Liiga-ennakko 2018-19: KooKoo taistelee ”Mestis-mestaruudesta”

Jokereiden mestaruudelle superkerroin – tartu tarjoukseen tästä

KooKoo lähtee neljänteen Liiga-kauteensa tavoitellen ensimmäistä pudotuspelipaikkaansa sitten Mestis-vuosien. Joukkueen viime kausi oli ongelmia täynnä, eikä tulevakaan kausi tule olemaan helppo. Kuten muillakin viime vuosien nousijoilla, on KooKoollakin hyvin ohuet mahdollisuudet menestymiseen ja pudotuspelipaikan saavuttamiseen. Ensimmäinen tavoite on lyödä Jukurit ja Sport.

Viime kausi

KooKoo sai viime kauteen mukavan startin, kun se voitti kaksi ensimmäistä otteluaan maalierolla 11-3. Hyvän startin olisi voinut odottaa siivittävän joukkueen vahvaan alkukauteen, mutta todellisuus iski pian päin naamaa, ja kouvolalaiset ajautuivat sarjan häntäpäähän. Vaikka seuran syksyyn mahtui hyviäkin pätkiä, oli syyskauden kokonaisarvosana huono. Etenkin joulukuussa koettu tappioputki heikensi seuran asemia, kun KooKoo hävisi seitsemän ottelua putkeen saalistaen tänä aikana vain yhden sarjapisteen.

Kevätkausi oli puolestaan vielä haastavampi, ja etenkin runkosarjan loppu sujui tappioiden merkeissä. Mustaoranssit hävisivät runkosarjan 11 viimeistä otteluaan varsinaisella peliajalla. Tästä huolimatta KooKoo jätti taakseen Vaasan Sportin ollen loppusijoituksissa 14:s.

KooKoon kauteen mahtui kuitenkin hyviäkin asioita: joukkueesta löytyi muun muassa vahvoja yksilöitä Jake Newtonin, Michael Keräsen, Patrick Bjorkstrandin ja Malte Strömwallin johdolla. Kärkipelaajat kuitenkin lähtivät ennen kauden loppua, kun kouvolalaisten menestysmahdollisuudet olivat menneet.

Joukkueen kauden suurin ongelma oli loukkaantumiskierre. Kapealla materiaalilla operoinut joukkue ei pystynyt pelaamaan laadukkaasti varamiehillään, ja se vei joukkueelta monta pistettä.

Siirrot

Lue Faneille.comin Liiga-siirrot-juttusarjan artikkeli KooKoosta täältä.

Ulos:

 • Eero Savilahti (Ilves)
 • Jyri Niemi (Sport)
 • Ville Vainikainen (Ketterä)
 • Veeti Vainio (SaiPa)
 • Robin Jacobsson (Graz 99ers)
 • Siim Liivik (Klagenfurter)
 • Henrik Koivisto (HIFK)
 • Toni Hyvärinen (KalPa)

Sisään:

 • Erik Karlsson (Timrå IK)
  Toni Suuronen (Lukko)
  Kimi Koivisto (Pelicans)
  Martin Berger (TPS)
  Kalle Valtola (TUTO)
  Juha-Pekka Haataja (HIFK)
  Alexander Bonsaksen (Iserlohn Roosters)
  Kasperi Ojantakanen (Univ. of Connecticut)
  Ed Wittchow (Springfield Thunderbirds)
  Brendan O’Donnell (Kunlun Red Star)

Maalivahdit ja puolustus

KooKoon alakerrassa on tällä kertaa leveyttä aiempaa enemmän, ja sen pitäisi kestää myös kolhuja. Vaikka leveyttä tuntuu olevan, on laadun määrä vielä kysymysmerkki.

Maalilla jatkavat Samu Perhonen ja Juha Järvenpää. Molemmilta löytyy kokemusta, ja molemmat ovat kelpo tason Liiga-veskareita, mutta onko kummastakaan ottamaan seuraavaa steppiä urallaan? KooKoon menestysmahdollisuuksien kannalta se olisi välttämätöntä, sillä seura pystyy loistamaan vain ja ainoastaan laadukkaan maalivahti- ja puolustuspelin turvin. Tässä vaiheessa tärkeintä on, että kummallakin on potentiaalia.

