampereella, ja kaksikon tiedettiin suuntaavan ensi kaudeksi Pohjois-Amerikkaan.

Alakerrassa tapahtui isoja muutoksia, kun pakistosta lähtivät Mikko Lehtonen, Niko Mikkola ja Aleksi Salonen. Etenkin Lehtonen-Mikkola-kaksikko oli suuressa roolissa, ja ovathan molemmat jo nousseet Suomen maajoukkuerinkiinkin. Salosen rooli jäi Tapparassa pieneksi, mutta hän oli siitä huolimatta tärkeä osa kirvesrintojen pakistoa.

Myös ykkösmaalivahti lähti, kun Dominik Hrachovina suuntasi KHL-jäille. Hrachovina nousi Tapparassa sarjan parhaimpien maalivahtien joukkoon, ja hän torjui seuralle myös yhden mestaruuden. On selvää, ettei hänenkään paikkaamisensa ole helpoimmasta päästä.

Lähteneet: Jukka Peltola, Markus Nenonen, Henrik Haapala, Sebastian Repo, Aleksi Salonen, Dominik Hrachovina, Mikko Lehtonen, Jere-Matias Alanen, Niko Mikkola ja Jere Rouhiainen.

Hankinnat:

Tappara on tehnyt tukun hyviä hankintoja, mutta se ei ole pystynyt korvaamaan kaikkia menetyksiään – ainakaan ennakkokaavailuissa.

Hrachovinan tilalle tuli kokenut Niklas Bäckström, joka tippui viime kaudella HIFK:n kolmosveskariksi saaden tililleen vain seitsemän Liiga-ottelua. Hän jakaa torjuntavastuun nuoren Christian Heljangon kanssa. Heljangon tililtä löytyy vain reilu kymmenen pelattua Liiga-ottelua, joten tamperelaisten maalinsuulla lepää huolenaiheita, vaikka Heljangon uskotaankin pelaavan läpimurtokautensa.

Pakistoon on tullut yksi kova tekijä Tuukka Mäntylän muodossa. Hän näytteleekin julmetun isoa roolia kirvesrintojen alakerrassa. Myös Jokereista tulleen Juho Rautasen ympärillä on odotuksia, mutta nuoren miehen näytöt miesten peleistä ovat vähäiset – KHL-kokemuksesta huolimatta.

Peltolan kaltaista johtajaa ei ole löytynyt, mutta markkinoilta tarttui käteen kaksi erittäin laadukasta hyökkääjää: Antti Erkinjuntti ja Jarkko Malinen. Erkinjuntti tuo tärkeää hyökkäyspään taitoa ja Malinen puolestaan monipuolisuutta. Molemmat ovat erittäin laadukkaita hankintoja.

Uudet pelaajat: Tuukka Mäntylä, Juho Rautanen, Matias Lehtonen, Sami Moilanen, Jarkko Malinen, Niklas Bäckström, Miska Kukkonen ja Antti Erkinjuntti.

Mitä tarvitaan?

Totuuden nimissä Tappara ei tarvitse tällä hetkellä yhtäkään uutta hankintaa. Maalivahtikaksikko saattaa hyvinkin riittää, mutta se selviää vasta kauden edetessä. Pakistossa on viisi kovaa nimeä, kun Mäntylän lisäksi puolustuksessa häärivät Otso Rantakari, Valtteri Kemiläinen, Veli-Matti Vittasmäki ja Aleksi Elorinne. Heidän takanaan tukea antaa kolme nuorta lupausta, joista etenkin Rautanen ja Toni Utunen ovat jo nyt tasokkaita pelimiehiä.

Hyökkäyspäässäkin on laatua jokaiseen kentälliseen. Erkinjuntti, Malinen, Kristian Kuusela, Tomas Zaborsky, Jere Karjalainen, Jan-Mikael Järvinen, Matti Järvinen, Otto Rauhala ja Niko Ojamäki muodostavat nimekkään top 9 -kaluston. Heidän takanaan säveltävät muun muassa sellaiset nimet, kuten Juhani Jasu, Joona Luoto, Anton Levtchi ja Sami Moilanen. Vähemmästäkin huomaa, että Tapparan hyökkäyskalusto on julmetun kova.

Tampereella voi ilmetä kauden edetessä tarvetta lisähankinnoille, mutta tilanne on jokaisella joukkueella sama. Tapparalla tarve saattaa olla veskariosastolla, mikäli Bäckström ei pysty löytämään parastaan tasoaan ja Heljanko ei ole vielä valmis ykkösvahdin rooliin.

Kansikuva: All Over Press