Näkökulma: SaiPa toimii poikkeuksellisena suunnannäyttäjänä suomalaisessa urheilukentässä

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki SaiPan ottelut myös ensi kaudella Ruutu+ -palvelun kautta.

Kiinnostaisiko VIP-aitiopaikka otteluun Susijengi-Ranska? Jaossa peräti yhdeksän paikkaa, osallistu kilpailuun tästä!

SaiPasta on muodostunut jopa pienoinen suunnannäyttäjä suomalaisessa urheilussa. Lappeenrannassa on tehty rajallisilla resursseilla äärimmäisen kovaa taloudellista tulosta jo useita vuosia putkeen, mutta urheilullinen menestys antaa vielä odottaa itseään.

SaiPan viime kausi oli todella synkkä. Lappeenrantalaiset sukelsivat heti syksystä alkaen ja neljänä edellisenä keväänä pudotuspeleihin selviytynyt joukkue jämähti sarjataulukon jumbosijalle.

Olikin äärimmäisen iso yllätys, että SaiPa onnistui silti takomaan kaudesta voittoa reilut 192 000 euroa. Tämä on kova suoritus seuralta, joka jäi reilusti yleisötavoitteestaan.

Iso tekijä oli luonnollisesti lukuisat pelaajamyynnit, kun SaiPa tyhjensi joukkuettaan siirtorajan kynnyksellä. Myös SaiPan hallituksen puheenjohtaja Timo Tersa korosti tätä seuran kotisivuilla julkaistussa tiedotteessa. Ilman pelaajakauppoja lappeenrantalaisten taloudellinen tulos olisi todennäköisesti painunut pakkasen puolelle, mikä olisi vaikeuttanut lähtökohtia tulevaan kauteen entisestään.

Viime kauden kääntäminen taloudellisesti positiiviseksi oli kova näyttö SaiPan seurajohdolta. Lappeenrannassa on kuitenkin viime vuosina totuttu tämänkaltaisiin uutisiin. Voitollinen tulos oli seuralle jo kuudes peräkkäinen. Näiden kausien aikana SaiPa on takonut voittoa lähes 2,6 miljoonaa euroa. Myös liikevaihto on kasvanut reilusti kuuden vuoden takaisesta, vaikka laskua kolmen kauden takaiseen reilun kuuden miljoonan huippulukemaan on lähes miljoona euroa.

Lappeenrannassa on mennyt taloudellisesti erinomaisesti, mutta pelillinen menestys ei ole ollut aivan samalla tasolle. Kuuden edellisen kauden aikana joukkue on selvinnyt kertaalleen välieriin. Kauden 2013-14 neljäs sija on myös lappeenrantalaisten paras sijoitus 2000-luvulla.

Menestys on karttanut SaiPaa käytännössä koko 69-vuotisen historian ajan. Seuran palkintokaapista löytyy yksi pronssimitali vuodelta 1966. Nykyisen, 21 kautta käsittäneen liigataipaleen aikana SaiPa on sijoittunut kahdesti neljänneksi: vuosina 2014 ja 1999.

Lappeenrannassa ollaankin nyt isojen kysymysten äärillä. Seurassa on osaavia työntekijöitä ja rajalliset resurssit hyödynnetään esimerkillisesti. Se osaaminen pitäisi pikkuhiljaa pystyä kääntämään menestykseksi myös kaukalossa.

Mikäli tuoreet liigajoukkueet Sport, KooKoo ja Jukurit jätetään pois laskuista, on SaiPa ainoa joukkue, joka ei ole saalistanut mitalia 2000-luvulla. SaiPa, Ilves ja Lukko ovat ainoat joukkueet, jotka eivät ole pelanneet loppuotteluissa kuluvan vuosituhannen aikana.

SaiPa on positiivinen poikkeus suomalaisessa urheilukentässä. Varsinkin Veikkausliigassa ja Korisliigassa on nähty paljon surullisia kohtaloita, kun monet joukkueet ovat jahdanneet menestystä ylimitoitetuilla budjeteilla. Mestaruuksia ja mitaleita on toki tullut, mutta monet näistä seuroista ovat  nykyään konkurssin seurauksena joko divareissa tai kokonaan kuopattu.

Etelä-Karjalassa ei varmastikaan muistella erityisen lämmöllä kautta 2010-11, kun SaiPa teki isoja satsauksia joukkueeseen ja yritti kiilata ohituskaistalta kärkikahinoihin. Lappeenrantalaiset sijoittuivat lopulta kolmanneksi viimeiseksi ja kaudesta kertyi yli 900 000 euron tappiot.

Nyt Lappeenrannassa on kuitenkin vakaa pohja, sillä Liiga-SaiPa Oy:llä ei ole enää pitkäaikaista velkaa. Enää taloudellinen osaaminen pitäisi pystyä siirtämään kaukaloon. Vielä ensi kaudella sen aika tuskin on, koska SaiPa lähtee kauteen uudistuneella ja nuorella joukkueella. Mutta kun palaset loksahtavat kohdilleen, pitäisi Lappeenrannassa ottaa pieni hallittu riski menestyksen toivossa. Onhan kyseessä sentään kilpaurheilu ja seurahistorian ainoasta mitalista vierähtänyt jo 51 vuotta.

Kansikuva: All Over Press