Näkökulma: Valmentajapotkujen löyhkä leijuu juuri alkaneen liigakauden yllä

Liigassa on useamman vuoden ajan eletty erittäin rauhallista aikaa valmentajapotkujen suhteen. Valmentajien työrauha on ollut poikkeuksellisen hyvää jo useamman vuoden. Valmentajia on pidetty pesteissään, vaikka peli ei toimisikaan. Tällä kaudella tilanne saattaa kuitenkin muuttua. Monella paikkakunnalla löyhkää potkuille jo ennen kauden alkua.

Ensimmäisen vuoden päävalmentajat

Tällä kaudella useammassa seurassa aloittaa valmentaja ensimmäistä kertaa päävalmentajana. Yhdelläkään näistä noviiseista ei tule olemaan helppo kausi edessään. Vaasassa seuran oma kasvatti Ari-Pekka Pajuluoma siirtyy toimiston puolelta päävalmentajaksi. Oman kylä poika saanee rehellisen mahdollisuuden seurassa missä edes Tomek Valtonen ei saanut potkuja. Vaasassa on kuitenkin katseltu jo neljä kautta liigakiekkoilua, pääosin playoff -viivan väärältä puolelta. Viime kaudella nähtiin, kuinka fanien kärsivällisyys petti. Pajuluomalla on siis kiire löytää joukkueelle toimiva pelitapa, jotta voittoja tulee. Tähän tilanteeseen noviisipäävalmentaja ei kenties ole paras vaihtoehto. Samankaltainen tilanne on Mikkelissä. Päämajakaupungissa on vedetty enemmän tai vähemmän penkin alle viime vuosina. Liigaan päätettiin nousta tuhlaamatta liikaa rahaa. Seura teki silti tappiota, vaikka menestys kiersi Mikkelin kaukaa. Pekka Kangasalustalla ei ole samanlaista auraa kuin Risto Dufvalla. Mestarivalmentaja sai puhumalla paljon anteeksi. ”Parru” Kangasalustalla ei ole samanlaista tukea omasta menestyksestään. Mikkelissä tiedetään, ettei joukkue ole paperilla playoff -materiaalia, mutta tässä kohtaa valmentajalta odotetaan ihmeitä. Kenties turhaan.

Jyväskylässä ja Lahdessa uusilla päävalmentajilla on kovat haasteet edessään. Lauri Merikivi asettuu joukkueeseen, missä on totuttu menestymään. Jyväskylä on kaksiteräinen miekka nuorelle päävalmentajalle. Kokenut joukkue antaa tukea kauden alussa. Vuosien liigakiekkoilu antaa pelillistä tukea, vaikka joukkueen pelitapa olisikin hukassa. Kokeneet pelaajat osaavat voittaa. Jos peli ei kuitenkaan kulje marraskuun pimeinä iltoina, voi kokenut joukkue kääntyä valmentajaa vastaan. Liigaveteraaneilla on kiire menestyä. Uraa ei ole enää pitkään jäljellä ja ajatus päävalmentajaharjoittelijan tunaroimasta loppu-urasta menee hyvin nopeasti korvien väliin. JYP on tunnetusti pitänyt hyvää huolta päävalmentajistaan vaikeinakin hetkinä. Seurassa on kuitenkin myös osattu kengittää mestarivalmentajia. Merikiven on saatava joukkue jouluun mennessä kuuden parhaan joukkoon. Muuten paineet alkavat kasautua. Ville Niemisellä ei ole samankaltaisia menestyspaineita. Kukaan ei odota Pelicansilta mitalia tällä kaudella. Turkoosipaidat menestyvät kuitenkin aika ajoin kokoaan paremmin. Myös Niemiseltä odotetaan itsensä ylittämistä. Viestit Lahden suunnalta eivät kuitenkaan lupaa hyvää. Joukkue on juuri ja juuri sillä tasolla, että se kykenee edes paperilla taistelemaan playoff -paikasta. Joukkue joutuu hankkimaan pelaajia sieltä mistä saa. Joukkue ei näytä millään valmentajansa näköiseltä. Pelicans saattaakin flopata Vaasan ja Mikkelin tasolle tällä kaudella. Se on jopa todennäköisempää kuin playoff pelit. Nyt kysytäänkin seurajohdolta kärsivällisyyttä. Jaksaako seura rakentaa uudelle valmentajalleen joukkueen, jota hän kykenee valmentamaan. Vai hyppääkö omistaja Pasi Nurminen päävalmentajan pallille jo kesken syksyn?

