Tässä on Leijona-pelaajien arvosanat – onnistujat harvassa

Faneille.com rankkasi Leijona-pelaajien esitykset Tshekin MM-kisoissa. Lopulta vain muutama pelaaja sai puhtaat paperit.

Maalivahdit:

Pekka Rinne / 9.5

Pekka oli maaginen, vaikka puolivälierissä ei pystynytkään parhaimpaansa. Ilman Rinnettä Suomen tarina olisi ollut vielä surullisempi. Rinne oli Leijonien tärkein palapelin palanen ja hän antoi joukkueelleen mahdollisuuden voittaa.

Juuse Saros / 10

Pelasi yhden pelin ja se sujui täydellisesti.

Atte Engren / ei pelannut

Puolustajat:

Sami Lepistö / 7

Pelasi tasapaksun turnauksen eikä sortunut virheisiin. Lepistölle tarjoiltiin kuitenkin isoa tonttia, mutta hän ei pystynyt käyttämään sitä. Kokonaisuudessaan keskiverto esitys, mutta Samilla on potentiaalia olla parempikin pelaaja.

Juuso Hietanen / 7.5

Hietanen on ollut jo monta vuotta Leijonien kärkipakkeja ja hän pystyi jälleen pelaamaan kokonaisvaltaisesti hyvin, mutta pistesaldo jäi nollaan. Hietasen roolikin jäi pieneksi, minkä vuoksi hän ei ollut kiekollisena omimmillaan. Hänellä olisi ollut taitoa olla Leijonien johtava kiekollinen puolustaja, mutta pieni rooli söi itseluottamusta ja hän tyytyi olemaan peruspakki.

Esa Lindell / 9

Suomen paras puolustaja. Piste. 20-vuotias Ässät-pakki pelasi rauhallisesti ja luotettavasti sekä omassa päässä että hyökkäyspäässä. Lindell esitti hienoja otteita viivapelaajana ja iskikin tehot 1+5 ollen Leijonien tehokkain puolustaja. Esalla on uskomaton taito toimittaa kiekkoa maalille asti, sillä harvoin hänen laukauksensa jäävät kärkiblokkaajiin.

Anssi Salmela / 8

Salmela teki paluun maajoukkueeseen ja onnistui siinä hyvin. Ei sortunut kikkailuihin vaan pelasi väkevästi ja varmasti ympäri kenttää. Jaksoi osallistua hyökkäyksiin ja antoi hyvän kiekollisen panoksen Leijonille. Vaikka tehoja ei juuri syntynytkään, Anssi pelasi hyvää kokonaisvaltaista kiekkoa.

Topi Jaakola / 7.5

Perusvarma puolustaja, jolta ei odoteta muuta kuin hyvää oman pään peliä. Jaakola olikin omissa varma, vaikkakin hänen kiekolliset ominaisuutensa rajoittavat hänen tekemistään. Jaakolakin jätti itsestään huonon maun, sillä hän katsoi paraatipaikalta Jaromir Jagrin ratkaisumaalia. Lohkovaiheessa Jaakola oli kuitenkin puolustuspään parhaimmistoa.

Atte Ohtamaa / 7

Ohtamaan piti olla kiekon kanssa parempi kuin Jaakolan ja tuovan kyseiseen pakkipariin hieman taitoa, mutta Atte ei pystynyt pelaamaan parhaalla tasollaan. Ohtamaakin on lähtökohtaisesti oman pään miehiä, mutta ei pystynyt yhtä tasaiseen suoriutumiseen kuin pakkipari Jaakola.

Jyrki Jokipakka / 8

Pelasi rauhallisesti, antoi hyviä varmoja syöttöhä puolustuspäästä ja oli kokonaisvaltaisesti Leijonien pakiston parhaimmistoa. Jokipakka on monipuolinen ilmestys ja hänestä jäi hyvä kuva tämän turnauksen perusteella. NHL-kokemus näkyi syöttöratkaisuissa ja hän ei joutunut roiskimaan kiekkoa sen suuremmin.

Tuukka Mäntylä / 7

Ruutitynnyri Mäntylä oli pienessä roolissa ja hoiti ruutunsa moitteettomasti. Ei tuonut Leijonille mitään lisää, vaikka kiekollista puolta häneltä toivottiinkin. Mäntylä ei ole enää kansainvälisellä tasolla kova tekijä ja hänen MM-kisataipaleensa taisi olla tässä.

Hyökkääjät:

Alexander Barkov / 9

Sasha oli Suomen paras hyökkääjä jokaisella osa-alueella. Pelasi uskomatonta kahden suunnan peliä, rakenteli loistavia maalintekopaikkoja ketjukavereilleen ja iski itse neljä maalia. Sashasta on tulossa kovaa kyytiä NHL-tähti ja hän on jo nyt Suomen parhaimpia kiekkoilijoita.