Pakistossa pelipaikasta taistelee peräti 11 puolustajaa. Yksikään heistä ei ole kuitenkaan lähtökohtaisesti huipputason pakki. Viime kaudella joukkueen takalinjoja johti Jake Newton, ja hänen menetyksensä tuntuu isosti, sillä jenkkipakin saappaita on lähes mahdoton täyttää. KooKoolla ei ole yhtäkään puolustajaa, joka olisi lähtökohtaisesti alakerran johtava liideri, mikä aiheuttaa omat ongelmansa. Katseet kääntyvät ainakin toista kauttaan Kouvolassa aloittavaan Emil Kristenseniin, jolta löytyy kiekollista taitoa. Mutta onko tanskalainen vielä valmis tekemään tulosta läpi kauden?

Kristensenin ohella tulosta odotellaan tulokaspelaaja Kalle Valtolalta, joka iski viime kaudella Mestiksessä 50 ottelussa huimat 46 tehopistettä. Hän ei ole vielä kokonaisvaltaisesti valmis paketti, mutta taitavasta puolustajasta voi olla paljon iloa ylivoimapelissä. Mikäli Kristensen tai Valtola eivät ole valmiita ottamaan kiekollista johtoroolia, on KooKoo ongelmissa.

Kiekollista potentiaalia löytyy myös Martin Bergeriltä ja Arttu Pelliltä, mutta tämän kaksikon nousu kärkipelaajien joukkoon on vielä epätodennäköistä.

Joukkueen alakerrasta löytyy kuitenkin kiitettävästi oman pään taitajia: uudet hankinnat Alexander Bonsaksen ja Ed Wittchow ovat varmasti varmoja puolustuspään pelaajia, ja Bonsaksen tuo alakertaan myös tärkeää kokemusta. Nuoremmista pelaajista hyvää kautta voidaan povata Miro Keskitalolle ja Santeri Salmelalle, joista on taatusti hyötyä omassa päässä.

Kokonaisuudessaan KooKoon alakerta on mahdollisuuksia täynnä, mutta uhkakuvat ovat erittäin isot.

Hyökkäys

Mustaoranssien hyökkäyksen kärkiosastolla on sen sijaan jonkin verran laatua. Ainakin laituriosastolla. HIFK:sta tullut Juha-Pekka Haataja sekä KooKoossa jatkava Malte Strömwall ovat parhaimmillaan 40 tehopisteen rajapyykin ylittäviä pelaajia. Laitureista kelpo tulokseen pystyvät myös Anrei Hakulinen, Toni Kähkönen ja Tomi Leivo. Jokaisella heistä on taidot takoa runkosarjassa 30 tehopistettä tai jopa enemmän.

Juha-Pekka Haatajan harteille on ladottu isot odotukset. Kuva: AOP

Ulkomaalaishankinnat Erik Karlsson ja Brendan O’Donnell pystyvät pelaamaan sekä laidassa että keskellä. Kumpikin heistä saa alussa ison roolin, mutta kaksikon näytöt kovista sarjoista ovat ohkaiset. Karlsson on entinen lupaus, jolta löytyy myös NHL-varaus, mutta miehen ammattilaisura ei ole ollut ruusuilla tanssimista. Viime kauden hän vietti Ruotsin Allsvenskanissa, joten pärjääminen Liigassa ei ole selviö. O’Donnell vietti puolestaan viime kauden KHL:ssä Kunlun Red Starissa sekä KHL:n farmisarjassa VHL:ssä. Miehen taso ei riittänyt KHL:ään, mutta häneltä löytyy väkevät näytöt Pohjois-Amerikasta farmin farmista, ECHL:stä, jossa hän on iskenyt parhaalla kaudellaan 61 ottelussa 80 tehopistettä. Molemmilla ulkomaalaishankinnoilla on aineksia olla johtavassa roolissa Kouvolassa, mutta floppiriskikin on olemassa.

