Näkökulma: Ässien alkukausi on ollut suoraan porilaisten painajaisista

KILPAILU: Voita huikea NFL-matka Lontooseen!

Liigan runkosarjasta on pelattu noin kymmenesosa, mutta Ässillä on jo nyt edessään todella kriittiset ajat.

Ässät lähti kauteen haastavista asetelmista, sillä porilaisseura pyöri loppukesästä otsikoissa lähinnä synkän taloustilanteen takia. Päättyneellä tilikaudella Ässät teki lähes puolen miljoonan tappion. 

Lumipallo lähti vyörymään väärään suuntaan oikeastaan jo alkuvuonna. Ässät teki kauden aikana nimekkäitä hankintoja paluumuuttajien suhteen, mutta kurssi ei kääntynyt aivan toivotulla tavalla ja Jyrki Aho sai potkut tammikuussa. Päävalmentajaksi nousi Mikael Kotkaniemi, jonka alaisuudessa porilaiset pelasivat varsin pirteän kevään pudottaen Lukon pudotuspelien avauskierroksella. Tie nousi kuitenkin vääjäämättä pystyyn puolivälierissä Kärppiä vastaan. 

Ässien lompakko ei ylimääräisistä seteleistä pursuillut ja kesän hankinnat jäivät todella maltillisiksi. Tämä tosin osittain sen takia, kun osa avainpelaajista liittyi joukkueeseen jo edelliskauden aikana. Ässät lähtikin kauteen varsin ohuella materiaalilla, jossa tähtipelaajat ovat valtavan suuressa roolissa. 

Sesonki alkoi mainiosti, kun Ässät kävi hakemassa Raumalta jatkoaikavoiton kauden avausottelussaan. Tämän jälkeen kurssi on laskenut rajusti. Porilaiset ovat jääneet pisteittä viidessä ottelussa putkeen.

Ässät löytyykin tällä hetkellä sarjataulukon jumbosijalta, kun kuuden ottelun jälkeen kasassa on vain kaksi pistettä. Tällaista alkua Porissa varmasti pelättiin synkän taloustilanteen keskellä. 

Toistaiseksi pahin notkahdus tuli Kasitien derbyssä Sportia vastaan. Yli 4000 ihmistä saapui katsomaan lauantai-iltana, kun Sport takoi kahdessa erässä kiekon peräti viidesti kotijoukkueen verkkoon. Päätöserä oli lähinnä kosmetiikkaa ja Ässät onnistui hieman kaunistelemaan lukemia, mutta tulos oli silti nöyryytys kotikaukalossa. 

Ässien pakassa on tällä hetkellä kaikki kortit sekaisin, sillä sekä hyökkäys että puolustus tökkivät. Porilaiset ovat päästäneet kuudessa ottelussa 22 takaiskua ja viimeistelleet vain 11 maalia. Sekä ylivoima että alivoima ovat olleet sarjan toiseksi heikoimpia. Lisäksi maalivahtipeli on ollut pahasti ruosteessa. 

Lisäksi haasteet pelaajamateriaalin suhteen ovat konkretisoituneet. Sakari Salminen, Jarno Kärki ja Sami Lähteenmäki ovat viimeistelleet kaikki joukkueen täysosumat yhtä lukuun ottamatta. Lisäksi esimerkiksi puolustuksen johtohahmo Tommi Taimi on urakoinut keskimäärin yli 25 minuuttia iltaa kohden, joten vastuut ovat jakautuneet todella epätasaisesti. On sanomattakin selvää, että yhdenkin avainpelaajan loukkaantuminen olisi Ässille valtava takaisku.

Kausi on vielä nuori, mutta tällaisesta alkukaudesta Porissa nähtiin varmasti painajaisia. Taloudelliset haasteet tuovat omat mutkansa kauteen, sillä reagoiminen pelaajamateriaalin vajeisiin sekä mahdollisiin loukkaantumisiin on varmasti kiven alla. Lisäksi temperamenttinen porilaisyleisö äänestää varmasti jaloillaan, mikäli otteet jatkuvat samanlaisina. 

Porissa ei varmasti ole unohdettu kevättä 2013, kun Ässät nousi pohjamudista mestaruuteen. Tälläkin kaudella kaikki on vielä mahdollista, sillä sarja on vasta polkaistu käyntiin. Porilaisten pitäisi kuitenkin saada käännettyä kurssi pian tai muuten sukeltamisella voi olla todella synkät seuraukset.

Kuva: Mikko Lieri / All Over Press