Liiga-viikon risut ja ruusut: Aaron Gagnon, Jukurit ja Kärpät

Liigassa pelattiin viime viikolla 15 ottelua ja kaukaloissa nähtiin monia mielenkiintoisia kamppailuja. Ässät ja HPK jatkoivat vakuuttavaa liitoaan, kun taas Ilveksen ja Jukureiden kurssi on kääntynyt jyrkkään laskuun.

Risut

5. Mikael Ruohomaa

Kärpät raapi viime viikolta kaksi voittoa, mitkä auttavat varmasti valtavasti jatkoa ajatellen. Tästä huolimatta muun muassa Mikael Ruohomaalta sopii odottaa tehokkaampia otteita. Viime kaudella KalPassa syntyi tehot 12+31, mutta kuluvalla kaudella pistepussi on karttunut 11 ottelussa vain pistein 1+2. Ruohomaalle ei ole toistaiseksi löytynyt oikeaa ketjukoostumusta, mutta tähän odotetaan muutosta, kun Niklas Hagman asetettiin avauspelissään Ruohomaan laidalle.

4, TPS

Alkukauden yllättäjiin lukeutunut TPS on hävinnyt kolme ottelua putkeen ja joukkue on valahtanut sarjataulukon kahdeksannelle sijalle. Viime viikolla KalPa ja HIFK hakivat pisteet Turusta aiheuttaen TPS:lle kauden ensimmäiset kotitappiot. Turkulaisten on skarpattava erityisesti otteluiden alkupuoliskoilla, sillä joukkue päästi molemmissa otteluissa vierailijat karkumatkalle. Kotijoukkueen peli parani loppua kohti, mutta kirit eivät riittäneet pisteisiin asti.

3. Aaron Gagnon

Lukon alkukausi on ollut haastava ja joukkue on voittanut 11 ottelustaan vain kaksi. Raumalaisilla on ollut viime aikoina ongelmia puolustuksen ja maalivahtipelin suhteen, mutta hyökkäyskalustokaan ei ansaitse täysin puhtaita papereita. Lukko on tehnyt vain kolmessa ottelussa enemmän kuin kaksi maalia. Katseet kohdistuu joukkueen kokeneeseen kalustoon ja erityisesti Aaron Gagnoniin. Viime kaudella 25 maalia viimeistellyt keskushyökkääjä ei ole saanut vielä maalitiliään auki. Tulosta olisi alettava tulla, jotta raumalaisten hankala syyskausi kääntyisi positiivisempaan suuntaan.

2. Ilves

Viime viikko tuotti Ilvekselle kolme tappiota ja peräkkäisiä häviöitä on nyt jo neljä. Tamperelaisten pirteästi alkanut kausi sai pahoja säröjä, kun sekä Sami Sandell että Teemu Rautiainen loukkaantuivat ja ovat sairastuvalla pitkään. Ilves vahvisti sunnuntaina hyökkäystään viime kaudella AHL:ssä Rochester Americansin riveissä kiekkoilleella Jerry D’Amigolla, joka liittyy joukkueen riveihin loppuviikosta. Ilves on tehnyt toiseksi eniten maaleja tällä kaudella, mutta loukkaantumisten myötä ruuti on ollut märempää. 25-vuotias D’Amigo tuo kaivattua virtaa tamperelaisten hyökkäyspäähän.

1. Jukurit

Jukurit aloitti kauden erinomaisesti, kun joukkue voitti viidestä ensimmäisestä ottelustaan peräti neljä. Viime aikoina kyyti on ollut kylmempää, sillä edellisestä kuudesta ottelusta on irronnut vain yksi voitto. Varsinkin maalinteko on tökkinyt, sillä mikkeliläiset ovat tehneet näissä otteluissa vain kahdeksan maalia. Kaikki tappiot ovat olleet todella täpäriä, joten Jukureiden ei tarvitse laittaa päätä pensaaseen. Hyökkäyspäähän on tosin löydettävä lisää lääkkeitä, jotta voittoja alkaisi jälleen karttumaan. Puolustuksen ja maalivahtipelin suhteen joukkueella on hyvin pullat uunissa.

