Liigan avausviikonlopun risut ja ruusut: Pelicans, Kärpät ja Sport

Liiga polkaistiin viikonloppuna vauhdikkaasti käyntiin kahdella seitsemän ottelun kierroksella. Kaukaloissa nähtiin monia mielenkiintoisia kamppailuja, mutta yllätyksiltäkään ei vältytty. Listasimmekin avausviikonlopun risujen ja ruusujen osalta viiden kärjen.

Ruusut

5. Paluumuuttajat heti iskussa

Liigaan saatiin kuluvalle kaudelle monia mielenkiintoisia paluumuuttajia, joista moni oli heti avausvihellyksestä lähtien kovassa iskussa. Ilkka Heikkisestä, Lennart Petrellistä, Juhamatti Aaltosesta, Juha-Pekka Hytösestä, Niko Kapasesta ja kumppaneista tulee olemaan vielä paljon iloa kiekkokansalle, mikäli otteet jatkuvat lähellekään samanlaisina.

4. Ilveksen voitto Jyväskylässä

Ilves oli voittanut edellisen kerran Jyväskylässä marraskuussa 2006, ja heti perään nyt avauskierroksella lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen. Tässä välissä Ilves oli ehtinyt hävitä JYPiä vastaan vieraissa peräti 24 kertaa putkeen. Voitto tuli vieläpä todellisen taistelun jälkeen, kun tamperelaiset nousivat kahden maalin takaa voittoon.

3. Jukurit

Jukureiden historian ensimmäinen Liiga-ottelu Sportia vastaan meni ehkä vähän jännityksen piikkiin, mutta lauantainen voitto KalPasta oli vakuuttava. Mikkeliläiset olivat heti ottelun alusta lähtien kuskin paikalla ja nappasivat hallitun sekä jatkon kannalta erittäin tärkeän voiton jo toisessa ottelussaan. Pahimmat paineet ja jännitykset on saatu karisteltua nyt pois ja Jukurit voi jatkossa haastaa kärkijoukkueita ennakkoluulottomasti. Peukkua myös kahdelle loppuunmyydylle kotipelille peräkkäisinä iltoina.

2. Dominik Hrachovina & Tapparan hyökkäys

Tappara on Sportin lisäksi ainoana kuudessa pisteessä ja siitä käy kiittäminen Dominik Hrachovinaa sekä kirvesrintojen hyökkäyskalustoa. Hrachovinan tiedettiin haastavan Teemu Lassila kamppailuun ykkösvahdin tontista eikä tshekkiläinen olisi voinut kauttaan juuri paremmin aloittaakaan. Tapparan hyökkäyskaluston kärki on ennakkoon pienoinen kysymysmerkki, mutta Henrik Haapala kumppaneineen antoi kovan myrskyvaroituksen heti kärkeen. Viisi tamperelaisten pelaajaa saalisti vähintään kaksi pistettä ensimmäisissä otteluissa, ja ratkaisijoita näyttää löytyvän jälleen laajalla rintamalla.

1. Sport

Kaksi vierasottelua, kuusi pistettä ja vain yksi päästetty maali. Tomek Valtosen suojatit aloittivat syksyn väkevästi ja vaasalaiset pelasivat kaksi todella ehjää ottelua. Myös molemmat maalivahdit saivat erinomaisen tulikasteen kauteen, kun Rasmus Rinne torjui nollapelin ja Mika Järvinen päästi 36 laukauksesta vain yhden taakseen. Sport sai kauteen erinomaisen startin ja pääsee seuraavaksi yrittämään voittoputken jatkamista kahdessa kotiottelussa.

Risut

5. KalPan yleisömäärä

Liigan avausviikonloppuna nähtiin pääosin mainioita yleisömääriä ympäri Suomea, mutta Savossa kiekkobuumi ei ole ainakaan vielä kuumimmillaan. Karvan verran yli 2800 katsojaa on todella heikko yleisömäärä kauden avauspeliin perjantai-illalle eikä se lupaa kovin hyvää jatkoa ajatellen. Viime vuonna KalPan kauden avausta oli katsomassa reilut 3500 katsojaa, joten pudotus on melkoinen. Kuopilaisten viime kauden yleisökeskiarvo oli Liigan toiseksi pienin (3252), mutta toivotaan että Kuopiossakin kansa löytää jatkossa paremmin tiensä hallille.

4. Daniel Grillfors-Tommi Taimi

HIFK:n ykköspakkiparin avausviikonloppu ei mennyt aivan putkeen. Helsinkiläisten verkkoon tehtiin kahdessa ottelussa tasakentällisin neljä maalia, ja pakkipari Grillfors-Taimi oli näistä kolmen aikana jäällä. HIFK:lla on varsin ohut puolustuskalusto ja varsinkin kun Teemu Eronen on sivussa, niin nykyisen ykkösparin vastuu korostuu. Toki takana on vasta kaksi ottelua, mutta Grillforsilla ja Taimella on vain yksi suunta ja se on ylöspäin.

3. JYP

JYPin piti olla se joukkue, joka ei häikäise, mutta raapii tasaiseen tahtiin vähämaalisia voittoja. Ensimmäisestä kahdesta pelistä jyväskyläläisille jäi kuitenkin käteen vain yksi piste, kun sekä Ilves että HIFK kukistivat JYPin. Kahden maalin johdon sulaminen Ilvestä vastaan ei vakuuttanut, varsinkin kun tiedetään joukkueiden keskinäinen historia. Helsingissä JYP oli varsin aseeton ja numerot olisivat voineet olla suuremmatkin. Jyväskyläläiset pääsevät yrittämään avausvoiton metsästämistä seuraavaksi KalPan vieraana.

2. Kärpät

Myös Kärppien kausi alkoi kahdella vieraspelillä, mutta yksi saavutettu piste ei varmasti lämmitä Oulussa. Lauantainakin suora tappio oli lähellä, mutta Kai Suikkasen suojatit onnistuivat nousemaan väkisin tasoihin Hämeenlinnassa. Monen pelaajan on pystyttävä nostamaan tasoaan, vaikkakin ykkösvitja on toiminut Niklaus Olassonin ja Mika Pyörälän johdolla kelvollisesti. Seuraavassa pelissä vastaan asettuu HIFK, joten haaste on melkeinpä kovin mahdollinen.

1. Pelicans

Pelicansin lento ei käynnistynyt aivan odotetusti. Kahdesta ottelusta saldona on tylysti nolla pistettä ilman tehtyjä maaleja. Lahtelaisten verkkoon ei tosin tehty kuin kaksi maalia tasakentällisin, mutta niistä molemmat tehtiin Juhani Tyrväisen johtaman ykkösvitjan ollessa jäällä. Pelicans pääsee yrittämään ensi viikolla voittotilin avaamista kahden kotiottelun myötä, kun TPS sekä SaiPa vierailevat Lahdessa. Voittotilin on auettava, tai Pelicansin syksystä uhkaa tulla synkkä.

Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press