Näkökulma: Suomikiekkoon on syntymässä Helsingin kokoinen musta aukko

Ruutu LogoVoit seurata kaikki HIFK:n ottelut Ruutu+ -palvelun kautta.

10€ ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella

Ei ole helppoa olla kiekkofani Suomen pääkaupungissa. Vuosi toisensa jälkeen kauteen suurin odotuksin lähtevät seurat onnistuvat pilaamaan kautensa usein jo syksyllä. Maan väkirikkain kaupunki muistuttaa pelottavan paljon Tukholmaa jääkiekkomielessä. Epäonnistunutta seurajohtamista, heikkoja tuloksia, ylisuuria otsikoita ja junioripuolella häpeällisen heikkoa tulosta. Onko Helsingistä siis tulossa musta aukko suomalaiseen jääkiekkoiluun.

Stadin derbyt lisääntyvät

Kuvaavaa helsinkiläisen jääkiekkoilun alennustilalle on katsaus A-juniorien SM-sarjan sarjataulukkoon. Tälle vuodelle tehty uudistus sarjan jakamisesta ylempään ja alempaan loppusarjaan näyttää pelottavalla tavalla, kuinka alas Helsingissä ollaan vajoamassa. Jo ennestään heikkoa sarjaa laajennettiin, mutta samalla kärkijoukkueille annettiin pelastuslanka. Joulun jälkeen sarjan kärkikymmenikkö pääsee eroon hännästä ja saa pelata käytännössä vain laadukkaita pelejä. Samalla A-juniorien Mestiksestä nostetaan kärkikaksikko pelaamaan alempaa SM-sarjaa. Tälle vuodelle se tarkoitti perinteisen Karhu-Kissojen paluuta SM-sarjaan. Hienosta paluusta helsinkiläiselle jääkiekkoilulle surullisen teki se, että Mestiksestä noussut Karhu-Kissat pesetti ensi töikseen Jokerit. Toki Karhu-Kissat onnistui lyömään myös toisen perinteisen pelaajakasvattamon Ilveksen, mutta jätettäköön Tamperelaisten ruotiminen toiseen kertaan.

Kovin paljon paremmin ei mene Stadin punaisella puolellakaan. Suomalaisen juniorikiekkoilun yksi suurimmista instituutioista eli HIFK:n A-juniorit tai tutummin Kollit kyntää myös alemmassa SM-sarjassa.. Vastikään 70-vuotis juhliaan viettänyt joukkue onnistui voittamaan paikalliskilpailijansa Jokerit, mutta kauteen on myös kuulunut tappiot Saipalle, TuTo:lle ja kuluvalla viikolla Karhu-Kissoille. Siinä missä Jokerit voivat mennä A-junioriensa kohdalla KHL-peikon taakse, ei HIFK:lla ole juurikaan selityksiä. Joukkue oli viime kauden runkosarjan päätteeksi yhdeksäs, sitä ennen viides ja kahdeksas. Maan suurin kaupunki ei siis kykene enää tuottamaan kärkijoukkueita A-junioreihin.

Espoolainen Miro Heiskanen nousi Liigaan HIFK:n juniorien kautta. Kuva: AOP

Pinnan alla synkkenee

Helsinkiläinen jääkiekkoilu elää junioreissa jonkinlaista muutosvaihetta. Vielä viime vuosikymmenellä oli ollut skandaali, jos joku HIFK:n tai Jokereiden sm-sarja joukkue ei olisi selvinnyt playoffeihin. Mitaleja sateli joka kausi ja mestaruuksiakin melkein. Tällä hetkellä vain Jokerien C-juniorit ovat sarjansa kärkinelikossa. Vertailun vuoksi totaalisessa kaaoksessa operoinut Espoon Blues on saanut tällä hetkellä joukkueen jokaisen SM-sarjan kärkinelikkoon. Tämä siis kaupungissa missä tulipaloja sammutellaan lähes joka kuukausi.

Jos joku kuvittelee, että syy voidaan laittaa valmennuksen heikkoon tasoon HIFK:ssa tai Jokereissa voi huoletta käydä tarkistamassa valmentajien nimilistan. HIFK:ssa pelaajakokemusta löytyy yli tuhannen Liigapelin verran, eikä Jokereissakaan kauas jäädä. Myös valmennusvuosia löytyy yllin kyllin, jopa mestaruuksia. Syyt ovat syvemmällä. Vaikka Helsingin jääolosuhteet ovat parantuneet kohinalla 2000-luvulla ei seuratoiminta ole pysynyt perässä. HIFK:ssa hukataan jo nuorena sitä lahjakkuutta kenen vanhemmat seuraavat logoa suurseuraan. Jokereissa onnistumisprosentti on hieman parempi. Helsingin iänaikainen vahvuus eli sen suuri kasvattajaseurakenttä on rappeutunut viimeisen vuosikymmenen kuluessa. Useampi entinen satojen pelaajien seura on kuihtunut muutaman joukkueen ry:ksi. Esimerkkinä Jori Lehterän kasvattanut entinen divariseura PiTa on tehnyt hidasta kuolemaa jo pari vuosikymmentä. Saman tarinan voi löytää niin Itä- kuin Pohjois-Helsingistäkin. Näiden seurojen pian vuosikymmenen jatkunut ahdinko näkyy nyt myös Liigaseurojen SM-joukkueissa. Talenttia ei tule koska kasvattajat ovat huonossa kunnossa. Eletäänkin viimeisiä hetkiä herätä pääkaupungissa. Espoosta saadut lahjat kuten Miro Heiskanen tai Eeli Tolvanen käyvät vähiin, jos oma juniorityö jatkaa laahaustaan.

Kansikuva: All Over Press