Ruusut

5. Suomalainen kiekkokulttuuri

Suomalainen kiekkokulttuuri näytti viime viikolla parhaita puoliaan. HIFK muisti näyttävästi edesmennyttä Matti Hagmania ja Stadin Kingi sai arvoisensa muistamiset. Pori näytti parhaita puoliaan, kun Ässät muisti vanhaa mestarivalmentajaansa Karri Kiveä, kun tämä teki paluun Poriin vierasjoukkueen peräsimessä. Ässät omisti lauantain ottelunsa JYPiä vastaan kiekkouransa viime kauteen päättäneelle Ville Uusitalolle ja ottelua edelsi komeat seremoniat. Myös Pelicans juhlisti lauantaina näyttävästi 20-vuotista taivaltaan. Nämä olivat loistavia osoituksia hienosta suomalaisesta kiekkokulttuurista.

4. Sport

Sport onnistui kääntämään kurssinsa kahden tappion jälkeen ja vaasalaisilla on nyt allaan kolme peräkkäistä voittoa. Viime viikolla Tomek Valtosen suojatit kukistivat sekä Ilveksen että Jukurit. Voittojen myötä Sport nousi jo sarjataulukon neljännelle sijalle. Vaasalaiset ovat onnistuneet kääntämään tiukkoja kamppailuita edukseen, sillä kauden seitsemästä voitosta neljä on tullut maalin paremmuudella. Tekemistä on kuitenkin yhä, sillä kauden kaikki neljä tappiota ovat tulleet juuri maalilla.

3. Kärpät

Kärppien syksy on ollut suurten muutosten takia haastava, mutta viime viikolla joukkue sai balsamia haavoilleen kahden peräkkäisen voiton myötä. Suuri kiitos voitoista kuuluu Jussi Rynnäkselle, joka päästi otteluissa yhteensä vain yhden maalin taakseen. Rynnäksen alkukausi on ollut haasteellinen myös yksilötasolla, mutta viime viikko antoi viitteitä paremmasta. Kärppien otteet olivat kokonaisuudessaan ehjiä, mutta hyökkäyskalustolla on potentiaalia vielä nähtyä parempaakin.

2. HPK

Antti Pennanen on piiskannut HPK:n hurjaan liitoon alkukaudella, sillä hämeenlinnalaiset liitävät peräti kuuden ottelun voittoputkessa. Viime viikolla jalkoihin jäivät SaiPa ja KooKoo. HPK on onnistunut kääntämään monet tiukat kamppailut edukseen ja tästä kuuluu suuri kiitos erityisesti Emil Larmille, jonka alkukausi on ollut ilmiömäinen. 20-vuotias maalivahti torjui SaiPaa vastaan jo kauden toisen nollapelinsä. Myös Kerhon avainpelaajat ovat olleet erinomaisessa iskussa. Esimerkiksi Janne Lahti on peräti kuuden ottelun pisteputkessa ja viimeistellyt näissä tehot 4+4.

1. Ässät

Ässien voittoputki jatkui viime viikolla kahden voiton myötä, kun porilaiset kukistivat kotonaan sekä Ilveksen että JYPin. Ässien suorien voittojen putki venyi näin ollen jo viiteen otteluun. Porilaisten palapelissä moni pala on loksahtanut paikoilleen. Ari Ahonen on ollut mainiossa vireessä, puolustuspeli on tiivistä ja hyökkääjät ovat saaneet paljon onnistumisia jo alkukaudella. Esimerkiksi Jussi Makkonen on kuuden ottelun pisteputkessa ja nakuttanut näissä pisteet 2+7. Ässät osoitti myös luonnetta lauantaina JYPiä vastaan. Porilaiset nousivat päätöserän alussa tappioasemasta johtoon, kunnes JYP tasoitti reilu minuutti ennen loppua. Kotijoukkue ei kuitenkaan tästä masentunut, vaan viimeisteli voittomaalin vielä viimeisellä minuutilla.

Liiga jatkuu alkaneella viikolla 19 ottelun voimin. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilla tai Ruutu+ -palvelun kautta.

Kansikuva: All Over Press