Nuoret Leijonat tosipaikan edessä – puolustuksen on nostettava tasoaan

Nuoret Leijonat kohtaa tänään puolivälierissä Kanadan. Odotettavissa on tasainen ottelu, mutta Leijonilta vaaditaan parannusta aikaisempiin otteluihin nähden.

Suomi selvitti tiensä pudotuspeleihin sijoittumalla B-lohkossa toiseksi heti Venäjän jälkeen. Alkulohkon päätöspelissä Leijonat kukisti Tshekin numeroin 5-4, kun joukkue onnistui kääntämään päätöserän tappioaseman lopulta voitoksi.

Ottelu noudatti Nuorten Leijonien osalta tuttua kaavaa. Hyökkääminen ja ylivoima toimii hyvin, mutta puolustuksen osalta parannettavaa riittää. Tshekkiä vastaan Leijonia kiusasi sairastapaukset, jotka on viimeisimpien kommenttien mukaan kuitenkin saatu kukistettua eikä uusia tapauksia ole tullut.

Suuri kysymysmerkki lauantain osalta on pelaava maalivahti. Veini Vehviläinen on pelannut kolme ottelua ja todennäköisesti aloittaa maalilla Kanadaakin vastaan. Kaapo Kähkösen pelituntuma ei ole paras mahdollinen ja hänen pelaaminen olisi melkoinen yllätyskortti valmennukselta. Kumpi tahansa maalille asettuukaan, niin lauantaina pitää ottaa isoja torjuntoja.

Suomen hyökkäyspeli on sujunut läpi turnauksen erinomaisesti. Suuri kiitos kuuluu Sebastian Ahon johtamalla ketjulle, joka on tehnyt kentällä aivan mitä on halunnut. Leijonien laukaisutehokkuus sekä ylivoima ovat olleet turnauksen parhaita. Yhteen ylivoimaan Suomelta on kulunut keskimäärin hieman yli kaksi minuuttia, mikä on puolet vähemmän kuin tilaston toisena olevalla Venäjällä.

Alivoima ei ole vastaavasti sujunut aivan yhtä hyvin, sillä Suomen maaliin on tehty 15 alivoimakerran aikana viisi maalia. Keskimäärin yhteen maaliin on kulunut hieman alle neljä minuuttia. Lauantaina Suomi saa olla tarkkana Kanadan kanssa, jonka ylivoima on ollut turnauksen neljänneksi tehokkainta.

Kanada selvitti tiensä pudotuspeleihin sijoittumalla A-lohkossa kolmanneksi. Joukkue pystyi voittamaan neljästä ottelustaan varsinaisella peliajalla ainoastaan yhden, kun Tanska kaatui selvästi maalein 6-1. Lisäksi saldona oli rangaistuslaukauksilla napattu voitto Sveitsistä sekä varsinaisen peliajan tappiot USAlle ja Ruotsille.

12 ykköskierroksen varauksesta huolimatta hallitseva mestari ei ole nyt aivan yhtä vaarallinen kuin viime vuonna. Kanadan paras pistemies on ollut viime kesän draftin kolmantena varattu Dylan Strome, joka on saalistanut neljässä ottelussa tehopisteet 3+2.

Suomen puolustus saa pistää lauantaina parastaan kehiin. Leijonilla on ollut ongelmia oman maalin edustan puolustamisen kanssa ja Kanadalla on asettaa kaksi kentällistä yli 185 senttisiä hyökkääjiä kaukaloon.

Arvio

Kanadalla ei ole aivan yhtä vaarallinen joukkue kuin aikaisempina vuosina eikä alkulohko mennyt aivan toivotulla tavalla. Tästä huolimatta joukkuetta ei pidä aliarvioida. Suomella on ollut läpi turnauksen ongelmia puolustuksen suhteen ja Kanada tulee varmasti iskemään tähän.

Leijonien hyökkäys on vastaavasti ollut turnauksen eliittiä. Kanadan alivoima on ollut Slovakian jälkeen turnauksen heikointa, joten erikoistilanteet nousevat erittäin merkittävään rooliin ottelussa. Mikäli Suomi saa jalkeille parhaan mahdollisen kokoonpanon, niin Leijonilla on täydet saumat edetä otteluparista jatkoon. Betssonin Suomelle tarjoama kerroin 2,38 kelpaakin lapulle mainiosti.

Ottelu alkaa kello 18.00. Yle TV2 näyttää pelin tuttuun tapaan suorana lähetyksenä.

Kansikuva: All Over Press