Kommentti: Liigan kuumin pelaaja löytyy Lahdesta – taiteilijasielu on noussut uudelle tasolle

Lähde Tikin kanssa Floridaan 5 € betsillä – vielä kaksi voittajaa haussa!

Vili Sopanen on jo pitkään kuulunut Liigan huippupelaajien joukkoon. Tällä kaudella kookas laituri on kuitenkin noussut aivan kirkkaimpien tähtien joukkoon.

Sopanen nousi uransa alussa raketin lailla kiekkokansan tietoisuuteen. Nuorukainen takoi hyviä tehopisteitä läpi junioriuransa eikä meno hyytynyt pääsarjassa. Kolmella ensimmäisellä kaudella Liigassa Sopanen takoi peräti 47 täysosumaa Pelicansille. Melko hyvin, kun mittarissa oli vasta 22 vuotta.

Sopanen on tehnyt jokaisella kaudella hyvin pisteitä, mutta aivan terävimmälle huipulle hän ei ole pystynyt murtautumaan. Murheena ovat olleet muun muassa lukuisat loukkaantumiset, joiden myötä jopa koko ura on ollut katkolla. Edelliseen viiteen kauteen Sopanen on pelannut vain kertaalleen yli 40 ottelua.

Vaikka Sopanen on takonut hyvin pisteitä aikaisemminkin, niin taiteilijasieluna tunnettu hyökkääjä on pelannut aikaisemmin ajoittain itsekkäästi. Joukkueen etu ei ole mennyt aina kaiken edelle, kun kiertelyt ja kaartelut ovat päättyneet maalin taakse toimistoon, jonka jälkeen vastustajat ovat saaneet riistettyä kiekon. Asenne puolustuspelaamisen suhteen ei aina ollut aivan parhaalla mahdollisella tasolla ja sooloilu kostautui monesti omaan päähän.

Sopasen kulunut kausi on jälleen ollut loukkaantumisten myötä hieman rikkonainen, mutta 29-vuotias lahtelainen on pystynyt silti pelaamaan 32 ottelua. Laituri on takonut näissä otteluissa peräti pisteet 19+20 ja viimeaikaisen hurjan vireen myötä noussut aivan pistepörssin piikkipaikalle.

Sopanen on pystynyt ottamaan sen kuuluisan seuraavan askeleen kiekkoilijana. Lahtelainen omaa erinomaisen laukauksen ja on viimeistellyt jo 127 maalia Liigassa. Tästä huolimatta Sopanen on aikaisemmilla hieman säästellyt loistavaa laukaustaan, mikä voi tosin osittain johtua pelityylistäkin. Ensimmäisen kahdeksan kauden aikana Pelicansissa hyökkääjä laukoi keskimäärin 3,6 kertaa ottelussa. Kahdella edellisellä kaudella laukauksia on tullut 5,9 peliä kohden.

Petri Matikainen on myös sopinut Sopasen valmentajaksi erinomaisesti. Matikaisen joukkueet sitoutuvat perinteisesti armottoman tiukasti yhteiseen pelitapaan, mutta Matikainen on antanut taiteilijasielulleen juuri sopivasti vapauksia, jotta vahvuuksista saadaan kaikki irti. Vastaavasti Sopanen on sitoutunut aiempaa tiukemmin pelitapaan ja hoitanut muun muassa puolustusvelvoitteet moitteettomasti.

Sopanen on todellinen taiteilija. Hyökkääjä totesi vastikään Nelonen Pron ottelun jälkeisessä haastattelussa, että pyrkii aina viihdyttämään katsojia. Tämä on paistanut aina miehen otteista, mutta tällä kaudella myös tulosta on syntynyt uran parhaalla tahdilla. Taiteilijoiden miinuksena on, että kun peli ei luista, niin se ei todellakaan luista. Sopanen saattaa olla ajoittain todella pimennossa, mutta nousta kuin tyhjästä ratkaisemaan otteluita. Sopanen onkin kuvaavasti tehnyt peräti seitsemän voittomaalia tällä kaudella. Vastaavasti kun taiteilijoiden peli luistaa, niin tulosta syntyy uskomattomasti. Esimerkiksi edellisieen kahdeksaan otteluun lahtelainen on takonut tehot 10+8. Staattista suorittajaa Sopasesta ei saa millään, vaan tietty vuoristoratamaisuus on miehen ominaispiirre.

Kun Sopasen kiekolliset taidot yhdistää isoon kokoon, loistavaan pelisilmään ja erinomaiseen laukaukseen, niin kasassa on pysäyttämätön paketti. Tästä on saatu nauttia jo vuosia Liigassa, mutta kuluvalla kaudella on nähty jotain poikkeuksellista.

Sopasen otteista kannattaa nauttia vielä, kun se on mahdollista. Miehen sopimus päättyy tähän kauteen eikä olisi yllätys, mikäli tie veisi ensi kaudeksi ulkomaille. Edellinen visiitti Ruotsiin kuusi vuotta sitten ei mennyt aivan suunnitelmien ja reissu jäi vain viiden ottelun mittaiseksi. Kävi mahdollisella ulkomaan reissulla miten tahansa, niin kaupungin omalle pojalle Lahdesta löytyy kuitenkin aina paikka.

Liiga jatkuu ensi viikolla 20 ottelun voimin ja taistelu pudotuspelipaikoista käy kuumimmillaan.Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelustaKattavan kerroinvalikoiman Liigaan löydät Unibetiltä.

Kansikuva: All Over Press