Kommentti: SaiPan voittokulku sotii todennäköisyyksiä vastaan

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelusta

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

SaiPa on ollut yksi syksyn pirteimpiä joukkueita Liigassa. Keskiviikkoisen voiton myötä joukkue on vain pisteen päässä kuuden parhaan joukosta, mikä on erinomainen saavutus realiteetit huomioiden.

Lappeenrantalaisten kausi on ollut kaksijakoinen. Keltamustat nappasivat ensimmäisestä yhdeksästä ottelustaan vain yhden voiton ja yhteensä pisteitä kertyi kahdeksan. Mukaan mahtui vähintään neljän maalin tappiot niin Kärpille, Pelicansille, HPK:lle kuin KooKoollekin.

Sittemmin SaiPan kurssi on kääntynyt jyrkkään nousuun, kun Tero Lehterän suojatit nappasivat seitsemän peräkkäistä voittoa. Edellisestä 11 ottelusta pisteitä on kertynyt 23, mikä tekee keskiarvoksi 2,09 peliä kohden. Ensimmäisen yhdeksän ottelun kohdalla vastaava lukema oli 0,88.

Lappeenrannassa on tehty töitä erityisesti puolustamisen suhteen ja se onkin parantunut huomattavasti. Tämän suhteen ero esimerkiksi viime kauteen on valtaista. Ensimmäisessä yhdeksässä ottelussa SaiPa päästi keskimäärin 3,78 maalia peliä kohden, kun taas viimeisessä yhdeksässä ottelussa lukema on ollut 1,73.

Puolustuspelin laittaminen kuntoon on tapahtunut osittain hyökkäyksen kustannuksella, mutta se on kannattanut, kuten tulokset osoittavat.

SaiPa on esimerkiksi laukonut viimeisissä otteluissaan selvästi alkukautta vähemmän. Viimeisessäyhdeksässä ottelussa joukkue on laukonut keskimäärin kymmenen laukausta vähemmän kuin alkukaudella. Vastustajat ovat vastaavasti saaneet hieman enemmän laukauksia kuin alkukaudella, mutta ne ovat tulleet pääosin parhaan maalintekosektorin ulkopuolelta. Tästä hyvä esimerkki on reilun parin viikon takainen kamppailu JYPiä vastaan. SaiPa laukoi ottelussa yhteensä vain 20 kertaa, mutta käytti vähäiset maalipaikkansa kovalla prosentilla hyödykseen. JYPille maalintekoyrityksiä kertyi peräti 50, mutta peliväline löysi vain kertaalleen tiensä lappeenrantalaisten verkkoon.

Mainion sarjasijoituksen ja voittokulun arvoa nostaa se, että SaiPan ylivoima on ollut kuluvalla kaudella suorastaan luokatonta. Lappeenrantalaiset ovat päässeet pelaamaan ylivoimalla reilut 118 minuuttia, mutta onnistuneet maalinteossa vain neljästi. Yhden ylivoimamaalin tekemiseen on mennyt keskimäärin hieman alle puoli tuntia. Liigan toiseksi heikoin saldo on Sportilla, joka on tarvinnut yhteen ylivoimaosumaan keskimäärin rapiat 12 minuuttia. Tilaston kärjessä on TPS, joka on tehnyt yhteensä 20 maalia ylivoimalla ja yhteen osumaan on kulunut keskimäärin kuusi minuuttia.

Etelä-Karjalassa on ollut erityisen synkkää ylivoiman suhteen viime aikoina. SaiPa onnistui ylivoimalla edellisen kerran neljä viikkoa sitten Kuopiossa. Tämän jälkeen joukkue on pelannut ylivoimalla peräti reilut 51 minuuttia, mutta ilman täysosumia.

SaiPa on pelannut nyt yhdeksän ottelua ilman ylivoimamaaleja. Tästä huolimatta lappeenrantalaiset ovat voittaneet näistä seitsemän. Suoritus on todella vakuuttava, koska erikoistilanteet ovat niin ratkaisevassa roolissa tämän päivän jääkiekossa.

Lehterä on saanut viritettyä joukkueen puolustuksen erinomaiseen vireeseen, minkä lisäksi iso kiitos pisteistä kuuluu illasta toiseen tolppien välissä loistavalle Frans Tuohimaalle. 26-vuotiaan torjujan kiinnitys ensi kaudeksi oli erinomainen peliliike lappeenrantalaisten seurajohdolta.

Puolustuksen laittaminen kuntoon on kannattanut ja vaikka SaiPa ei säkenöi kaukalossa ottelusta toiseen, niin joukkue on äärimmäisen vaikeasti kaadettavissa. Tämä lupaa lappeenrantalaisille hyvää loppukautta ajatelle, varsinkin jos hyökkäyspäätä vahvistetaan vielä kauden aikana.

Kansikuva: All Over Press