Senttereistä varmin suoriutuja lienee 22-vuotias Miikka Pitkänen, jolla on allaan läpimurtokausi. Viime kaudella mies iski 58 ottelussa 33 tehopistettä ja esitti hyviä otteita läpi kauden. Pitkänen on taitava ja hyvin liikkuva hyökkääjä, jolla on vielä runsaasti varaa kehittyä. Nyt kun Michael Keränen on lähtenyt, voi Pitkäsestä tulla seuran tärkein ylivoimapelin pyörittäjä, ja sen mukana nuorukainen voi ottaa seuraavan stepin urallaan ja kolkutella 40 tehopisteen rajapyykkiä.

KooKoolta löytyy myös pari muuta nuorta pelaajaa, joilta sopii odottaa seuraavaa steppiä: sekä Mikko Virtanen että Henri Tamminen ovat lupaavia pelaajia, ja molemmat hakevat nyt todellista läpimurtoaan Liiga-tasolla.

On selvää, että KooKoon hyökkäyksessäkin on paljon hyvää, ja parhaimmillaan mustaoranssit saavat kasaan kolme vaarallista hyökkäyskolmikkoa. Kaikki kuitenkin pohjautuu vain potentiaaliin, joten Kouvolassa ei vielä kannata nostattaa toiveita kattoon.

Valttikortit ja uhkakuvat

Jos verrataan KooKoota Liigan muihin pieniin seuroihin, nousee joukkueen valttikortiksi sen hyökkäyksen leveys. KooKoolla on pari todella laadukasta kärkinimeä ja monia lupauksia herättäviä hyökkääjiä. Heidän avullaan joukkue voi taistella pitkään viimeisistä pudotuspelipaikoista.

Lisäksi päävalmentaja Tuomas Tuokkolaa voi pitää valttikorttina. Kokenut luotsi on taktisesti pätevä, ja hän myös tykkää peluuttaa taitoon perustuvaa peliä. Mikäli KooKoon alakerrasta löytyy tarpeeksi kiekollisesti päteviä pelaajia, voi KooKoo jättää useammankin joukkueen taakseen.

Suurin uhkakuva on kuitenkin puolustus. Löytyykö pakistosta tarpeeksi taitoa avaamaan peliä? Jos ei, menee hyökkäyspelikin puskemiseksi. Joukkueen pakisto on nuori, ja se voi tuottaa pitkän kauden aikana ongelmia. Potentiaalia on, mutta nyt vaaditaan myös tekoja.

Seuraa heitä

Malte Ströwall

24-vuotias ruotsalaishyökkääjä tuli Kouvolaan viime syksynä, ja laituri onnistuikin saman tien säväyttämään. Strömwall takoi kauden 37 ottelussa upeasti 14 maalia ja 20 tehopistettä. Strömwall on nopea, taitava ja maaliahne pelaaja, joka tulee tekemään vahvaa tulosta alkavalla kaudella.

Emil Kristensen

Kristensen on pelannut yhden vuoden KooKoo-nutussa, ja hän onnistui osoittamaan kykynsä. 25-vuotias tanskalainen iski viime kaudella 17 tehopistettä, ja nyt hän perii Jake Newtonin ruudun tärkeimpänä kiekollisena puolustajana. Onko hän kuitenkaan vielä valmis tekemään tulosta pitkin kautta? Taidosta ei ainakaan pitäisi jäädä kiinni.

Faneille.comin arvio: sija 14

KooKoo ei ole vielä yltänyt Liigassa pudotuspeleihin, eikä se näytä nytkään kovin realistiselta. Joukkueen materiaali on aiempaa leveämpi, ja sen pitäisi nyt kestää loukkaantumisia paremmin, joten viime kauden kaltaisia sulamisia tuskin nähdään. Kokonaisuus kuitenkin ratkaisee, ja kouvolalaiset pystyvät parhaimmillaan taistelemaan pudotuspelipaikasta pitkälle kevääseen, mutta se vaatisi nappisuoritusta. Senpä vuoksi KooKoo jää toimituksemme rankingissa 14. sijalle. ”Mestis-mestaruus” eli Sportin ja Jukurien edelle yltäminen tekisi poikaa.

Kansikuva: All Over Press