Kiekkoraati: SM-liigassa oli kaksi farssijoukkuetta ylitse muiden – ”Ei lunastukseen, mutta kuskin ovi pitäisi vaihtaa”

Unibet tarjoaa vedonlyöntiin uusille asiakkaille 100 € talletusbonuksen

Liigan runkosarja saatiin eilen pakettiin ja pudotuspelit käynnistyvät keskiviikkona. Faneille.comin toimittajat Jesse Happonen ja Eemeli Kosonen katsastavat nyt runkosarjan antia. Mikä joukkueet olivat suurimpia onnistujia ja vastaavasti isoimpia pettymyksiä?

Oliko Sportin ja SaiPan kausissa mitään positiivista?

JH: Joku hauska jätkä voisi vastata tähän, että oli. Se hetki kun kausi loppui. Vastaus ei olisi kaukana totuudesta. Molemmille joukkueille jäi kaudesta varmasti suuhun sangen hapan maku. Sportin alkukausi oli todella lupaava ja joukkue näytti, että sillä olisi ollut potkua mennä heittämällä pudotuspeleihin. Näin ei kuitenkaan käynyt ja etenkin kauden jälkipuolisko oli karmaiseva. Vaasalaiset voittivat vain seitsemästi viimeisen 30 ottelun aikana. Joukkue kärsi kauden mittaan paljon loukkaantumisista, joka hieman sotki hommaa. Nyt kauden päätteeksi on todella vaikeaa nostaa esille edes yhtä yksittäistä pelaajaa onnistujana.

SaiPan viime kausien nousu uskottavaksi jääkiekkojoukkueeksi sai nyt lommon kylkeensä. Jos SaiPa olisi auto, niin ei se ihan lunastukseen menisi, mutta sanotaan näin, että kuskin ovi pitäisi vaihtaa. Joukkueen peli ei lähtenyt rullaamaan missään kohtaa kaudesta. Myös kauden viimeisten kierrosten kokoonpano näytti rahtusen irvokkaalta, kun puolet joukkueesta oli sairastuvalla ja tähtipelaajat pistettiin lihoiksi kuukausi sitten.

EK: SaiPan ja Sportin kannalta ainoa positiivinen asia on, että ensi kaudella ei voi mennä ainakaan huonommin. Toki molemmilta löytyi yksilötasolla muutamia onnistujia, jotka ansaitsevat sesongista puhtaat paperit. Tällaisia ovat esimerkiksi Sportin Robin Salo ja SaiPan Frans Tuohimaa.

SaiPa kamppaili läpi kauden samojen pelillisten ongelmien kanssa eikä Ari Santanen onnistunut kehittämään peliä lainkaan missään vaiheessa. Lisäksi seurajohdon reagoimattomuus esimerkiksi Brett Carsonin loukkaantumiseen oli kummallista. Sport vastaavasti vaikutti syksyllä olevan kauden suurimpia yllättäjiä, mutta aivan sysimustan neljän kuukauden myötä sesonki halutaan unohtaa Vaasassa varmasti nopeasti. Joonas Komulaisen loukkaantumisella ja sen merkityksellä voi tietysti spekuloida paljon, mutta ei korttitalo voi romahtaa näin helposti.

Mitkä olivat edellä mainittujen joukkueiden lisäksi suurimpia pettymyksiä?

JH: HIFK ja Kärpät ovat olleet kovimpia pettymyksiä. Kukaan ei varmasti odottanut, että joukkueet kohtaavat pudotuspeleissä jo Villi kortti -kierroksella. Toinen joukkueista pystyy vielä pelastamaan kautensa, mikäli se selvittää tiensä välieriin. Mikään muu ei riitä ja sekin olisi vain torjuntavoitto. Kummankin joukkueen budjeteilla pitäisi aina taistella mitaleista. Onneksi urheilussa raha ei tuo aina onnea. Kärppien puolustukseksi voi sanoa suuren vaihtuvuuden miehistössä. Joukkue vaihtui lähes täysin. IFK:lta odotin huomattavasti enemmän, sillä joukkueen runko pysyi suurin piirtein samana. Toki se menetti Ville Husson, Joonas Järvisen ja Teemu Ramstedtin. Etukäteen ajateltuna Juhamatti Aaltosen ja Niklas Bäckströmin kaltaisten pelimiesten piti kuitenkin olla päteviä paikkaajia. Nyt se ei näkynyt joukkueen tuloksessa.

EK: HIFK ja Kärpät luonnollisesti olivat suuria pettymyksiä. Erityisesti HIFK, jonka pelaamisessa varsinkin hyökkäyspään suhteen oli suuria puutteita läpi kauden. Kärppien suhteen sentään nähtiin selvää kehittymistä ja mikäli runkosarja olisi jatkunut vielä pari kierrosta, niin oululaiset olisivat varmasti selvittäneet tiensä suoraan kuuden joukkoon. Nyt kiri alkoi hieman liian myöhään.

