Millä liigajoukkueella on eniten nuoria maalintekijöitä? – Joukkueiden välillä valtavia eroja

Liigassa on nähty kuluvalla kaudella monia nuorten pelaajien nousuja parrasvaloihin. Joukkueiden välillä on kuitenkin suuria eroja nuorten maalintekijöiden määrissä. Laskimme jokaisen joukkueen 1990-luvulla syntyneiden pelaajien osuuden tehtyihin maaleihin.

Eniten nuoria maalintekijöitä on prosentuaalisesti ollut Ässillä, jonka maaleista peräti 72,3 prosenttia on 1990-luvulla syntyneiden pelaajien tekemiä. Joukkueen kolmesta parhaasta maalintekijästä vanhin on 21-vuotias Jarno Kärki, joka on viimeistellyt 11 maalia. Kolmen kärjen täydentävät kahdeksan maalia tehneet Niko Ojamäki ja Aleksi Saarela. Antti Kerälä, Semir Ben-Amor, Masi Marjamäki ja Juha Kiilholma ovat porilaisten ainoat ennen 90-lukua syntyneet pelaajat, jotka ovat tehneet vähintään kaksi maalia.  Lukon, TPS:n, KooKoon ja Bluesin 1990-luvulla syntyneet pelaajat eivät ole tehneet edes yhteensä niin paljoa maaleja kuin Ässien vastaavat.

Toisena listauksessa on HPK, jonka viidestä parhaasta maalintekijästä ainoastaan Vojtech Polak on yli 23-vuotias. Kerholla on rosterissaan paljon iäkkäitä pelaajia, mutta nuoret ovat saaneet paljon vastuuta osittain loukkaantumisten myötä. 1990-luvulla syntyneet pelaajat ovat tehneet vähän vajaa 60 prosenttia hämeenlinnalaisten maaleista.

Lukolla ja TPS:lla on sen sijaan päinvastainen kurssi, sillä molempien joukkueiden avainpelaajat ovat varsin iäkkäitä. TPS:n viidestä parhaasta maalintekijästä nuorin on 29-vuotias Lauri Tukonen. Lukon kuudesta parhaasta maalintekijästä nuorin on niin ikään 29-vuotias Aaron Gagnon. Raumalaisten 11 parhaan maalintekijään mahtuu vain yksi alle 25-vuotias pelaaja, kun Jesper Piitulainen on neljällä maalillaan sisäisen maalipörssin seitsemäs. 1990-luvulla syntyneet pelaajat ovat tehneet Lukossa ja TPS:ssä ainoastaan yhdeksän maalia.

Lukon ja TPS:n maaleista nuorten pelaajien osuus onkin Liigan pienin, kun molempien joukkueiden maaleista vain reilussa kymmenessä prosentissa on ollut asialla nuori pelaaja. Seuraavana listalla ovat reilulla kahdellakymmenellä prosentilla KooKoo, SaiPa, Sport ja Blues.

Nuorten pelaajien osuus maaleista ei ole verrannollinen käytettävissä olevaan pelaajabudjettiin. Lukon ja TPS:n pelaajabudjetit ovat Liigan keskiarvoa suuremmat, mutta suurissa rooleissa ovat pääosin iäkkäämmät pelaajat. Pienellä budjetilla operoivat joukkueet ovat suurimmalta osin varsin alhaalla listauksessa, koska pelaajarunko koostuu astetta vanhemmista pelaajista ja monesti oma juniorituotanto on liigatasolle varsin vaatimatonta.

Vastaavasti suurilla budjeteilla operoivat Kärpät, Tappara ja HIFK ovat Liigan keskiarvon yläpuolella. Keskimäärin jokaisen liigajoukkueen maaleista 38,49 %:a on 1990-luvulla syntyneiden pelaajien tekemiä. Kärpillä ja JYPillä prosenttiosuus on jopa yli puolet maaleista. Tapparalla ja HIFK:lla osuus on hieman alle puolet maaleista.

KalPa, Ilves ja Pelicans ovat molemmin puolin lähellä Liigan keskiarvoa. Kolmikosta jokaiselta löytyy nuoria maalintekijöitä laajalta rintamalta, mutta prosentuaalista osuutta nostavat tähtipelaajat puuttuvat.

Kansikuva: All Over Press