Liigan pudotuspelit alkavat – Lomarengas-kierros osa 1

HIFK pelaa kapteenilleen (All Over Press)

HIFK pelaa kapteenilleen (All Over Press)

Hienon runkosarjan jälkeen Liiga huipentuu pudotuspeleihin. HPK nousi lopulta uskomattoman kirinsä ansiosta mukaan playoffeihin ja koko kauden playoff-paikassa kiinni ollut Ilves sysättiin kesälomalle viimeisellä kierroksella. Urheilu on joskus raakaa, mutta niin kaunista. Jälkimmäisestä saatiin osoitus Sami Kapasen viimeisessä ottelussa, kun Samin poika Kasperi maalasi urheilujumalien suotuisassa valossa ajassa 24.24. Hieno ja unohtumaton lopetus yhdelle mahtavalle kiekkouralle, chapeau #24.

Kärpät, Tappara, Lukko, SaiPa, JYP ja Blues jatkavat runkosarjasta suoraan puolivälieriin. Ne starttaavat viikon päästä. Ensiksi alta pois villikortti-kierros tai siis nykyiseltä nimeltään Lomarengas-kierros. Pudotuspelien avausottelut heti tänään lauantaina klo 17.00.

Jokerit-HPK 1.90 – 4.00 – 3.35

Jere Karalahti on todellinen pelote ylivoimalla (All Over Press)

Jere Karalahti on todellinen pelote ylivoimalla (All Over Press)

Jokerit taisteli loppuun asti suorasta paikasta puolivälieriin. Lopulta joukkueen taistelu johti kurittomaan jäähyilyyn Kärppiä vastaan ja oululaiset marssivat runkosarjassa uuteen piste-ennätykseen. HPK aloitti omat pudotuspelinsä jo olympiatauon jälkeen. Kahdeksan ottelun voittoputki joukkueelta, joka oli tuomittu jo varmaksi kesälomalaiseksi runkosarjan päätyttyä, on uskomaton suoritus. Joukkue pelasi jokaisen ottelunsa selkä seinää vastaan, mutta se ei näkynyt joukkueen otteissa ainakaan mitenkään huonolla tavalla.

Purkautuiko kerhon lataus kun pudotuspelipaikka varmistui?

Lataus oli viritetty huippuunsa ratkaisevaan HIFK-otteluun. Ritari Areena oli tupaten täysi ja yleisö eli täysillä mukana. HIFK oli kerhon käsittelyssä täysin vastaantulija, kun hämeenlinnalaiset hoitivat oman osuutensa voittamalla 3-1. Lopulta tiedot Tampereelta kertoivat Lukon marssivan voittoon ja yleisö repesi täyteen kiimaan. Miten tämän uskomattoman tavoitteen saavuttaminen vaikuttaa hämeenlinnalaisiin? Onko nälkä tyydytetty? Pystyykö joukkue jatkamaan samalla latauksella? On mahdotonta nähdä vastausta tuohon, mutta joukkueella on selkeä ylilyöntiasema vastustajaansa Jokereihin nähden. On paljon helpompaa jatkaa siitä mihin jäi, kuin aloittaa tyhjältä pöydältä ja luoda pudotuspelitunnelma hieman ailahtelevien peliesitysten jälkeen.

Ennakkoasetelmat ottelupariin

Jokerit nauttii huikeasta materiaaliedusta vastustajaansa nähden. Ratkaiseva kaksinkamppailu nähdään kuitenkin maalinsuussa. Leland Irving ei ole ollut parhaimmillaan pudotuspelien alla, kun taas HPK:n maalilla Juuse Saros on pelannut vakuuttavasti. HPK:n tiivis ja uhrautuva puolustuspelaaminen on auttanut Sarosta marssimaan voitosta voittoon. Erikoistilanteet nousevat tärkeään asemaan tasaisissa väännöissä ja eritoten pudotuspeleissä. Jokereiden ylivoima on tappava. Teuvo Teräväinen toimii kapellimestarina ja Nagylta sekä Karalahdelta ei tulivoimaa puutu. HPK:n erikoistilannepelaaminen oli runkosarjassa heikkoa. Joukkueesta ei löydykään selkeää ratkaisuviisikkoa, vaan ratkaisijoita löytyy laajalta rintamalta. Teemu Rautiainen on osunut viimeisessä viidessä ottelussa ja on liekeissä. Jokereiden maalinedustalla ei ole tilaa, siitä pitävät huolen Karalahti sekä Ossi Väänänen. HIFK:ta vastaan irtokiekot pomppivat kerhon lapaan, samaa tuskin nähdään tänään.

Jos kyseessä olisi normaali seitsemän ottelun sarja, jatkaisivat Jokerit seuraavalle kierrokselle. Kolmen ottelun sarjassa on HPK:lla todellinen mahdollisuus yllättää ja uskon että joukkue jatkaa samalla liekillä vielä seuraavalle kierrokselle.

Pelicans-HIFK 2.20 – 4.05 – 2.65

HIFK:n kausi on ollut sekava. Joukkue kasattiin suuret tavoitteet mielessä isolla rahalla. Raimo Summasen piti johtaa joukkue runkosarjan kärkikamppailuun. Runkosarja ei sujunut odotusten mukaan ja lopulta Summanen sai lähteä. Itseasiassa HIFK:n ovet heiluivat läpi kauden. Harri Rindell onkin saanut joukkueen rauhoitettua ja tulos näkyy saavutettuna pudotuspelipaikkana. Pelicans on saanut tehdä melko rauhassa omaa työtään Aravirran johdolla. Ainoa menetys oli marraskuussa Radek Smolanekin odotettu lähtö. Lahtelaisten selkeä tavoite oli pudotuspelipaikassa ja se saavutettiin.

Ennakkoasetelmat ottelupariin

HIFK voitti kaikki kauden kohtaamiset. Pudotuspelisarjaa tarkastellessa nousee pakosti muutama asia esiin; maalivahtipeli, erikoistilanteet ja henkinen kantti sekä kokemus. Maalilla nähdään kaksi aika tasaista veijaria. Helsinkiläisten Ville Husso on tottunut seisomaan päällään ja kokemusta löytyy tiukoista paikoista nuorista ja tällä kaudella HIFK:sta. Pelicansin Jere Myllyniemellä ei ole hirveästi kokemusta pudotuspeleistä ja tilastojen valossa lahtelaisten maalivahtipeli on sujunut hieman heikommin. HIFK:n ylivoima on hitusen parempaa, mutta Pelicansin alivoima oli runkosarjassa koko Liigan heikointa. Erikoistilanteista siis selkeä etu punaisille. Tähtipelaajista Corey Elkins on ollut joukkueiden kohtaamisissa hyvässä vireessä tehoilla 2+5.

Henkinen kantti ja kokemus nousee kuitenkin mielestäni ratkaisevaksi. Jos HIFK pelaa kuin Ville Peltosen viimeisessä runkosarjan kotiottelussa, on tuo juna todella vaikea pysäyttää. Jos taas se intensiteetti tippuu edes hetkeksi ja joukkue sortuu samoihin kiekonmenetyksiin ja harhasyöttöihin niin kuin liian monesti tällä kaudella, on Lahden pussinokilla paikka iskeä. Lahtelaisten onneksi joukkue pystyi pitämään kotiedun, sillä punaiset tulevat olemaan kotiluolassaan todella agressiivisia.

HIFK pelaa kapteenilleen, on agressiivinen ja samalla fiksu. Harri Rindell on saanut luotua joukkueen peliin juuri oikeaa pelirohkeutta. HIFK jatkoon.