Isoin pettymys oli kuitenkin Lukko. Raumalaisten materiaalilla sijoittuminen neljänneksi viimeiseksi on todella surkea suoritus. Lukolla on iso kasvojen pesun paikka ensi kaudella. Odotin myös KooKoon ottavan seuraavan askeleen Liigassa, mutta ehkä yläkanttiin sujunut viime kausi loi liian suuret odotukset.

Minkä joukkueen jääminen pudotuspelien ulkopuolelle oli yllättävintä?

JH: Uskoin aivan loppuun asti, että Lukolla olisi ollut rutiinia kääntää vaikea kausi hieman paremmaksi. Pudotuspelipaikka olisi pitänyt kairata jollain konstilla. Ilveksen loppukiri oli kuitenkin niin vahva, että siihen ei muut häntäpään joukkueet pystyneet vastaamaan.

EK: Lukko. Pitkään näytti siltä, että raumalaiset hiipivät salakavalasti vielä pudotuspeleihin mukaan, mutta tappio Ilvekselle oli se ratkaiseva arkkuun. Odotin ennen kauden alkua, että myös Sport on varmasti pudotuspeleissä, sillä joukkueeseen oli tehty hyviä hankintoja.

Mitkä joukkueet olivat vastaavasti isoimpia yllättäjiä?

JH: HPK on kenties runkosarjan suurin yllätys. Joukkue keikkui koko kauden suurin piirtein samoilla sijoilla ja runkosarjan viides sija on hieno suoritus parin vaikeamman kauden jälkeen. HPK on palauttanut nyt uskottavuutensa ja näyttää varsin yllätysvalmiilta joukkueelta pudotuspeleihin. Joukkue on kliseisesti sanottuna hyvä sekoitus nuoruutta ja kokemusta, jonka lisäksi ulkomaalaishankinnat ovat olleet selkeitä vahvistuksia.

KalPan kolmossijaan en olisi myöskään uskonut ennen kauden alkua. Vahvasta runkosarjasta huolimatta minulla on iso kutina, ettei pudotuspeleissä joukkueelta enää yllätyksiä nähdä.

EK: Jessen mainitsemat HPK ja KalPa yllättivät todella positiivisesti. En myöskään odottanut TPS:n nappaavan toista sijaa, mutta Ari-Pekka Selin ja Tomi Kallio ovat piiskanneet turkulaiset huimaan liitoon ja Turussa voi olla edessä pitkä kevät. Jukurit oli luonnollisesti myös iso yllättäjä. Joukkue, jolta kukaan ei odottanut yhtään mitään, kamppaili aivan viimeiseen asti pudotuspelisijoista. Jukurit myös kamppaili todella esimerkillisesti illasta toiseen. Kauden 36 tappiosta peräti18 tuli maalilla. Mikäli mikkeliläiset pystyvät kääntämään edes muutaman näistä voitoiksi ensi kaudella, niin Jukurit pelaa pudotuspeleissä.

Myös Ilves kuuluu isoimpien onnistujien joukkoon, kun joukkue nappasi pudotuspelipaikan huiman loppukauden myötä. Kauden vastoinkäymisten ja lukuisten avainpelaajien loukkaantumisten jälkeen se on loistava suoritus.

Mitkä joukkueet olivat vakuuttavimpia runkosarjassa?

JH: Tappara oli runkosarjassa aivan ylivoimainen joukkue. Kirvesrintojen viimeiset kymmenen kierrosta meni lähinnä neppaillessa ja highlight-maaleja hakiessa. Joukkueen meno oli todella vakuuttavaa, eikä esimerkiksi Patrik Laineen tai Tomi Karhusen lähteminen näkynyt missään. Joukkueeseen kehittyi tälle kaudelle uudet vastuunkantajat. Tappara on dynastia.

JYPin viimeaikainen meno on ollut myös todella vakuuttavaa, mutta kun katsoo koko kautta, niin TPS on ollut koko kauden hienosti kärkihulinoissa mukana. Turussa tullaan näkemään todennäköisesti todellinen kiekkohuuma kevään mittaan, ja sen huuman kapelimestari on 40-vuotias Tomi Kallio.

EK: Olihan Tapparan runkosarja häikäisevä. Ajoittain tuntui, että tamperelaiset tarvitsivat pieniä sytykkeitä otteluiden sisällä herätäkseen kamppaluihin, sillä joukkueen peruspelaaminen ja rutiini olivat niin vahvalla tasolla. Tapparan runkosarjasta on lähes mahdotonta kaivaa mitään negatiivista. Lisäksi JYPin kauden jälkimmäinen puolikas oli huima: vain neljä tappiota viimeisissä 29 ottelussa. Ilman syyskauden konttaamista jyväskyläläiset olisivat taistelleet sarjataulukon piikkipaikasta eikä joukkue ole missään nimessä toivottu vastustaja pudotuspeleissä.

Jännitys tiivistyy Liigassa, kun pudotuspelit pyörähtävät käyntiin keskiviikkona. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelustaKattavan kerroinvalikoiman Liigaan löydät Unibetiltä.

Kansikuva: All Over Press