Jussi Jokinen / 8

Säesti Barkovin rinnalla upeasti ja oli vaarallinen hyökkäyspäässä. Iski hienosti 11 tehopistettä ja näytti epäilijöilleen olevansa kovan luokan pelimies. Jokinen ei ole aina vakuuttanut maajoukkueessa, mutta nyt hän oli vähintäänkin kahdeksikon arvoinen.

Joonas Donskoi / 9

Taitoniekka pyöritteli MM-jäillä samaan malliin kuin Liigassakin. Mahtavia liikkeitä, tehokasta peliä ja kylmähermoisuutta tiukoissa paikoissa. Donskoin taitotaso on NHL-luokkaa ja hän tulee vielä pelaamaan monet kisat Leijona-paidassa.

Petri Kontiola / 5

Odotukset olivat korkealla ja ”Konnalle” tarjoiltiin isoa roolia, mutta hän oli kaukana parhaasta tasostaan eikä saanut juuri mitään aikaiseksi. Oli vähän väliä katollaan jäänpinnassa eikä pystynyt taiturimaisiin temppuihin, kuten monta kertaa aiemmin. Tuhlaili useita maalintekopaikkoja ja maagiset syötöt loistivat poissaolollaan. Seinäjokelaisella oli hankala kausi, mutta ikää on vasta mittarissa 30 vuotta, joten Petri voi hyvinkin vielä palata tasolleen ja pelata vuosia maajoukkueessa.

Juhamatti Aaltonen / 6

Surffaili aikansa Kontiolan vierellä, kunnes sai siirron Joonas Kemppaisen ketjuun. Aaltosen meno parani, mutta häneltä odotetaan tehoja eikä hän onnistunut tekemään turnauksessa kuin yhden maalin. Aaltonen oli iso pettymys kaikin puolin, mutta ainakin alun surffailu muuttui yritteliäisyyteen.

Tuomo Ruutu / 6

Ruudun kausi NHL:ssä sujui heikosti eikä maajoukkueessakaan kulkenut. Ruutu paransi turnauksen edetessä ja oli yritteliäs, mutta todellisuudessa hän jäi kauas odotuksista. Ruutu ei ole enää maajoukkueessa kärkikenttien pelaaja.

Jarkko Immonen / 6

Immonen ei ole koskaan ollut nopea, mutta nyt hänen vauhtinsa oli vielä hitaampaa. Immosella on edelleen hyvä pelikäsitys, mutta vauhti ja fysiikka eivät enää riitä. Otti joitain tärkeitä aloitusvoittoja ja pelasi omassa päässä hyvin, mutta hän oli hyökkäyssuuntaan täysin aseeton.

Antti Pihlström / 6

Jalat kävi tuttuun malliin, mutta maalintekijänä luokkaa huono. Pihlström tykkää ampua kiekkoa maalivahdin logoon, mikä ei ole suotavaa. Hänen arvonsa on pienentynyt vuosi vuodelta eikä tästäkänä turnauksesta jäänyt käteen kuin pari hyvää taklausta.

Leo Komarov / 7

”Leksa” on eräänlainen väliinputoaja. Taidot ei riitä kovin isoon kiekolliseen rooliin, mutta mies tuntuu välillä menevän hukkaan alemmissa kentissä. Komarovilla on hyvä vauhti ja fyysisyys pelissään, mutta teot jäivät hyvin pieniksi. Edes tuttua räksyttämistä nähtiin hyvin vähän.

Joonas Kemppainen / 9

Mahtavaa monipuolista peliä joka ilta. Kemppainen oli Suomen parhaimmistoa ja oli tehokas sekä omassa päässä että hyökkäyspäässä. Iso sentteri, joka tekee kokoajan oikeita ratkaisuja ja pystyy olemaan tehokas ketjukavereistaan huolimatta. Kemppainen tuli Leijoniin jäädäkseen.

Janne Pesonen / 6

Pesonen ei saanut tässä turnauksessa juuri mitään aikaan, mutta silti pistetili näyttää lukema 1+3. Pesosesta jäi lähinnä mieleen ”tarjoilu” Jagrille, minkä seurauksena syntyi Tshekin voittomaali. Pesonen ei ole enää MM-tason kiekkoilija ja tämä jäi todennäköisesti hänen viimeiseksi turnaukseksi.

Ossi Louhivaara / 7

Pelasi kuusi ottelua moitteettomasti. Ossi hoiti oman tonttinsa, mutta hänestäkään ei ollut Leijonille sen suurempaa hyötyä.

Teemu Hartikainen / 8

”Härski” sai tililleen vain neljä ottelua, mikä vaikuttaa tyhmältä. Pystyi pelaamaan MM-jäillä omilla vahvuuksillaan ja olemaan kulmapelissä Leijonien eliittiä. Hartikaisella olisi ollut paljon annettavaa, mutta päävalmentaja Kari Jaloselta ei tullut luottoa. Hartikaisen maalintekopotentiaali on selvästi korkeammalla kuin esimerkiksi Pihlströmin tai Pesosen.

Juha-Pekka Hytönen / –

Pelasi kaksi ottelua, joissa ei näyttänyt ihmetemppuja suuntaan tai toiseen.