Näkökulma: Päähän kohdistuneet taklaukset puhuttavat Liigassa kaudesta toiseen – ja täysin aiheesta

Liigan pelikiellot ovat olleet perinteiseen tapaan kuuma puheenaihe tälläkin kaudella. Viime sesonkeihin verrattuna syksy on kuitenkin ollut rauhallinen. 

Jääkiekko elää lajina jatkuvassa murroksessa ja nopeutuneen pelin myötä fyysinen peli sekä erityisesti taklaukset puhuttavat paljon. Varsinkin päähän kohdistuneet taklaukset ovat tasaisin väliajoin valonkeilassa – ja täysin aiheesta. 

Liigassa nähtiin viime viikolla useampia kyseenalaisia tilanteita, kun muun muassa Juha-Pekka Haatajan, Tommi Tikan, Zach Budishin ja Ilkka Heikkisen tempaukset kuumensivat tunteita. Haatajalle tuomittiin jo neljän ottelun pelikielto ja Tikka on väliaikaisessa pelikiellossa selästä taklaamisesta. Lisäksi Budishin ja Heikkisen ulosajot menivät kurinpitodelegaation käsittelyyn.

Vaikka viime viikolla kuohui useampana iltana, niin Liigan alkukausi on ollut pelikieltojen osalta varsin maltillinen. Toistaiseksi vain 13 eri tilanteesta on jaettu pelikieltoja. Yhteensä kakkua on jaettu 27 ottelun edestä. Kymmenessä tilanteessa kyseessä on ollut päähän kohdistunut taklaus. Haatajan neljän ottelun pelikielto on toistaiseksi isoin rangaistus. 

Viime kauteen verrattuna alkukausi on ollut todella rauhallinen. Samaan aikaan vuosi sitten pelikieltoja oli jaettu peräti 76 ottelun edestä. Tätä tosin rasittivat Matti Lambergin ja Markus Kankaanperän massiiviset kakut, sillä duo oli pelikiellossa yhteensä 25 ottelusta. 

Syksyllä 2016 vastaavassa ajassa pelikieltoja jaettiin 40 ottelun edestä. Tuolloin kuohuttanein tilanne oli Antti Tyrväisen raju taklaus, josta hyökkääjälle langetettiin 12 ottelun pelikielto. 

Päähän kohdistuneista taklauksista jaetaan ylivoimaisesti eniten pelikieltoja. Linja, tai sen puuttuminen, on ollut kuuma puheenaihe kaudesta toiseen.

Viimeisen 2,5 kauden aikana Liigassa on jaettu pelikieltoja 271 ottelun edestä. Näistä peräti lähes 70 prosenttia on tullut päähän kohdistuneista taklauksista. Seuraavaksi eniten kakkua on annettu väkivaltaisuudesta eli tappelemisesta. Näiden osuus on kuitenkin vain viisi prosenttia kaikista pelikielloista, joten ero päähän kohdistuneisiin taklauksiin on valtava. Viiden kärjen täydentävät polvitaklaus, huitominen ja poikittainen maila. 

Joukkueiden välillä on ollut valtavia eroja pelikieltojen suhteen. Vähiten kakkua on tuomittu Tapparalle, jonka pelaajat ovat olleet viimeisen 2,5 kauden aikana pelikieltojen takia sivussa vain neljästä ottelusta. Näistä jokainen on ollut yhden ottelun pelikielto ja vain yksi on tullut runkosarjan aikana. Toiseksi vähiten pelikiellossa ovat olleet KalPan pelaajat, joille on tuomittu kakkua kuuden ottelun edestä. Näistä peräti viisi on ollut tällä kaudella Eetu Luostarisen ja Frank Gymerin toimesta. Kolmannella sijalla ovat kahdeksan ottelun pelikieltojen myötä Ilves ja KooKoo.

Listan toista ääripäätä edustaa Sport, jonka pelaajat ovat olleet pelikiellossa peräti 53 ottelusta viimeisen 2,5 kauden aikana. Kurinalaisuus ei ole ensimmäinen sana, mikä yhdistetään vaasalaisiin. Kuluvalla kaudella joukkue on ollut ylivoimaisesti eniten jäähyjä ottanut joukkue (381 minuuttia), vaikka pelikieltoja ei olekaan tullut. Pelikieltojen määrässä ero seuraaviin on iso. HIFK:lle pelikieltoja on tuomittu 29 ottelun edestä, HPK:lle ja Ässille 28 pelin verran. 

Ei olekaan mikään yllätys, että päähän kohdistuneet taklaukset ovat keskusteluissa vuodesta toiseen. Tilanteet ovat usein kyseenalaisia, minkä lisäksi niistä on aiheellisesti tuomittu niin paljon enemmän pelikieltoa kuin muista rikkeistä. Vaikka pelikieltoon johtaneiden tilanteiden määrä on pienentynyt tällä kaudella, niin päähän kohdistuneiden taklausten suhteen trendi on sama. Kuluvalla kaudella yli 70 prosenttia pelikieltoon johtaneista tilanteista on tullut päähän kohdistuneista taklauksista. Lisäksi viime viikko muistutti jälleen, että tälläkin kaudella tullaan varmasti näkemään vielä monia kuohuttavia tilanteita. 

Kansikuva: All Over Press