Liiga-viikon risut ja ruusut: Joe Finley, Mika Pyörälä ja KalPa

Viimeinen viikko ennen maajoukkuetaukoa piti sisällään 20 vauhdikasta ottelua Liigassa. Puheenaiheista ei ainakaan ollut puutetta, sillä viikolla jaettiin useampi ulosajo sekä pelikielto. Sen sijaan vuoden tulokkaan tittelistä taisteleva Otto Koivula jatkoi vakuuttavia otteitaan eikä KalPalle näytä löytyvän pysäyttäjää.

Risut

5. HIFK:n loukkaantumissuma

Valmentajat vetoavat monesti tappioiden tullessa loukkaantumisiin, mutta loukkaantumiset eivät voi olla vaikuttamatta joukkueen otteisiin, varsinkaan jos tilanne on samanlainen kuin HIFK:lla. Lauantain kamppailusta Tapparaa vastaan HIFK:lta oli sivussa pari kentällistä avainpelaajia ja tilanne on ollut yhtä huono lähes koko syksyn. Antti Törmänen on vedonnut haastatteluissa huonoon tuuriin loukkaantumisten suhteen, mutta kyseessä on oikeastaan vuosittainen ilmiö helsinkiläisillä, joten fysiikkapuolella saattaisi olla jotain parantamisen varaa.

4. Kärpät

Kärpillä on kulunut jo kaksi viikkoa edellisestä varsinaisen peliajan voitosta. Kuluvalla viikolla joukkue kävi raapimassa jatkoaikavoiton Lappeenrannasta, mutta loppuviikosta tuloksena oli tappiot KooKoolle sekä JYPille. Oululaisten kone ei millään meinaa lähteä käyntiin, vaikka vilauksia paremmastakin on ollut havaittavissa. Joukkue on edelleen liian paljon ykkösketjun varassa eikä alemmilta kentällisiltä ole tullut tarpeeksi tulitukea. Maajoukkuetauko tuli Kärppien kannalta erinomaiseen saumaan. Kai Suikkasella ja kumppaneilla on nyt aikaa hioa kuvioita rauhassa kuntoon.

3. Robin Salo, Sport

Robin Salo meinasi päästä kuin koira veräjästä polvitaklauksesta Ässiä vastaan, kun ottelussa tilanteesta tuomittiin vain kahden minuutin rangaistus. Sampo Liusjärvi oli kuitenkin tilanteesta eri mieltä ja hyökkääjälle langetettiin jälkikäteen kolmen ottelun pelikielto Jussi Makkosen loukkaantumiseen johtaneesta tilanteesta. Taklaus on nähtävissä esimerkiksi Ruutu -palvelussa. Tomek Valtosella on ollut vaikeuksia pitää joukkuettaan kurissa, sillä Sportille on tuomittu eniten rangaistuksia. 17 ottelua ovat tuottaneet yhteensä 233 jäähyminuuttia, kun taas esimerkiksi Tapparalle rangaistuksia on tuomittu 112 minuutin edestä.

2. Ässät

Ässien kurssi kääntyi seitsemän ottelun voittoputken jälkeen jyrkkään laskuun. Nyt porilaisilla on kasassa kolme peräkkäistä tappiota, kun tällä viikolla sekä Sport että KooKoo nappasivat pisteet Ässien kustannuksella. Varsinkin maalinteko on tökkinyt, sillä porilaiset ovat tehneet kolmessa edellisessä ottelussaan yhteensä vain kaksi maalia. Tilannetta ei helpota joukkueen ykkössentterin Jussi Makkosen loukkaantuminen. Ässät on ollut myös Liigan heikoin ylivoimalla. Joukkue on päässyt pelaamaan ylivoimalla 85 minuuttia ja onnistunut vain neljästi maalinteossa. Yhteen ylivoimaosumaan on kulunut peräti reilut 21 minuuttia. Jyrki Aholla ja kumppaneilla ei pitäisi tulla ainakaan tylsää maajoukkuetauolla.

1. Joe Finley, HIFK

Joe Finleyn viikko piti sisällään kaksi ottelua ja yhtä monta ulosajoa. Joel Kivirantaan kohdaistuneessa taklaus (linkki Ruutu -palveluun) oli monen epäonnisen sattuman summa. Finleyn taklaus ei ollut törkeä, mutta tuomaristolla ei ollut oikeastaan muuta vaihtoehtoa kuin ajaa amerikkalaispuolustaja ulos. Sen sijaan Pelicansia vastaan Finley saa syyttää ulosajosta vain itseään. Epäurheilijamaista käytöksestä annettu suihkukomennus oli täysin 29-vuotiaan puolustajan omaa hölmöilyä ja syyllinen löytyy vain peilistä. Loukkaantumissuman kourissa painiva HIFK ei tarvitsisi yhtään ylimääräisiä pelikieltoja. Mikäli Finley ei opi pitämään hermojaan paremmin kurissa, niin nämä ulosajot eivät olleet miehen kauden viimeiset.

