Matkalla NHL Draftiin: Myös nämä suomalaiset taistelevat varauksesta

Faneille.comin Matkalla NHL Draftiin -juttusarjan kolmannessa osassa tarkastellaan varaustilaisuuden viimeisiä kierroksia, ja sinne tyrkyllä olevia suomalaispelaajia. Ensimmäisessä osassa katsastettiin Draftin kovimpia suomalaisia, ja toisessa osassa huomio kiinnittyi muihin mahdollisiin kärkikierrosten suomalaisvarauksiin.

Draftin viimeisillä kierroksilla haetaan niin sanottuja ryöstöjä. Monikaan heistä ei pelaa urallaan yhtään NHL-ottelua ja vielä harvempi pystyy luomaan mittavaa uraa maailman parhaassa kiekkoliigassa. Ennen muinoin viimeisillä kierroksilla tehtiin isoja löytöjä: Daniel Alfredsson, Pekka Rinne, Pavel Datsjuyk ja Henrik Zetterberg ovat näistä parhaimpia esimerkkejä. Tänä päivänä skouttaus on mennyt niin paljon eteenpäin, että tämän tasoisia ryöstöjä on lähes mahdoton tehdä.

Hyviä löytöjä nähdään kuitenkin vuosittain, sillä esimerkiksi Ondrej Palat, Mark Stone tai vaikkapa Erik Haula lipuivat aina viimeisille kierroksille. Tällaisia hakuja NHL-seurat etsivät kuumeisesti.

Suomalaislupauksia on tyrkyllä Draftin häntäpäähän iso joukko, mutta ketkä lopulta saavat varauksen? Janne Kuokkanen, Eetu Tuulola, Otto Somppi, Henrik Borgström ja Markus Niemeläinen varataan oletettavasti neljän ensimmäisen kierroksen aikana, mutta joku heistä saattaa tippua myöhemmille kierroksillekin.

Tämän viisikon takana on useita mielenkiintoisia nimiä, joilla on hyvä mahdollisuus tulla varatuksi, mutta varauksetta jääminenkin on myös yhtä todennäköistä. Jos puhutaan aluksi pelaajista, joilla on potentiaalia nousta isoiksi ryöstöiksi, nousee esiin kolme nimeä ylitse muiden: Veini Vehviläinen, Tarmo Reunanen ja Otto Koivula.

JYP-maalivahti Vehviläinen jäi yllättäen viime kesänä varaamatta, mutta viime kauden Liiga-otteet saattavat viimeinkin tuoda miehelle varauksen. Hän osallistui viime kesänä kuitenkin Anaheim Ducksin tulokasleirille, joten häntä on pidetty taatusti tiukasti silmällä. On sanomattakin selvää, että Vehviläisellä on kaikki ainekset nousta NHL-tason veskariksi, mutta joko tänä kesänä jokin NHL-seura tarttuisi täkyyn?

TPS-puolustaja Reunanen on yksi mielenkiintoisimmista suomalaispelaajista, sillä hän oli ennen kautta potentiaalinen kärkikierrosten nimi. Yli viisi kuukautta kestänyt sairasloma on kuitenkin tiputtanut nuorukaisen osakkeita roimasti, mutta kauden 2014-15 näytöt ovat useimpien NHL-seurojen mielessä. Tuolloin Reunanen oli A-nuorten SM-liigan parhaimpia puolustajia yhdessä muuan Olli Juolevin kanssa. Reunanen ei ole kovin isokokoinen puolustaja, mutta hänen kokonaisvaltainen pelinsä on loistavaa. Eniten hänessä kuitenkin kiehtoo kiekolliset taidot, jotka ovat huippuluokkaa.

Kolmikon epävarmin nimi on ehdottomasti Ilves-hyökkääjä Koivula, joka nakutti tällä kaudella A-nuorissa sensaatiomaisesti 58 tehopistettä 49 ottelussa. Se on huikea lukema häkkipäälle. Vielä kun Koivula on siunattu isolla rungolla, on moni NHL-seura kiinnittänyt katseensa häneen. Koivulan kiekolliset taidot, pelisilmä ja laukaus ovat kunnossa, mutta nuorukaisen fysiikka ja luistelu tuottavat päänvaivaa. Ne ovat kuitenkin osa-alueita, joita on helppo kehittää, joten jokin seura lähtee varmasti koittamaan onneaan hänen kanssaan, sillä potentiaali on erittäin korkealla.

Viimeisillä kierroksilla haetaan isojen ryöstöjen lisäksi potentiaalisia alempien kenttien pelimiehiä. Niin sanotusti varmempia varauksia, joissa ei kuitenkaan piile niin isoa potentiaalia. On kuitenkin aina iso voitto, jos 5-7 kierroksilta onnistuu löytämään itselleen NHL-tason pelaajan.

Suomalaisista tällaisia hieman varmempia tapauksia ovat ainakin Otto Mäkinen, Sebastian Repo ja Kasper Björkqvist. Tästä kolmikosta tuskin kasvaa kärkikenttien ratkaisupelaajia NHL:ään, mutta kelpo roolipelaajaksi yltäminen on jokaisen kohdalla mahdollista. Kolmatta kertaa varauksessa mukana oleva Pelicans-hyökkääjä Repo on etenkin hyvin mielenkiintoinen tapaus, sillä laituri nakutti tällä kaudella Liigassa 50 ottelussa 15 maalia ja 28 tehopistettä. Se on kova lukema 19-vuotiaalle pelimiehelle. Hän on kaiken lisäksi kookas, hyvä luistelija ja kelpo kahden suunan laituri, joten varaus on hyvin lähellä.

Muita mahdollisia varattavia – joskin melko epätodennäköisiä – ovat  Aapeli Räsänen, Joona Koppanen, Ville Järvinen Mikael Hakkarainen Markus Nurmi ja Niilo Halonen.

Kokonaisuudessaan NHL Draft 2016 on suomalaisittain poikkeuksellisen kova, sillä top 10 -listalle mahtuu kolme suomalaista ja kolmen ensimmäisen kierroksen aikana varauksen saattaa saada jopa kahdeksan suomalaista. Kokonaismäärä kasvanee tänä kesänä jopa lähellä 15:tä.

Twitter: Trajamaki11

Kansikuva: All Over Press