Liiga-siirrot: TPS:n kärkiosasto nuorentui rajulla kädellä

Faneille.comin Liiga-siirrot-juttusarjassa tarkastellaan Liiga-joukkueiden nykyistä pelaajatilannetta. Millaisia hankintoja joukkueet ovat tehneet, ja millaisia hankintoja pitäisi vielä tehdä? Näihin kysymyksiin saadaan vastaukset juttusarjan aikana, ja toiseksi viimeisessä osiossa tarkastellaan TPS:n tilannetta.

Voit lukea juttusarjan aiemmat artikkelit täältä.

Lähtijät:

Vaikka TPS jäi viime kaudella mitalien ulkopuolelle, oli seuran kausi kokonaisuudessaan hyvä. Turkulaisten bensiini loppui keväällä kesken, ja siihen yksi olennainen syy oli kokeneiden kärkipelaajien kuormitus. Tulevalla kaudella tilanne tulee olemaan toinen, kun Palloseuran pappaosasto päätti jättää joukkueen. Tomi Kallio päätti uransa, Eric Perrin siirtyi JYPiin ja Henrik Tallinder, Mark Fraser sekä Ilkka Pikkarainen ovat vielä ilman sopimusta. Jokaiselle heistä olisi löytynyt vieläkin käyttöä, miksi heidän lähtönsä tuntuu.

TPS:n lähtijälista on kova, sillä myös monet nuoret avainpelaajat vaihtoivat maisemaa: lähtijöihin lukeutuvat muun muassa Oskari Setänen, Jasper Lindsten, Petrus Palmu, Patrik Virta ja Olli Juolevi. TPS menettikin viime vuoden joukkueensa kymmenestä tehokkaimmasta pelaajasta kuusi, joista kolme pelaajaa muodosti joukkueen sisäisen pistepörssin top 3 -ryhmän. Kaiken lisäksi lähtijöihin lukeutui myös ykkösmaalivahti.

Kokonaisuudessaan TPS:n kärkiosasto muuttui rajusti, mutta pappakerhon lähtö avaa ovia muille pelaajille, ja pitkässä juoksussa tämä on vain hyvä asia.

Lähteneet: Martin Berger, Oskari Setänen, Jasper Lindsten, Karolus Kaarlehto, Timi Lahtinen, Petrus Palmu, Eric Perrin, Tomi Kallio, Olli Juolevi ja Patrik Virta

Hankinnat:

Palloseuran hankintapolitiikka on ollut selkeä: joukkueeseen on haettu pari kokeneempaa pelaajaa täyttämään Kallio-Perrin-Tallinder-akselin lähtöä ja nuorehkoja valmiita Liiga-pelaajia. Kokeneeseen osastoon kuuluvat Lauri Korpikoski, 32, ja Joe Piskula, 34, jotka eivät ole kuitenkaan vielä toinen jalka eläkkeelle. Etenkin Korpikoskella on mahdollisuus olla sarjan parhaimpia laitureita, ja Piskulakin on parhaana päivänä erinomainen lisä puolustuspään peliin.

Muista tulijoista isoa ruutua kaavaillaan puolustaja Santeri Lukalle ja hyökkääjille Patrick Bjorkstrandille sekä Simon Suorannalle. Lisäksi TPS hankki jo viime keväänä pudotuspelien alla Oula Palveen ja Zach Budishin, jotka saavat jatkaa tulevalla kaudella isossa roolissa. Nämä viisi pelaajaa ovat vielä nuorehkoja ja eteenpäin meneviä pelaajia, jotka hakevat viimeistä nousuaan oman pelipaikkansa eliittipelaajien joukkoon.

TPS on hankkinut myös maalinsuulleen Henrik Haukelandin, joka on pelannut viimeiset kolme kautta Ruotsissa. Hän on niin ikään nuorehko pelaaja, jolla on kyvyt nousta isoksi tekijäksi Liigaakin isoimmilla areenoilla.

Uudet pelaajat: Bernard Isiguzo, Santeri Lukka, Arttu Nevasaari, Simon Suoranta, Henrik Haukeland, Lauri Korpikoski, Patrick Bjorkstrand ja Joe Piskula.

Mitä tarvitaan?

TPS:ssä ei ole tällä hetkellä akuuttia tarvetta, sillä se on tehnyt melko varmoja hankintoja jättäen isot riskit taka-alalle. Esimerkiksi Suoranta, Bjorkstrand, Lukka, Korpikoski ja Piskula tunnetaan hyvin, ja heidän floppiriskinsä on pieni. Lisäksi monet viime vuoden avainpelaajat jatkavat Turussa, joten Palloseuran tilanne on kokonaisuudessaan hyvä.

TPS:llä voi olla kuitenkin kauden edetessä tarvetta laadukkaille pelaajille, ja etenkin alakerran suhteen joukkue saattaa hävitä muille mestarikandidaateille. Maalivahdit Haukeland ja Rasmus Tirronen muodostanevat hyvän kaksikon, mutta kumpikaan ei ole vielä esittänyt urotekoja Euroopan huippusarjoissa. Se aiheuttaa pienen huolenaiheen kevään tosipelejä ajatellen.

Myös pakkikalusto voi osoittautui liian kapeaksi mestaruutta tavoittelevalle joukkueelle. Ilkka Heikkinen, Lucas Ekeståhl-Jonsson, Elmeri Eronen, Piskula ja Lukka muodostavat vahvan top 5 -ryhmän, mutta pystyvätkö nuoret pelaamaan vielä vakituisesti Liiga-tasolla? Entä mikä on kokeneen Jani Forsströmin nykytaso? Hänenkään uransa ei ole varsinaisesti noususuhdanteessa. TPS:n pakkimateriaali voi jäädä liian ohueksi, joten yhden ”markfraserin” etsiminen voisi olla paikallaan.

Vapailta markkinoilta löytyisi muuan Joonas Järvinen, joka olisi itseasiassa Fraseria huomattavasti kovempi hankinta. Hän olisi enemmänkin uusi ”henriktallinder”.

Hyökkäyksessä ei ole tarvetta uusille pelaajille, mutta keväällä hankintalistalla voisi olla meritoitunut kolmossentteri, joka on erikoistunut kahden suunnan peliin.

Kansikuva: All Over Press