Liiga-siirrot: Kärpät ei ole edes yrittänyt paikata lähtijöitään

Faneille.comin Liiga-siirrot-juttusarjassa tarkastellaan Liiga-joukkueiden nykyistä pelaajatilannetta. Millaisia hankintoja joukkueet ovat tehneet, ja millaisia hankintoja pitäisi vielä tehdä? Näihin kysymyksiin saadaan vastaukset juttusarjan aikana, ja kahdeksannessa osiossa tarkastellaan Kärppien tilannetta.

Voit lukea juttusarjan aiemmat artikkelit täältä.

Lähtijät:

Hallitsevan Suomen mestarin riveissä pelasi viime kaudella monia huippuyksilöitä, joiden tiedettiin jättävän Liiga-jäät kauden jälkeen. Rajut menetykset eivät tulleet yllätyksenä Kärpille, mutta se ei poista ongelmaa: oululaisten on lähes mahdoton löytää yhtä kovia seppiä tilalle.

Kärpiltä lähti muun muassa koko ykköskenttä, jossa pelasivat Charles Bertrand, Mikael Ruohomaa ja Julius Junttila. Kolmikko latoi viime kaudella yhteensä huimat 152 tehopistettä. Hyökkäyksestä poistui myös Saku Mäenalanen, joka teki runkosarjassa 46 tehopistettä ja edusti Leijonia kevään MM-kisoissa. HPK:sta lainalla ollut Kristian Vesalainen jätti niin ikään seuran.

Puolustuksesta lähti puolestaan 39 tehopistettä takonut Miika Koivisto, joka oli Miro Heiskasen ohella koko sarjan parhaimpia puolustajia. Näin ollen Kärpät menetti viime kauden joukkueestaan neljä tehokkainta pelaajaansa sekä tehokkaimman puolustajansa.

Huonomminkin olisi voinut käydä: huippukaudet pelanneet Ville Leskinen ja Jani Hakanpää jäivät Ouluun, mitä voidaan pitää suurena voittona. Nuori tähti Rasmus Kupari solmi NHL-sopimuksen, mutta hän pelaa vielä ensi kauden Suomessa, mikä on myös enemmän kuin mieluinen uutinen oululaisille.

Lähteneet: Julius Junttila, Charles Bertrand, Mikael Ruohomaa, Miika Koivisto, Tuomas Vartiainen, Saku Mäenalanen, Taneli Siikaluoma ja Juha Koivisto.

Hankinnat:

Kovien lähtijöiden myötä Kärpille avautui iso määrä rahaa, ja Suomen mestaruus toi myös mukavan siivun pankkitilille. Tästä huolimatta Kärpät on ollut yllättävän rauhallisena siirtomarkkinoilla. Sen kovimmat hankinnat ovat Mika Pyörälä ja Atte Ohtamaa, jotka ovat omissa rooleissaan Liigan parhaimpia pelaajia. Molempiin uppoaa myös sievoinen summa kahisevaa.

Tähän ovatkin jääneet oululaisten suuret hankinnat. Suhteellisen isoina panostuksina voidaan pitää Jasper Lindstenin, Michal Kristofin ja Aleksi Heponiemen hankintoja. Jokaiselle heistä on luvassa isompaa roolia, mutta yksikään heistä ei kuulu Kärppien palkkakuninkaisiin. Lindsten on jo osoittanut tasonsa Liigassa, ja hän voi jokseenkin korvata Mäenalasen jättämän aukon. Heponiemi-Kristof-kaksikon taso on kuitenkin mysteeri, mutta molemmilla on potentiaalia nousta oululaisten kärkipelaajien joukkoon.

Kristof on pelannut aiemmin Suomessa Mestis-jäillä, milloin hänellä oli puutteita fysiikassaan ja monipuolisuudessaan. Viime kaudella hän viiletti Slovakian pääsarjassa, jossa hän iski 52 ottelussa 57 tehopistettä. Hän myös edusti Slovakiaa niin olympialaisissa kuin MM-kisoissakin. Heponiemi ei ole puolestaan koskaan pelannut miesten kiekkoa, sillä hän on viilettänyt kaksi viime kautta juniorisarja WHL:ssä. Heponiemen teot ovat olleet kuitenkin poikkeuksellisen kovia, sillä viime kaudella 19-vuotias taituri iski 57 ottelussa käsittämättömät 118 tehopistettä.

Uudet pelaajat: Mika Pyörälä, Atte Ohtamaa, Jasper Lindsten, Michal Kristof, Aleksi Heponiemi ja Tino Metsävainio.

Mitä tarvitaan?

On selvää, että Kärpät ei ole pystynyt korvaamaan menetyksiään, mutta ei heidän pitänytkään pystyä. Kärppien täytyy kasvattaa itselleen uudet ”junttilat” ja ”ruohomaat”. Oulussa luotetaan siihen, että Kristof, Heponiemi, Kupari, Lindsten ja Leskinen ottavat kehitysaskeleita ja täyttävät aukot.

Kärpät taistelee kuitenkin vain ja ainoastaan mestaruudesta, joten lisähankintoja tarvitaan kauden edetessä. Ennen kautta tuskin tulee uusia ukkoja sisään. Kauden aikana tarvetta voisi olla hyökkäyksessä, sillä Kärppien alakerta on jo julmetun laadukas. Hyökkäyksessä tarve on nimenomaan kärkikentissä, jossa ei ole liikaa varmoja onnistujia. Etenkin sentteriosastolle pitäisi löytää yksi huippulaadukas nimi, sillä lähtökohtaisesti Kärppien keskikaistaa miehittävät Niklas Lasu, Kristof, Kupari ja Miska Humaloja. Keskustaan voidaan heittää myös Mika Pyörälä ja Jasse Ikonen.

Tämän hetken vapaista huippusenttereistä Kärppiä voisi kiinnostaa esimerkiksi Teemu Ramstedt, joka on edelleen parhaimmillaan huipputason ase Liigaan. Kärpät seurannee kuitenkin syksyn NHL-leirejä, ja sieltä vapautuvia pelaajia. Katseissa olisi varmasti Jussi Jokinen, mutta hän suuntaa mitä todennäköisimmin joko Sveitsiin tai Ruotsiin.

Kansikuva: All Over Press