Liigan loppukiri alkaa – kovaa kamppailua paikasta auringossa

Liigan viimeinen neljännes käynnistyy tänään Ässien ja Kärppien kamppailulla. Loppukaudesta on tiedossa tiukkaa taistelua sekä pudotuspelipaikoista että henkilökohtaisesta kunniasta.

Kärpät kuittaa mitä todennäköisimmin runkosarjan voiton toista kertaa putkeen. Oululaisilla on seitsemän pisteen kaula hopeasijalla olevaan JYPiin, vaikka Lauri Marjamäen suojateilla on kaksi ottelua vähemmän pelattuna. Viime kaudella Kärpät keräsi runkosarjassa 130 pistettä, kun nyt on 45 ottelun jälkeen kasassa 88 pistettä, joten ihan viime kauden lukemiin ei taida oululaiset yltää.

Kärppien jälkeen tuleekin paljon tasaisempaan. Sijat 2-6 mahtuvat kuuden pisteen sisään, joten kotiedusta pudotuspeleihin tullaan taistelemaan aivan viimeisille kierroksille asti.

Tiukkaa kamppailua käydään myös viimeisistä suorista pudotuspelipaikoista. Blues onnistui voittoputken myötä kampeamaan itsensä kuudennelle sijalle. Espoolaisten niskaan hengittävät Tappara, Ässät ja SaiPa, jotka ovat kaikki neljän pisteen sisällä Bluesista. Neljänneltä sijalta (puolivälierien kotietu) on matkaa yhdeksänteen sijaan (Villi kortti-kierrokselle eikä kotietua edes siinä) vain kuusi pistettä. Pieniinkään tappioputkiin ei ole todellakaan varaa ja jokainen ottelu merkitsee paljon.

Myös viimeinen pudotuspelipaikka on vielä täysin auki. Tällä hetkellä kymmenentenä on Ilves, joka on tosin pelannut ottelun enemmän kuin viivan alapuolella oleva HPK. Piste-eroa on vain kaksi pistettä, joten hämeenlinnalaiset kiilaisivat voitolla Ilveksen ohi. Täysin selvillä vesillä ei ole vielä ailahteleva SaiPakaan. Keltamustilla on eroa Kerhoon vain kuusi pistettä, joten lappeenrantalaisilla on vielä kaikki auki loppukauden suhteen.

Jyväskyläläiset vahvoilla henkilökohtaisissa tilastoissa

Pistepörssin voittoa ei napata tällä kaudella hurjilla lukemilla vaan pörssin kärki on pelannut noin piste per peli -keskiarvolla. Piikkipaikkaa pitää hallussaan tehokkaan tammikuun myötä JYPin Eric Perrin, jolla on kasassa yhteensä 45 pistettä. Kolmen pisteen päässä kakkosena on joukkuekaveri Jani Tuppurainen. 40 pisteen rajan ovat tässä vaiheessa kautta rikkoneet myös HPK:n Jesse Saarinen, Bluesin Kim Hirschovits ja Lukon Ville Vahalahti.

Puolustajien pistepörssiä johtaa Tapparan Teemu Aalto. Kokenut puolustaja on rikkonut 25 tehopisteen rajan SM-liigassa nyt yhdeksän kertaa. 36-vuotiaalla pakilla on tältä kaudelta kasassa 27 pistettä. Aallon kanssa tasapisteissä on ehkä hieman yllättäen Lauri Taipalus. Mainiota kautta pelaava HIFK:n puolustaja rikkoi aiemman piste-ennätyksensä joulukuussa. Kaksikon takana tulevat tasapisteissä Lukon Mikko Kousa, HPK:n Craig Schira ja JYPin Mikko Luoma, joilla on kaikilla kasassa 25 pistettä.

Maalipörssin voitosta tullaan käymään tiukka taistelu. Viimeiselle neljännekselle lähdettäessä ykkösenä on Ässien Eero Elo, joka on ampunut 39 ottelussa peräti 20 maalia. Elo on kuitenkin vielä ainakin hetken sivussa yläraajavamman takia, mutta palaa taistelemaan maalipörssin voitosta vielä helmikuun aikana. Elon kanssa samassa maalimäärässä on kuuden vuoden tauon jälkeen 20 maalin rajan rikkonut JYPin Tuomas Pihlman. Pihlman on tosin pelannut kahdeksan ottelua Eloa enemmän. Kolmantena on viime kauden maalipörssin voittoa puolustava Olli Palola, jolla on kasassa 18 täysosumaa.

Jäähypörssin ”voitossa” on vahvimmin kiinni Sportin amerikkalaisvahvistus Mike Brennan, jota on rangaistu jäähyjen muodossa 109 minuutin verran.  Kovaotteinen puolustaja otti puolet jäähyistään jo syyskuussa. Jäähypörssin voitto näyttikin jo karkaavan muualle, kunnes Brennan otti tammikuun lopussa Ilvestä vastaan ensimmäisen erän aikana 39 jäähyminuuttia kiilaten samalla jäähypörssin kärkeen. Brennanin pahin haastaja on ryminällä liigakaukaloihin tullut Otso Rantakari. Bluesin tulokaspuolustaja on napsinut jäähyjä tasaisesti läpi kauden – yhteensä 91 minuutin verran. Kolmantena on liigaurallaan 855 jäähyminuuttia kerännyt Ilkka Pikkarainen. Tällä kaudella Pikkaraista on rangaistu 89 jäähyminuutilla.

Vastaavasti eniten otteluita ilman ainoatakaan jäähyminuuttia ovat pelanneet JYPin Juuso Ikonen ja Ässien Jarno Kärki, joilla on molemmilla pelattuna 42 kamppailua.

Maalivahtien tilastoja dominoi Ässien Juuso Riksman, jolla on sekä paras torjuntaprosentti että pienin päästettyjen maalien keskiarvo. Molempien tilastojen viiden kärjessä ovat myös Bluesin Eetu Laurikainen, Kärppien Tomi Karhunen ja Tapparan Juha Metsola. Metsola on nollapeleissä omilla luvuillaan, sillä 25-vuotias tamperelainen on nollannut vastustajat peräti seitsemän kertaa. Kakkosena olevilla on kasassa neljä nollapeliä.