Ruusut

5. Jakub Stepanek, Lukko

Jakub Stepanek osoitti heti ensimmäisessä ottelussaan oleva raudanluja ammattimies. Tshekkivahti torjui TPS:aa vastaan 38 kiekkoa ja auttoi joukkueensa 2-1 -voittoon. 30-vuotias Stepanek torjui läpi ottelun todella rauhallisesti eikä antanut yhtään irtokiekkoja. Lauantaina Stepanek torjui 41 laukausta, mutta torjunnat eivät siivittäneet päätöserässä koomaan vaipunutta Lukkoa voittoon. Raumalaiset ovat kärsineet alkukaudella epätasaisesta maalivahtipelistä, mutta pulma näyttäisi ratkenneen nyt. Enää muu joukkue pitää saada samalle tasolle Stepanekin kanssa.

4. Mika Pyörälä, Kärpät

Mika Pyörälä on ainoa syy, miksi Kärpät ei ole sarjataulukon jumbosijalla maajoukkuetauolle lähdettäessä. 35-vuotias laituri on tehnyt alkukaudella kahdeksan maalia, kun taas Kärppien toiseksi parhaalla maalintekijällä on kolme osumaa kasassa. Tällä viikolla Pyörälä laukoi Lappeenrannassa jatkoajalla voiton Kärpille ja tasoitti torstaina KooKoota vastaan kaksi sekuntia ennen loppua. Myös Niklas Hagman heräsi heti päästyään Pyörälän kanssa samaan ketjuun. Hagmanin kauden neljä ensimmäistä ottelua sujuivat kiikareilla, mutta kaksi peliä Pyörälän ketjussa tuotti kaksi täysosumaa.

3. Otto Koivula, Ilves

Otto Koivula on aloittanut taipaleensa Liigassa väkevästi ja nöyristelemättä, kun 16 ottelun jälkeen kasassa on pisteet 6+4. Viikon kolmessa ottelussa 18-vuotias laitahyökkääjä saalisti tehot 2+1. Koivula käyttää kokoaan hyväkseen ja omaa loistavan laukauksen, mikä tekee nuorukaisesta todellisen täsmäaseen ylivoimalle. Koivulan kauden kaikki osumat ovatkin syntyneet ylivoimalla. Nuorukainen johtaa Liigassa niin ylivoimien maalipörssiä kuin tulokkaiden pistepörssiäkin.

2 Olavi Vauhkonen, Sport

Kovin moni tuskin osasi arvata, että Olavi Vauhkonen on Liigan pistepörssin kuudennella sijalla maajoukkuetauolle lähdettäessä. Kookkaan hyökkääjän viime kausi meni pipariksi loukkaantumisen takia, mutta tällä kaudella kaukalossa on nähty kenties kaikkien aikojen parasta Vauhkosta. Laituri on saalistanut 17 ottelussa jo tehot 9+5, mikä on puolet miehen aiemmasta piste-ennätyksestä Liigassa. Vauhkonen viimeisteli Ässiä vastaan kauden ensimmäisen hattutempun ja viikon ottelut tuottivat yhteensä pisteet 3+2.

1. KalPa

KalPa lukeutuu syyskauden suurimpiin yllättäjiin ja joukkue lähtee maajoukkuetauolle sarjataulukon hopeasijalta. Tällä viikolla kuopiolaiset hakivat Lahdesta pisteet tyrmäävällä esityksellä, kun Pelicans kaatui maalein 5-0. Lauantaina savolaiset olivat kahden erän jälkeen tappiolla Lukolle lukemin 0-2, mutta hurjan päätöserän myötä pisteet jäivät Kuopioon maalein 4-2. KalPan kokoonpano ei ole Liigan nimekkäin, mutta joukkue pelaa suurella itseluottamuksella ja monet palaset ovat loksahtaneet paikoilleen heti alkukaudella. Sami Kapanen on tuonut apuvalmentajana uusia vivahteita joukkueen pelaamiseen ja KalPa pelaakin esimerkiksi paljon suoraviivaisemmin kuin aikaisemmilla kausilla. KalPalla on ohut materiaali eikä loukkaantumisiin ole juurikaan varaa, mutta mikäli kuopiolaiset välttyvät pahimmilta loukkaantumissumilta, niin joukkue voi olla yllättävänkin korkealla sarjataulukossa runkosarjan päätyttyä.

Liigassa vetäydytään nyt maajoukkuetauolle ja pelit jatkuvat 9.11. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilla tai Ruutu -palvelussa.

Kansikuva: All Over Press