Kausitodistus: Lukko – Edes huippukokki ei osaisi tehdä näin hyvää pannukakkua

Ruutu LogoKotimainen kiekkokausi huipentuu nyt. Voit seurata kaikki ottelut Kanada-maljan nostoon asti Ruutu+ -palvelusta.

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – Katso loppukausi ilmaiseksi!

Lukko on menestynyt viime vuosina kohtalaisen hyvin, vaikka palkintokaappi on täydentynyt 2010-luvulla vain kahdella pronssimitalilla. Tästä kaudesta muodostui raumalaisille kuitenkin melkoinen painajainen, joka halutaan unohtaa nopeasti.

Maalivahdit

Lukon maalivahtiosasto meni tälle kaudelle täysin uusiksi, kun sekä Ryan Zapolski että Rasmus Rinne vaihtoivat maisemaa kesällä. Tilalle tuli Bluesia kannatellut Kaapo Kähkönen sekä Lukon organisaatiossa jo kaksi vuotta kiekkoillut Antti Karjalainen. Joukkueen heikko syksy kasasi kuitenkin seurajohdon paineita ja Raumalla vahvistettiin maalivahtiosastoa Jakub Stepanekilla. Tshekkiläinen tasasi hieman pahinta syöksykierrettä, mutta todelliseksi sateentekijäksi hänestäkään ei ollut. Vaikka lähtökohdat olivat haastavat, niin Stepanek torjui 20 pelaamastaan ottelusta vain neljä varsinaisen peliajan voittoa. Kevään lähestyessä Kaapo Kähkönen kantoikin ykköstorjujan viittaa ja pelasi pääosin mainiosti.

Puolustus

Lukko kamppaili läpi kauden varsin tiiviillä puolustusnipulla, vaikka runkopelaajiin kuuluvat Janne Niskala ja erityisesti Simo-Pekka Riikola kärsivätkin loukkaantumisista. Yhteensä vain kymmenen puolustajaa puki Lukon paidan ylleen päättyneellä kaudella. Lukon puolustus oli varsin ulapalla erityisesti syksyllä ja seurajohto reagoi tähän hankkimalla lokakuun lopussa joukkueen takalinjoille Keaton Ellerbyn. Kanadalainen hoitikin oman ruutunsa moitteettomasti. Raumalaisten puolustuksessa oli monia potentiaalisia pistemiehiä, mutta Jesse Virtanen otti kiekollisen johtajan roolin harteilleen. 25-vuotias puolustaja takoi uransa parhaat pisteet, kun 58 ottelussa syntyi tehot 9+30. Tällä irtosi myös Liigan puolustajien pistepörssin voitto. Vastaavasti Rony Ahonen, Steven Seigo sekä Atte Mäkinen eivät olleet varsinaisesti pettymyksiä, mutta kolmikolla olisi ollut potentiaalia huomattavasti nähtyä parempaakin.

Lukon ilonaiheet olivat kauden aikana vähissä. Kuva: AOP

Hyökkäys

Ville Vahalahti oli jälleen Lukon hyökkäyspelin sielu ja rikkoi kahdeksatta kertaa urallaan 40 pisteen rajan Liigassa. Näistä kausista peräti viisi on ollut edellisen kuuden vuoden aikana, joten 39-vuotias laituri ei ole osoittanut mitään hyytymisen merkkejä. Aleksi Saarela oli lopulta joukkueen paras maalintekijä, vaikka nuorukainen viimeisteli kauden 14 ensimmäisessä ottelussa vain kaksi täysosumaa. Välillä kokoonpanon ulkopuolellekin joutunut nuorukainen iski lopulta 15 täysosumaa. Määrä oli pienoinen pettymys, sillä monet povasivat edellisellä kaudella 20 maalia Ässille takoneesta Saarelasta jopa maalipörssin voittajaa. Lisäksi Lauri Tukosen loukkaantuminen oli paha takaisku raumalaisille. Kärkiketjuihin povattu laituri pelasi lopulta vain 16 ottelua.

Todelliset yllättäjät olivat Lukon hyökkäyksessä vähissä, vaan hyökkäyskaluston sesonki meni pääosin hieman alakanttiin. Positiivisena yllättäjänä voi tosin mainita Valentin Claireaux’n, jonka debyyttikausi oli mainio. Kaksi edellistä kautta Mestiksessä kiekkoillut ranskalaisen saalisti 53 ottelussa tehot 6+14. Yksi ajanjakso raumalaisten hyökkäyksessä tuli myös päätökseen, kun neljä kautta joukkueen kärkihyökkääjänä toiminut Aaron Gagnon siirtyi tammikuussa sveitsiläiseen Berniin.

Kokonaisuus

Lukon kausi sai synkän startin, kun ensimmäisestä 20 ottelusta irtosi vain kaksi varsinaisen peliajan voittoa. Raumalla alkanut uusi Juha Vuoren alkama ajanjakso saikin nopean päätöksen, kun kahdeksana edellisenä kautena joukkueen apuvalmentajana toiminut Vuori sai potkut. Tilalle tullut Kari Heikkilä sai hieman parannettua Lukon kurssia ja raumalaiset nousivat kamppailemaan jopa paikasta pudotuspeleihin. Runkosarjan heikko loppu kuitenkin vesitti Lukon haaveet pudotuspeleistä. Näin ollen raumalaisten kausi päättyi ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen jo runkosarjaan.

Arvosana: 5

Lukon kausi oli melkoinen farssi. Raumalaisten pelaajabudjetilla jääminen runkosarjaan on lähes katastrofi. Seurajohto teki pieniä korjausliikkeitä sesongin aikana, mitkä nostavat arvosanaa hylätystä.

Tulevaisuus

Päättynyt sesonki halutaan varmasti unohtaa Raumalla nopeasti. Lukon ensi kauden päävalmentaja on vielä auki, mutta Kuopiosta lähtevä Pekka Virta on pyörinyt paljon huhuissa. Lukolla on jatkosopimukset muun muassa Vahalahden, Niskalan ja Toni Koiviston kanssa, jotka muodostavat kokemuksellaan ensi kauden ytimen. Tästä huolimatta joukkueen vaihtuvuus tullee olemaan varsin suurta, varsinkin kärkiketjujen osalta. Esimerkiksi Jesse Virtasen sopimus päättyi tähän kauteen. Uudistuminen ei kuitenkaan ole varmaan missään nimessä huono vaihtoehto tämän kauden jälkeen.

Kausitodistukset 2016-17:

Maistuisiko matka lätkän MM-kisoihin Pariisiin? Neljä paikkaa jaossa, osallistu tästä.

Kansikuva:  AOP