Ari-Pekka Selin tarvitsee hyvän alun HIFK:n peräsimessä. Matti Raivio / All Over Press

Projektit pulassa

Jos noviisipäävalmentajat ovat pulassa, niin ovat pitkien projektien valmentajatkin. Hämeenlinnassa seuran oma poika Antti Pennanen on tukalassa tilanteessa. Avauskauden menestys valui hiekkaan viime kaudella. Nyt pitäisi nousta jälleen taistelemaan kuuden joukkoon sijoittumisesta. Hämeenlinnassa eletään koko jääkiekkoilun osalta auringonlaskun aikaa. Seura on ollut junioripuolella pulassa jo pidempään. Hyvät päävalmentajat ovat pitäneet vuosi vuodelta heikkenevät joukkueet SM-sarjoissa. Jos voittoja ei tule, seuran kaaos saattaa johtaa paniikkiratkaisuun Pennasen suhteen. Sama tilanne on Tampereella. Ilveksellä on joukkueen tasoa huomattavasti parempi päävalmentaja. Karri Kivi on pitänyt viimeisen vuosikymmenen uppoamassa olleen laivan pinnalla. Jopa jollain tavalla liikkeessä. Tampereelta alkaa kuitenkin kuulua ikäviä viestejä. Karri Kivi on mestari -tason valmentaja, joka veisi materiaaliltaan kärkikuusikon joukkueen mitaleille käytännössä joka vuosi. Tampereella on kuitenkin pää ollut pinnalla jo liian pitkään. Ei siis olisi ihme, että sarjan sekasortoisimmassa seurassa alettaisiin aidosti puhua Kiven potkuista. Yhdet potkut ovat kuitenkin varmat, jos menestystä ei kuulu. Rauman Lukko pelasi viime kevään täysin penkin alle. Loukkaantumisista kärsinyt joukkue sukelsi keväällä todella pahasti. Tällä kaudella Pekka Virralta odotetaan tasapainoisempaa kautta. Raumalla paniikkinappula on tunnetusti aina käden ulottuvilla. Isoja rahoja joukkueeseen investoiva seura ei kestä heikkoja suorituksia. Pekka Virran on turha odottaa työrauhaa Raumalla, jos peli ei kulje.

Tämä kausi tuntuu ennen ensimmäistä kierrosta kaudelta, joka palauttaa järjestyksen suomalaiseen seurajääkiekkoiluun. Isot menestyvät ja pienet pelaavat sijoista ynnä muut. Historia kuitenkin kertoo, ettei tähän illuusioon kannata luottaa. Suomessa on tällä hetkellä neljä seuraa, jotka suorastaan vaativat mestaruutta tällä kaudella. Ensimmäisellä kaudella mestaruuden napannut Mikko Manner on turvassa. Muualla tilanne on kuitenkin toinen. Jukka Rautakorpi on sanakirjassa yhtä kuin Tappara. Potkuja tuskin nähtäisiin, vaikka joukkue kyntäisi koko syksyn. Näin ei toimita Mikko Leinosen seurassa. Turussa Kalle Kaskinen on seuran oma mies, joten turbulenssia on turha odottaa Turun suunnalta. Tilanne on aivan toinen Helsingissä. Ari-Pekka Selin vetää joukkuetta, jossa on vaihtunut lähes kaikki kahden kauden aikana. Urheilutoimenjohtajaa myöten. On selvää, ettei Selin ole pitkäaikainen ratkaisu stadilaisten peräsimessä. Tällä hetkellä HIFK on lähtemässä kauteen ilman ykkössentteriä. Tämä on varsin vaarallinen seurassa, minkä viime kausi herätti jälleen mestaruustoiveita. Uusi urheilutoimenjohtaja on seuran oma poika ja joukkueessa pelaa legenda -osaston pelaajia. Peli ei selvästikään kulkenut vielä CHL:ssä. Sen on kuitenkin kuljettava Liigassa. HIFK ei voi pelata kautta penkin alle. Ne ajat ovat ohi. Utj. Tobias Salmelainen saanee yhden valmentajapotkut anteeksi. Punapaitojen on siis parempi pelata hyvin heti kauden alusta. Muuten Selinin ura HIFK päävalmentajana saattaa lyhentyä dramaattisesti. Liigassa on siis poikkeuksellisen monta päävalmentajaa, joille on kasattu turhankin kovia paineita menestyksen suhteen. Tällä kaudella saatetaankin palata viime vuosikymmenen valmentajarulettiin. Aika näyttää, mutta hätäisten potkujen löyhkä nousee jo nyt nenään.

Kansikuva: AOP