Draft alert: Suomalaisten loppukiri varaustilaisuuteen alkamassa

Tänä keväänä on käytännössä enää kolme näytön paikkaa ennen kesäkuun varaustilaisuutta. Pohjois-Amerikassa pelaavat pelaajat pääsevät näyttämään taitojaan juniorisarjojen pudotuspeleissä. Osa pääsee antamaan näyttöjä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Lopulta kesän kynnyksellä Combine testitapahtuma erottaa jyvät akanoista. Tässä vaiheessa kevättä eri varauslistat alkavat muistuttaa jo isolta osin lopullista tilannetta. Näytön paikat ovat loppumassa ja kausi paketissa. Nyt on hyvä katsoa mistä tilanteesta lähdetään loppurutistukseen ennen draftia.

Aseman sementoitumista ja putoamisia

Vankimmin paikkansa ensimmäisen kierroksen kärkipaikoilla on hieman yllättäen sementoinut Ilveslähtöinen Juuso Välimäki. ISS:n uusimmalla listalla nuori puolustaja on sijalla 11. Tämän sijan arvostetulla listalla Välimäki on pitänyt koko kevään. Toinen viidentoista kärkeen tasaisesti sijoittunut on Blues-kasvatti Eeli Tolvanen. Maalintekijä lahjakkuus on hieman valahtanut taistelussa kärkikymmeniköstä, mutta sijoitus viidentoista parhaan joukkoon näyttää varmistuvan. Molemmat pelaavat Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa ja NHL:n oma Central scouting arvostaa nuoret Pohjois-Amerikassa pelaavien kärkikymmenikköön.

Huolestuttavin tilanne on JYP:in Urho Vaakanaisella. Joensuulaislähtöinen pakkijärkäle on valahtanut ISS:n uusimmalla listalla 31. kärjen ulkopuolelle. Koko kevään kahdenkymmenen paikkeilla keikkunut Vaakanainen on nyt aidosti vaarassa pudota jopa ensimmäiseltä kierrokselta. Alle 18-vuotiaiden MM-kisat saattavat kuitenkin muuttaa tilanteen vielä positiiviseksi. Vaakanainen on ikäluokkansa kärkipakkeja Euroopassa ja MM-kisat ovat hyvä mahdollisuus nostaa profiilia ennen varaustilaisuutta.

Isot kysymysmerkit

Ensimmäisen kierroksen listojen häntäpäässä pitkään keikkuneet Kristian Vesalainen ja Henri Jokiharju ovat todella rajatapauksia. Molemmat pelaajat ovat pitäneet tasaisesti asemat kolmenkymmenen joukossa, mutta sijoitukset ovat niin häntäpäässä, ettei ole millään varmaa, että suomalaiset huudettaisiin ensimmäisellä kierroksella. Molemmilla on kuitenkin vielä mahdollisuus nostaa osakkeitaan MM-kisoissa. Jokiharjun kisamatka on kuitenkin vielä epävarma, sillä seurajoukkue Portland Winterhawks jatkaa CHL:n playoffeissa ja saattaa mennä pitkälle.

Viimeinen ensimmäiselle kierrokselle rankattu pelaaja on maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen. HPK:n maalivahti on rankattu maalivahtien kärkeen ja jos jokin organisaatio tarvitsee maalivahtia, saattaa Luukkonen lähteä korkeallakin. MM-kisat ovat loistava paikka nuorelle maalivahdille nousta varmaksi ensimmäisen kierroksen varaukseksi. Suomelle tulee kisoihin jälleen hyvä joukkue, joka kamppailee mitaleista. Tämän joukkueen takana on hyvän maalivahdin helppo onnistua.

Kun varaustilaisuuteen on aikaa enää alle kolme kuukautta, alkaa näkymä olla varsin selkeä. Kaksi varmaa ja muutama jotka kamppailevat paikasta ensimmäisellä kierroksella. Pitkästä aikaa maalivahti taistelee ensimmäisen kierroksen paikasta, samoin kuin useampi lahjakas puolustaja. Huhtikuun jälkeen on jäljellä enää testitapahtuma Combine. Siellä muutokset ovat kosmeettisia. Huhtikuun listaus kertoo siis todella paljon siitä millainen varaustilaisuus on tulossa tänä vuonna.

Kansikuva: AOP